Det kan være vanskelig å skille de ulike TV-ene fra hverandre i jakten på en ny. Ofte er det størrelsen som er avgjørende, men det er også andre ting du bør tenke på før du bestemmer deg.
Hvilken TV du bør velge kommer an på hva du planlegger å bruke den til. Ser du mest på vanlig TV, eller blir det også en del strømming av filmer og TV-spill? I TV-markedet florerer det av ulike teknologier, produsenter, modeller og prisklasser. Men hva bør du se etter?
Hva skal TV-en brukes til?
Det første steget når du skal kjøpe ny TV er å kartlegge hva TV-en i hovedsak skal brukes til. Skal den pryde stueveggen til glede for hele familien? Er det gaming som er hovedfokus? Eller er du på jakt etter en budsjettvennlig TV?
Skal du ha en TV som fungerer godt til alt og i tillegg passe godt inn i interiøret, er Samsung The Frame et godt valg. En smart-TV med god bildekvalitet, et smykke i stua når den er avskrudd og i tillegg trenger man kun kontroller fra Xbox for å game. Ja, du leste riktig. De siste The Frame-modellene (2023 og nyere) gir deg tilgang til en hel haug med spill via Xbox Game Pass. Kort sagt, disse TV-ene har alt.
Ønsker du å ta gamingen til nye høyder, kan det være en stor fordel å se på en dedikert gaming-TV. C4-serien fra LG har høstet god kritikk i tester fra både TEK.no og Lyd & Bilde. Her får du knallsterke bilder og høy oppdateringsfrekvens, noe som gjør det lettere for deg å reagere før fienden angriper i favorittspillet ditt.
OLED, QLED, MiniLED?
Sikter du deg inn på markedets beste TV-er, altså toppmodellene, er det tre forkortelser du kan lære deg først som sist – OLED, QLED og MiniLED.
Mens OLED-teknologi sender lys fra hvert billedpunkt og gir en fantastisk kontrast, hever QLED fra Samsung bildekvaliteten med markedets høyeste nivå og lysstyrke og milliarder av fargenyanser, sammenlignet med en LED-TV.
Hvis du er opptatt av film, er du også gjerne bevisst på bildekvalitet og sortnivå. For filmentusiasten anbefaler vi QLED eller OLED. Dette er TV-er som befinner seg i det øvre sjiktet prismessig, men som til gjengjeld har helt rå bildekvalitet. Disse TV-ene leverer garantert gode underholdningsøyeblikk!
Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, er det viktig å sjekke hvor mange HDMI-innganger TV-en har. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker. I tillegg er bildeoppdateringen viktig for å få god flyt mellom de raske scenene. En dyrere TV vil levere flere bilder per sekund, og du unngår følelsen av bilde-etterslep og hakking.
Og så over til «nykommeren», nemlig MiniLED. Dette er rett og slett bittesmå bakgrunnslys hvor diodene er om lag 40 ganger mindre enn tradisjonelle dioder brukt på TV-er. I praksis betyr dette at det er plass til langt flere, som igjen gir bedre presisjon og skarpe og mer presise farger.
HDMI 2.1
Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, spiller TV-ens HDMI-innganger en stor rolle. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker. Har du behov for høy oppdateringsfrekvens på bildene, bør du se etter en TV med HDMI 2.1. Har du det på både spillkonsollen og TV-en, er du sikret spilling i 4K og 120 hz, altså bilder i sekundet. Oppdateringsfrekvensen, eller hz kan du lese mer om under.
Økt bildekvalitet gir en bedre opplevelse
Bildekvalitet er, og bør være, den viktigste faktoren når du skal kjøpe TV. Sammen med skjermteknologien påvirkes dette av oppløsning og oppdateringsfrekvens, kalt Hertz (Hz). Hz er en indikator på hvor hurtig bildet oppdateres der normal frekvens ligger mellom 60hz og 120hz. De rimeligste TV-ene har ofte en lav oppdateringsfrekvens, mens nyere og dyrere TV-er har høyere frekvens som gir bedre bildeflyt.
Flere produsenter oppgir og markedsfører et høyre antall Hertz enn 120, noe som er en uekte oppdateringfrekvens, og det er lett å la seg lure. På skjermen med høyere Hertz en 120, legger TV-en inn ekstra bilder mellom de faktiske bildene, og dette har ingen reell sammenheng med hvor bra bilder TV-en leverer.
TV-kalibrering
Du har kanskje merket at du må ta stilling til om du ønsker å kalibrere TV-en eller ei. Men hva er egentlig TV-kalibrering? Enkelt forklart er TV-kalibrering rett og slett en prosess som sørger for at du får maks utbytte av din nye TV og gjenskaper bildet så virkelighetsnært som mulig. Ved hjelp av avansert spesialutstyr og programvarer finjusteres viktige parametere som kontrast, lysstyrke, fargetemperatur, skarphet og hvitbalanse. Velger du å få TV-en kalibrert, er den klar til bruk rett ut av esken, så du kan lene deg tilbake og nyte synet av alle små detaljer.
Ønsker du å lese mer om TV-kalibrering kan du gjøre det her.
Ny TV på budsjett
Er du blant dem som kun ser vanlig lineær TV i sanntid, eller som er på jakt etter en TV til hytta, kan du klare deg med en rimeligere serie. Vi anbefaler å kjøpe en UHD-TV, også kjent som 4K, da stadig flere populære tjenestetilbydere leverer mer innhold med 4K enn for bare kort tid tilbake.
Hva er Ultra HD TV?
En kort forklaring er at detaljene i TV-bildet er skarpere. En UHD-TV har flere piksler, som gir et bredere fargespekter og skarpere detaljer enn enn en eldre skjerm med Full HD.
Dersom du sammenligner en TV med Full HD med en TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får nesten 4000 piksler ved å investere i en 4K-TV, derav navnet 4K. Det betyr at du får skarpere og mer detaljerte bilder i høyere kvalitet.
Se vårt store utvalg av TV-er fra kjente merkevarer som Samsung, Philips, Sony og LG!
Ordliste for TV
8K
QLED 8K TV har horisontal oppløsning på omtrent 8000 piksler. 4 ganger så mange piksler som på en 4K skjerm og 16 ganger mer enn i Full HD.
HDR
En teknologi som gir bedre bilder med flere nyanser og detaljer i lyse og mørke partier som normalt ville vært hvite eller sorte.
UHD
Nyere teknologi som lever en oppløsning på 3840x2160, som er fire ganger bedre en full HD, spesielt egnet for store skjermer.
4K
4K og Ultra HD er det samme, altså 4000, som er antall piksler 4K TV-er leverer i bredden.
LED
En teknologi som sender lys bak eller fra siden på LCD-panelet, LED gjorde det mulig å produsere tynne TV-er.
O-LED
Dette er arvtakeren til LCD, der hver piksel skaper sitt eget lys. Dette gir god fargebalanse, og resultatet er bedre bilde fra dårlig vinkler med lite etterslep.
Q-LED
Samsung sin egen versjon av O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består av ørsmå nanopartikler som gjengir presise farger over tid.
MiniLED
MiniLED eller Mini Light Emitting Diode er bittesmå bakgrunnslys som er med på å gi bedre presisjon, og skarpe og mer presise farger.
HZ
Hertz, eller oppdateringsfrekvensen, er en indikator på hvor hurtig bildet oppdaterer seg. Et eksempel: har TV-en 120 Hz betyr det 120 bilder i sekundet.
Smart-TV
Betegnelse av TV-er som kan brukes til mer enn lineær TV og har tilpasset meny for dette som: surfing på internett, bruk av apper til strømmetjenester som Netflix og HBO.