Det er ikke bare profesjonelle gamere og e-sport klubber som driver med LAN. Med rett utstyr kan også du be inn til tidenes LAN-party.
Espen Harring er ansvarlig for spill i Komplett og spiller selv mye på fritiden. Han sier at mange tror du må be inn hele vennelisten for å ha LAN hjemme, men du kan fint bare være 2-4 personer.
Hva er egentlig LAN? Ordet står for «Local Area Network» som betyr at 2 eller flere personer går sammen for å spille på et lokalt nettverk. Derfor behøver du ikke leie et stort lokale for å få dette til, din egen stue, gutterommet eller man cav’en fungerer fint.
Om du er ny til LAN eller har holdt på lenge, her finner du tipsene du trenger for at LAN’et skal bli en hit.
Det viktigste først
Selv om du gjør alt annet riktig så har ikke dette noe å si så lenge du ikke har det viktigste på plass, nemlig internett. Det trådløse nettverket de fleste har hjemme i dag fungerer veldig godt, men skal du ha LAN er det best at du bruker kabel. Sjekk derfor at du har tilstrekkelig med utganger på din ruter. Et godt råd fra Espen Harring er at du bruker en switch hvis dere er mer enn fire som skal spille.
Spilleksperten Espen Harring mimrer tilbake til da han helg etter helg dro til kamerater på LAN.
- Selv om LAN i seg selv er ganske stillesittende så var riggingen rene treningsøkten. Alt av utstyr skulle være med, stasjonær PC, stol og PC-skjerm, sier han og smiler.
Harring påpeker at man ikke er nødt til å drasse med den store stasjonære PC-en, selv om han selv syns det er mest behagelig å spille på den. En bærbar PC som er lagd for spilling fungerer bra, eller så kan en konsoll også brukes.
Han ler litt mens han forteller om en som kom bærende på en 50” TV for å spille på konsoll.
- Det er kanskje ikke så veldig praktisk og i hvertfall ikke hvis du skal sitte på en liten plass, men det virker helt topp.
For å finne ut om rommet du har tenkt til å bruke fungerer til LAN’et ditt kan du spørre de inviterte hva de tenker seg å ha med, så kan du beregne plassen utifra det. I tillegg bør du ha litt ekstra plass til noen madrasser siden et LAN som regel varer mer enn én dag.
Sosialt med LAN
Harring er en skikkelig spillentusiast og er et aktivt spillmedlem i Spett Gaming, en klubb med rundt 200 medlemmer der alle har en lidenskap for dataspill. Han har derfor både arrangert og deltatt på utallige LAN opp i gjennom årene og vet godt hva han snakker om.
- Slik som det er i dag så kan man til alle døgnets tider spille på nett med kamerater, men det er jo mer koselig å sitte sammen da, sier han.
Det er fort at alle forsvinner inn i hver sin boble, så et tips er å ta en liten matpause sammen eller lage en konkurranse der dere tester ut en nytt spill på en konsoll. Harring synes selv at det sosiale er like viktig som gamingen.
Velg rett gaming-utstyr
Spillutstyr kan være veldig kostbart, men du behøver ikke tømme sparekontoen for å bli den beste gameren. Velg gaming-utstyr som du liker selv og som er komfortabelt for deg.
Les spillproffens sjekkliste over gaming-ustyret du har bruk for slik at LAN’et blir en suksess:
Gaming-PC:
- Det er en smakssak hvordan PC man liker å game på, men skal du gå til anskaffelse av en ny PC bør du velge en som har et kraftig skjermkort. Det er nemlig avgjørende hvis du skal spille spill med god grafikk, tipser Harring.
PC-skjermer:
- Det er ikke nødvendigvis om å gjøre å ha størst skjerm, men det gir en god spillopplevelse. Velg en gamingskjerm som har god oppdateringsfrekvens og responstid i tillegg til bra bilde slik at du får det «ferskeste bildet» og ikke blir sliten i øynene, tipser spilleksperten.
Gamingmus og musematte:
For dem som ikke gamer kan det nok være ganske underlig at mus og musematte betyr så mye, men for at gamingopplevelsen skal bli optmial er det viktig at dette er tilpasset deg.
Trådløs og kablet gamingmus og musematter som passer til gaming i alle størrelser.
Gamingtastatur:
Spillekspert Harring liker selv best et stort tastatur, og helst mekanisk. Han anbefaler likevel at du tar med et gamingtastatur som passer til spillet du skal spille.
Nettverkskabel:
Alltid kjekt med en nettverkskabel i tilfelle noen skulle være uten.
Gaming headset:
Lyd er viktig, men god lyd er alfa og omega for gamingopplevelsen. Velg et du liker og som sitter godt på ørene dine.
Stort utvalg av headset i alle slags farger og prisklasser, både trådløst og kablet.
Gamingstol:
Det er ikke få timer som blir tilbrakt i stolen under LAN, derfor er det viktig med en gamingstol som du sitter godt i. Noen gamingstoler kan faktisk legges helt bakover slik at du kan ta deg en liten høneblund ved behov.
Gaming-snacks:
Mat er kanskje ikke det viktigste, men man må jo ha noe for å holde kroppen i gang time etter time med gaming. Litt enkel snacks og drikke holder lenge mellom måltidene. Et tips er å kjøpe drikke som inneholder koffein slik at man kan holde seg våken – søvn står jo tross alt ikke på agendaen.
Espen Harring har et tips til slutt og det er å kjøpe potetgull som ikke gir deg altfor fettete fingre.
- Det fungerer dårlig i kombinasjon med tastatur, sier han.