Prismatch*Prismatch*
IRC till Discord

Fra IRC til Discord - En reise i chatten's historie

Publisert 09. mar. 2021 16:43, Oppdatert 13. apr. 2022 10:13

Siden internett fikk fotfeste og modemet begynte å skrike hjemme i stuene, har kommunikasjon og chat vært en rød tråd over årene. Enten det handler om tekst, stemme eller video har ulike systemer erstattet hverandre, og åpnet opp for brukere å holde kontakten, enten de er i samme rom eller på andre siden av planeten. En mulighet til å være sammen på avstand, helt enkelt.
Vi har samlet fire favoritter, og benytter anledningen til å tenke litt på hva som gjør nettopp disse spesielle. Bli med fra IRC til Discord!

IRC – Det var her alt begynte

Det finnes få ting som er så synonymt med datanerder og millenniumskiftet som IRC, Internet Relay Chat. Protokollen ble laget av Jarkko Oikarinen allerede i 1988, men fikk ikke en stor spredning før under senere deler av 90-tallet. IRC består av klienter som kobler seg til nettverk av servere, som lar brukere snakke med andre privat eller i felles kanaler. Her diskuteres alt mulig – tech, sport, forhold, matlaging, politikk, fest… Høres det kjent?

Faktum er at IRC populariserte mye av det som i dag taes for gitt i programmer som Slack og Discord, blant annet konseptet som kanaler eller at man kunne «pinge» hverandre for oppmerksomhet. Mange av dagens utviklere og programmerere vokste opp på IRC med Quakenet, Efnet eller Dalnet som en del av hverdagen, så at arven lever videre sier seg selv.


I dag lever IRC i en tynn tråd. Protokollen brukes fortsatt, men antallet brukere synker stadig. Andre chatteprogrammer har gradvis tatt over der IRC enda mer enn før har blitt stemplet som noe mer nerdete, skjeggete og litt gammelt. For en hel generasjon nerder vil det alltid ha en spesiell plass i hjertet.

ICQ – kunsten å huske et tilfeldig tall

ICQ, ”I Seek You”, kom inn på scenen sent på 90-tallet, og ble raskt en storfavoritt blant mange brukere. Forskjellen fra IRC: terminallignende og avskrekkende vinduer hadde ICQ lydeffekter, morsomme farger, skrifttyper og mange funksjoner for å gjøre kommunikasjonen litt kulere for en nylig lagret internettgenerasjon på forskjellige måter. ICQ var kort sagt lettere å komme i gang med, og det ble lagt merke til da populariteten skjøt gjennom taket.

Selv i dag husker nok mange noen få ting fra ICQ. Til å begynne med brant” toglyden” som brølte fra PC-høyttalerne i datarommet, og totalt brente alle sjanser for litt diskret chatting i løpet av leksjonen. Kanskje” klikkelyden” for hver skrevne karakter, fantastisk, men også sinnsykt irriterende. Og ikke minst, alle disse ICQ-tallene- Opp med hånden hjemme, husker du fortsatt dine?

ICQ mistet sakte men sikkert popularitet etter årtusenskiftet, særlig da MSN Messenger vant markedet blant yngre internett-brukere. Microsofts alternativer var litt mindre skremmende, og dessuten integrert i senere versjoner av Windows. I skrivende stund kan ICQ fortsatt brukes, men MSN Messenger har lenge vært stengt. Den som ler sist, ler best?

 

TeamSpeak – La meg høre på din komprimerte stemme

Med økende båndbredde og raskere datamaskiner ble det også stadig mer populært å bruke stemmen til å chatte – spesielt i kombinasjon med online spill. Det er en selvfølge i dag, men på en tid da 56k V.90 var standard og Pentium lll på alles lepper, var det rett og slett ingen utbredt bruk – Hvorfor ikke bare ringe også, liksom?


Et at de aller første programmene som ble spredt, ble kalt Roger Wilco, men den virkelige populariteten kom først med «TeamSpeak». Programmet ble lansert i 2001, og tillot brukere å koble til en server for å snakke med hverandre i forskjellige kanaler – via tale. Takket være forskjellige kvalitetsnivåer, og andre innstillinger fungerte teknologien anstendig selv for de med en veldig dårlig forbindelse, som i ærlighetens navn var de aller fleste.

TeamSpeak var spesielt viktig for gamere og multiplayer. Her dannet det raskt gjenger som hang og spilte sammen, natt etter natt. Det å kunne raskt koordinere og samarbeide med teamet sitt var noe relativt nytt, noe som åpnet for en annen dimensjon i spillet. Kombiner det med oppblåste spill som Battlefield-serien der opptil 64 spillere slo seg ned på store slagmarker, og resultatet var nesten episk.


Som mye annet har TeamSpeak i dag i stor grad blitt erstattet. For det første byttet mange brukere til konkurrerende løsninger som Ventrilo (hvor du kan sitte mens du spiller Dota) eller Mumble, men fremfor alt til dagens ledene aktør på markedet – Discord.

Discord – alle skal med

At Discord bare har eksistert i litt over fem år er virkelig utrolig. For en hel generasjon yngre spillere er det det åpenbare, kanskje eneste, valget når det gjelder chat – både i tekst, med stemme, og nå også med video. Enten du sitter ved datamaskinen din, eller har mobiltelefonen i hånden, så finnes klienten der, alltid klar til å gi deg de siste nyhetene fra en av dine mange servere.

Discord dundret inn på markedet i 2015, og vokste raskt i popularitet. Programmet kombinerer kanal- og brukertankegangen fra for eksempel IRC med talekanaler, fra TeamSpeak og lignende løsninger. I tillegg er det veldig enkle prosesser å komme i gang, integrasjoner med mange spill, støtte for titusenvis av brukere på samme server, og mange ekstra funksjoner rettet mot spillere. Resultatet er ingenting annet enn en suksess, med over 100 millioner aktive brukere hver måned i 2020. Det spilles sammen, det chattes, ler og deles bilder, tulles og krangles.

Noen finner venner for livet, og andre i det minste den perfekte gjengen å spille med. For til tross for at Discord jobber mot et bredere fokus, er det fortsatt blant spillere at tjenesten er den sterkeste. Alt tyder på at Discord er kommet for å bli – i det minste i nær fremtid. For hvem vet hva som venter rundt hjørnet, kanskje når VR hodetelefoner blir alles eiendom.