Husk riktig kjøling! - Komplett.no
Riktig kjøling for din PC

Få maks utbytte av PC-en med riktig kjøling

Publisert 21. jun. 2022 08:38, Oppdatert 07. jul. 2023 09:12

Å holde prosessor, grafikkort og andre deler kjølige har alltid vært viktig. Men med moderne komponenter kan det til og med gjøre et skikkelig avtrykk på ytelsen.

Kjøling har alltid vært på agendaen

Rett kjøling har lenge vært viktig. Samtidig har tidene forandret seg. For 10-15 år siden var det helt innafor at en fet gaming-PC hveste og brummet litt, noe som gjorde at hurtigroterende 80 mm vifter eller lignende hang med.

Litt støy fra PC-en var heller status og viste til rå ytelse, litt som når noen starter en V12 på gata utenfor.

I dag er det viktigere med en stillegående PC. Spesielt når den ikke brukes, men helst også når man spiller. Trenden har gått mot større vifter i 120- og 140 mm-klassen, som igjen roterer mye saktere enn deres brølende 4000 RPM-forgjengere. En større vifte kan enkelt flytte betydelig mer luft per omdreining, som er selve hovedpoenget.

Turbofunksjonene endret alt

Samtidig er komponentene utviklet. Ulike turbofunksjoner er nå standard, hvor klokkefrekvensene justeres fortløpende basert på parametere som belastning, strømforbruk og nettopp temperatur. Alle moderne prosessorer og grafikkort fra AMD, Intel og NVIDIA holder styr på temperaturen og justerer ytelsen når det begynner å bli klamt.

Resultatet er at bra kjøling ikke bare gir en god temperaturavlesning, men det har også en direkte innvirkning på ytelsen, hvor skillet mellom en god og en dårlig løsning kan være en hel del ettertraktet FPS. Som prikken over den berømte i-en, har komponenter generelt lengre levetid dersom de ikke blir for varme, noe som også tyder på at riktig kjøling er viktig. Så hvordan holder du temperaturene i sjakk?

 
En bedre prosessorkjøler kan gjøre en forskjell

De medfølgende kjølerne fra AMD og Intel fungerer som regel helt ok, men de har ikke kapasitet til å holde prosessoren sval gjennom varme dager, eller om kabinettet ditt ikke har en god luftstrøm. Da kan ytelsen påvirkes, samtidig som lydnivået øker drastisk når temperaturen stiger kraftig.

Selv en enkel tårnkjøler med 120- eller 140 mm vifte utgjør ofte en stor forskjell. Det er mer metall å fordele varmen på, mens den større vifta flytter mer luft til et lavere støynivå. Monteringen er ofte ganske enkel. Så ta det med ro, bruk ESD-beskyttelse og ikke glem for all del ikke kjølepastaen!
 


Ikke glem å rengjøre PC-en regelmessig!

Støv er PC-ens verste fiende! Med et grått teppe over komponenter og vifteblader forringes kjølingen kraftig. En delvis blokkert prosessorkjøler, eller et grafikkort der flensen er tett kan gjøre at temperaturene raskt stiger til værs, og ytelsen synker som en stein, spesielt når sommervarmen lurer ute.

Viftefiltre og lignende kan enkelt tas av og støvsuges. Hvis innsiden i seg selv har tiltrukket seg støv, kan det være lurt å rense maskinen utendørs. Trekk ut alle kabler, skru av kabinettsiden og brukt trykkluft til å blåse PC-en grundig.

  
Grafikkortet ordner seg selv, iallfall nesten

Når det gjelder grafikkort finnes de mer eller mindre selvstyrte. Spesielt i de høyere prisklassene sitter ofte kraftige kjølere med integrerte viftekontroller som selv fikser balansen mellom temperaturer, lydnivå og ytelse. Det er selvfølgelig mulig å justere videre i for eksempel MSI Afterburner, men ofte er modellene ganske trimmet rett ut av esken.

Her handler det heller om å gi systemet de beste forutsetningene. Sørg for å ha et godt ventilert kabinett med 120- eller 140 mm-vifter som gir god flyt, gjerne over grafikkortet, slik at oppvarmet luft transporteres bort. Viftene kan vanligvis styres, slik at de kun går opp i hastighet når grafikkortet eller prosessoren overskrider en viss temperatur.

 

Er du ute etter å oppgradere kjølingen din? Eller kanskje på jakt etter en helt ny PC? Sjekk ut Back to Gaming for de beste tilbudene på alt du trenger til gamingen i høst!