Ønsker du en raskere gaming-pc? Her har vi samlet både gode tips til hvordan du unngår å få gamingopplevelsen ødelagt av en treig PC.
Legg spillene på en rask M.2-enhet
Lite er så frustrerende som loadingskjermer. Joda, tipsene i Warzone kan være noe sjarmerende de første gangene, men gleden forsvinner fort. Ved å legge spillene på en rask lagringsenhet sørger du for å minimere innlastningstiden, og la oss være ærlige; det er ganske digg!
Hvis du kan, sats på en moderne M.2-variant med PCI Express 3.0 eller 4.0. Dersom PC-en din ikke støtter det, vil også en SATA-variant fungere bra, og er en fin oppgradering dersom spillene dine i dag ligger på en mekanisk harddisk.
Oppgrader grafikkortet for høyere FPS
Begynner PC-en din å dra på årene? Har du kanskje investert i en ny, fet gamingskjerm, som selvfølgelig krever enda høyere ytelse for å holde bildefrekvensen på topp? Grafikkortet er en av de viktigste komponentene for høy bildefrekvens og godt detaljnivå. Har du et eldre GeForce- eller Radeon-kort kan det være på tide å oppgradere!
Sjekk ut modellene fra Nvidia GeForce RTX 4000-serien eller AMD Radeon RX 6000 eller 7000-familien. Da får du moderne kretser med de nyeste funksjonene, som for eksempel støtte for ray tracing.
Oppgrader driverne dine
All ære til fyr maskinvare, men det hjelper ikke mye dersom driverne er helt utdaterte. Drivene er programvaren som forteller Windows hvordan de ulike komponentene fungere og hvordan de skal kontrolleres. Spesielt for komponenter som grafikkort er det viktig med oppdaterte varianter, ellers kan nyere spill få alt fra dårligere ytelse til grafikkproblemer.
Installer mer RAM
Internminnet er viktig. Her lages alt som PC-en jobber med, og informasjonen flyttes primært til prosessoren ved behov. Alt dette skjer lynraskt. For lite RAM gjør derfor at du ikke får plass til all dataen, som igjen kan gi negative effekter i form av hakkete spill, lengre lastetider eller teksturer som tar lang tid å se ordentlig.
En god tommelfingerregel er minst 16 GB RAM, men gjerne 32 GB for å virkelig være klar for de nyeste spillene. Husk alltid å se hvilken type minne du har på akkurat din PC, så er du sikker på at du oppgraderer til riktige moduler.
Lukk unødvendige program
Moderne Pc-er med godt minne, smarte operativsystemer og raske prosessorer behersker mange oppgaver samtidig. Å ha noen småprogram kjørende i bakgrunnen er ofte ikke noe problem, vi snakker tross alt ikke om gamle bokser fra årtusenskiftet. Men begynner du imidlertid å rulle RAW-filer i Photoshop, et Blender-prosjekt eller doble nettlesere med 100 faner i hver, er det verre.
Ha derfor som vane å avslutte alle unødvendige program før du begynner å spille. Det gjelder spesielt programvarer som bruker prosessoren eller grafikkortet.
Når alt kommer til alt vil du jo bruke alle ressurser på spillet ditt, og ikke det unødvendige som kjører i bakgrunnen.
Fungerer ikke disse?
Har du allerede vært gjennom punktene over uten at dette har gjort gaming-PCen din noe raskere? Da er det fint at vi har fem punkter til, som er hakket mer avanserte, men verdt å teste!
Aktiver XMP eller EXPO
Selv om du har raskt minne i datamaskinen, er det ikke nødvendigvis sånn at du utnytter dens fulle potensiale. Derfor kan det være verdt å aktivere XMP eller EXPO. XMP står for Extreme Memory Profile, og er Intels teknologi for ulike minneprofiler du kan bytte mellom. Dette lar deg ganske enkelt velge en profil med høyere hastighet når behovet oppstår.
Dette er som sagt Intels teknologi. Tro imidlertid ikke at konkurrenten AMD ikke har fulgt med! Et tilsvarende system er også tilgjengelig for AMD kalt EXPO. For DDR kan det også hete AMP, AMD Memory Profile eller DOCP, avhengig av hovedkortet.
Teknologien gir deg dermed muligheten til å kjøre høyytelsesminner bedre og raskere enn bransjens DDR-standard.
Skru av søkeindeksering og skylagring
Er du dårlig på å ta backup av viktige ting, eller kanskje du ofte glemmer å lagre dokumentet mens du jobber i det? Da er sjansen stor for at du er en av de mange som har priset seg lykkelig over automatiske lagringsløsninger i form av skylagring. Og apropos automatisering – så er heller ikke søkeindekseringen til Windows en dum oppfinnelse så du slipper å lage ditt eget, halvgode system. Men så er det jo ofte en liten bakdel med de aller fleste ting. Disse automatiske funksjonene krever sitt. Er PC-en din i grenseland når det gjelder treghet kan det være en idé å skru av disse funksjonene mens du skal erobre fienden i det neste slaget.
Deaktiver autostartprogrammer
De aller fleste snarveier kommer med en liten bakdel. For å gi PC-en in alle muligheter for kjapp oppstart og rask respons på de viktigste oppgavene du skal foreta deg, anbefaler vi å deaktivere alle autostartprogrammer du har gående på maskinen din.
Dette kan gjøres på flere måter, men fremgangsmåten for Windows 10 og 11 er lik; få frem ‘’Task Manager’’, eller oppgavebehandling på norsk ved CTRL+Shift + Escape. Velg deretter fanen ‘’startup’’, høyreklikk og deaktiver de programmene du ikke ønsker skal starte.


Sørg for riktig kjøling
Riktig kjøling er alfa og omega for at PC-en din skal yte sitt maksimale. En overopphetet prosessor eller grafikkort kan senke ytelsen for å ikke bli varmere. Dette kalles «Throttling». En måte å følge med på dette er via et maskinovervåkingsprogram, for eksempel HWiNFO eller HWMonitor. Disse leser av PC-systemenes viktigste «helsesensorer», som blant annet spenninger, temperaturer, viftehastighet og klokkehastighet. Deretter kan du utnytte PC-en din til det ytterste med programmer som Prime95 og FurMark, for å se om komponentene holder hastigheten oppe, selv ved mye belastning.
Er SSD og GPU montert i riktig port?
Avhengig av kombinasjonen mellom hovedkort og CPU, kan du rett og slett få for få PCI-lanes om M.2 SSD-en og GPU-en er montert i feil port. Mange hovedkort har klare anbefalinger for hvordan du skal montere komponentene. Ta en titt i bruksanvisningen for ditt hovedkort for å sikre at du ikke begrenser noen komponenter basert på hvor de monteres.


Siste utvei – skaff deg en ny PC
Hjelper det hverken å oppdatere komponentene eller programvarene er det kanskje på tide å dumpe den gamle og rett og slett begynne på nytt. Da har du i grunnen to valg – enten kjøper du nye deler og bygger PC-en selv, eller så kan du overlate byggingen til proffene og kjøpe en ferdig maskin.
Uansett hva du velger – vi har det du trenger, fra løse komponenter og konstruksjonsverktøy. Våre Komplett-PC-er har 3-års garanti, og du har stor valgfrihet i konfigurasjonen.
Ta en titt på vårt store utvalg, og la oss bygge din nye gaming-PC!