Prismatch*Prismatch*
Hvilken mobil passer best til barna?

Mobil til barn? Vi har tipsene

Publisert 12. apr. 2018 13:51, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

De fleste barn har mobil, og Medietilsynet viser til at hele 91% av barn i alderen 9-16 år har sin egen telefon. Det finnes mange mobiltelefoner å velge mellom, og de kommer i alle prisklasser, men hvilken mobil skal man velge til barna?

Truls Aleksander Hammer er produktansvarlig for mobil og nettbrett på Komplett.no. Han mener at det absolutt ikke er et must å kjøpe den mest kostbare mobilen til barna.

Barn tar i bruk mobiltelefoner mye tidligere enn før, og de bruker den ikke bare til å ringe og sende SMS, men også til blant annet å spille, sjekke sosiale medier og YouTube. Blant barn i alderen 9-11 år har det skjedd en stor endring de seneste årene ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2016, der bruken av smarttelefon har vist en solid økning. Den viser også at mer enn 50% av barn under 14 år bruker mobilen mer enn 2 timer hver dag. For de aller yngste barna finnes det gode løsninger som utelukker uønsket innhold fra både Internett og sosiale medier, og det er trygghet som er i fokus. Et godt eksempel er Xplora 4, som gir god trygghet for barna, og foreldre svært god kontroll.   

Se vårt utvalg av mobiltelefoner fra Apple, Samsung, Huawei og Sony med flere.

– På Komplett.no selger vi mange mobiler i det nedre prissjiktet, og disse har flere likheter med telefonene som koster to, tre ganger så mye. Jeg vil tro at det som foreldre ser på som viktig når de skal kjøpe telefon til barnet sitt er at prisen er overkommelig og at batteritiden er god. Mange velger nok også en mobil av samme merke som de selv har da det er dette barnet er vant til, forteller Hammer.

Rimelige mobiler til barn 

Her er forslag til gode mobiler for barn og unge: 

  

    

Vurder selv hva som er rett for ditt barn 

– De fleste barn ønsker seg smarttelefon, enten den er arvet eller ny. En slik telefon er nå et så sammensatt verktøy at barnet, uansett alder, bør følges opp med veiledning fra foreldre eller andre voksne, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, en organisasjon som jobber for at barn og unge skal lære seg bevisst mediebruk.

Barnevakten anbefaler foreldre å vente med å gi barna sin første mobil før de er mellom 8 og 10 år, men Tønnesen understreker at dette er en vurdering som foreldrene må ta selv.

– Det er likevel viktig at yngre barn opplever en hverdag preget av forutsigbarhet slik at ikke «ring meg etter skolen» erstatter klare avtaler om hvor man går og hvem man møter, legger Tønnesen til.

Det er viktig å ha kontroll over hva barna gjør på telefonen, og derfor bør du som forelder gå gjennom innstillingene på mobilen og mobilabonnementet og se hvilke muligheter som ligger der. Push-varsler kan skrus av slik at telefonen ikke får oppmerksomhet hele tiden. Du kan også begrense søkefunksjonen i Google og aktivisere sikkerhetsmodus på YouTube. Det er også lurt å sette krav til «passord ved kjøp» slik at barna ikke plutselig har brukt flere hundre kroner i et spill.

– Snakk med barnet og finn frem til noen klare regler for bruk av telefonen. Det viktigste er at man viser interesse og snakker med barna om både gleder og utfordringer knyttet til mobilbruk, og bevisstgjøre dem på at norsk lov gjelder også på nett og mobil. Lær dem hva som er smarte valg, og sett noen rammer for bruk både knyttet til innhold og til skjermtid, råder Tønnesen.

 

Ga iPhone til barna

Theodor fikk mobil av sin mamma da han var 7 år. Liv Karin Elgvin forteller at hun ga sønnen mobil så tidlig slik at hun kunne gi han beskjeder og rett og slett gjøre hverdagen litt enklere.

– Mange barn får nok egen telefon fordi foreldrene ønsker å kunne få tak i dem. Nå som fasttelefonen er helt borte er det ikke så mange andre muligheter dersom man ønsker å vite om barna har kommet trygt hjem fra skolen. Selv synes jeg det er supert å kunne gi Theodor beskjeder om smått og stort, slik at jeg selv kan være hakket mer spontan i hverdagen, sier Elgvin.

Beskytt mobiltelefonen fra knall og fall med deksel i din favorittfarge.

Se familie som bor langt unna

Mobilen til Theodor blir brukt mest hjemme i og med at det fortsatt ikke er så mange i klassen hans som har mobil. Selv om hans iPhone 6 blir hyppigst brukt til spill, bruker han den også for å prate med besteforeldre via FaceTime, for da kan han se dem og de se han. 

– Vi har en regel om maks en halv times spilling hver dag. Han har begynt å vise større interesse for både telefonen og apper den siste tiden, men den brukes foreløpig mest til å holde kontakten med meg i hverdagen, eller til å ringe mormor og morfar som bor i en annen by, forteller Elgvin.

 – Jeg valgte å skaffe iPhone til Theodor fordi det er et merke vi begge er kjent med fra før av. Det er selvsagt enklere for meg å lære ham de mest nyttige funksjonene på telefonen når jeg selv vet hvordan den fungerer.