Prismatch*Prismatch*
Bilde av PC med AI

Hva er forskjellen på en AI-PC og en vanlig PC?

Publisert 22. okt. 2024 13:27, Oppdatert 07. jan. 2025 14:35

Hva er egentlig en AI-PC? Og hvordan skiller den seg fra den tradisjonelle PC-en? Vi forklarer deg forskjellene og hva du kan forvente av en PC med kunstig intelligens. Vi gir deg også konkrete eksempler på hvordan teknologien kan være nyttig i både hverdagen og på jobb.

Hva er kunstig intelligens?

For å forstå hvordan en PC med AI fungerer, er det nyttig å først vite hva AI, eller kunstig intelligens, faktisk er. Kunstig intelligens er en teknologi som gjør at maskiner kan utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens.

Ansiktsgjenkjenning er eksempel på kunstig intelligens du trolig kjenner til fra før. Stemmegjenkjenningssystemer som Siri, Alexa og Google Assistant er også AI-verktøy. De er AI-drevne assistenter som oppfatter og forstår språk, og som kan hjelpe deg med å utføre diverse oppgaver. Å sette på musikk eller sjekke værvarselet, for eksempel.  

Hva er en AI-PC?

En AI-PC er spesialdesignet for å utnytte kunstig intelligens effektivt. Det vil si at den skal kunne utføre oppgaver som tidligere kun kunne gjøres av oss mennesker, og det på effektivt og hensiktsmessig vis.

AI-PC-en skal på mange måter fungere som en menneskelig hjerne. Den kan lære, tilpasse seg og ta beslutninger basert på informasjonen den får. I likhet med hvordan hjernen vår prosesserer informasjon, kan en AI-PC analysere store mengder data, gjenkjenne mønstre og forstå sammenhenger. Det gjør det blant annet mulig for den å:

  • Lære og tilpasse seg: Akkurat som hjernen lærer av erfaring, kan en AI-PC lære av hvordan du bruker den. Den observerer vanene dine, for eksempel hvilke programmer du ofte bruker, og tilpasser seg for å gi deg raskere tilgang til de verktøyene du trenger.

  • Forstå og tolke tekst og tale: AI-PC-en kan svare på spørsmål, foreslå forbedringer i tekst eller gi deg sammendrag av dokumenter, for å nevne noe.

  • Ta automatiske beslutninger: AI-PC-er kan ta beslutninger i sanntid basert på data. For eksempel kan den bestemme seg for å redusere strømforbruket når du ikke bruker datamaskinen aktivt.

Les mer om: AI-PC på jobb – slik gjør den deg mer effektiv.

Hva er forskjellen på en AI-PC og en vanlig PC?

AI-PC-en er altså spesialdesignet for å utnytte kunstig intelligens effektivt. Det innebærer at den har både maskinvare (hardware) og programvare (software) som er optimalisert for å utføre AI-oppgaver. Her skal vi se litt på det rent tekniske som skiller AI-PC-en fra en vanlig PC.

Dette er noen av funksjonene som gjør dem spesielle:

Maskinvare:

  • AI-akseleratorer: PC-ene med kunstig intelligens har det vi kaller nevrale prosesseringsenheter (NPU). Disse fungerer som AI-akseleratorer. Oppgaven deres er å utføre AI-oppgaver så raskt som mulig. Akseleratorene lar datamaskinen kjøre smarte programmer direkte på maskinen, uten å måtte sende informasjon ut til internett eller skyen. Det betyr at alt skjer raskere og på en sikrere måte.

  • Kraftigere grafikkort (GPU): En AI-PC har ofte kraftigere grafikkort. Dette skal hjelpe maskinen med å utføre krevende oppgaver som å gjenkjenne ansikter, forstå språk og å lære av data, såkalt maskinlæring.

  • Større minne og lagringskapasitet: AI-PC-er trenger mye RAM og rask lagring for å behandle store datamengder raskt og effektivt. Dette gjør at de blir mer egnet for oppgaver som krever datasimulering eller trening av AI-modeller.

Spesialisert maskinvare som dette finner du som oftest ikke i en vanlig PC. Den tradisjonelle PC-en er mer designet for standardoppgaver som surfing, tekstbehandling og enklere multimedieoppgaver. Den vil altså ikke kunne håndtere komplekse AI-oppgaver på samme måte som en AI-PC.  

Programvare:

  • AI-drevne assistenter: PC-er med kunstig intelligens har innebygde, smarte assistenter som kan lære av brukerens adferd, forstå naturlig språk og tilpasse seg vaner for å forbedre arbeidsflyten din.

  • Automatisk optimalisering: En AI-PC kan selv justere ytelsen basert på hvilke oppgaver du jobber med. Den vil automatisk øke prosessorkraften ved tunge oppgaver som videoredigering og redusere strømforbruket ved enklere oppgaver.

  • Forbedret sikkerhet: Ved hjelp av AI-teknologi kan PC-en kontinuerlig analysere og identifisere potensielle trusler. Dette gjør at den kan beskytte deg mot malware (skadelig programvare) og sikkerhetsbrudd på en mer intelligent måte enn en vanlig PC kan.

 

Vanlige PC-er har ofte ikke denne typen avansert programvare, men de kan ha enklere varianter av de nevnte funksjonene. Stemmeassistentene Siri og Cortana finner du for eksempel på noen tradisjonelle PC-er, men disse er ikke like sofistikerte som en AI-assistent.

Slik gjør AI-PC-en hverdagen enklere.