Prismatch*Prismatch*
TV med lydplanke

Så enkelt får du god lyd i stua

Publisert 12. apr. 2018 14:52, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Med en lydplanke får du knallgod lyd til TV-en og kan skrote det gamle stereoanlegget en gang for alle.

Det kommer stadig mer avanserte TV-er på markedet, og i en verden der flatere er bedre, er det ikke lenger rom for gode integrerte høyttalere. 

Derfor har lydplanken blitt veldig populær, forklarer Erik Berthling Olsen, som er produktsjef for lydprodukter i Komplett. 

– En lydplanke er kort fortalt en separat høyttaler som du har under eller i nærheten av TV-en. Den kan henges på veggen eller plasseres på en stereobenk. Skal du ha bedre lyd til TV-en er en lydplanke det enkleste valget, sier eksperten. 

Høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet er bygget inn i planken. Dette simulerer at lyden kommer fra forskjellige steder i rommet resultatet blir svært god lydkvalitet. 

 En lydplanke er derimot ikke begrenset til kun TV-lyd. 

– Det er ikke lenger like populært å ha tradisjonelle høyttalere og store forsterker stående i stuen. Er du ute etter noe litt mer diksré og elegant er en lydplanke en god erstatter for det gamle stereoanlegget, sier Berthling Olsen. 

Kranglete hjemmenettverk? Slik velger du riktig ruter

Dette bør du se etter 

Ifølge eksperten er en lydplanke et godt alternativ for alle, uavhengig av budsjett. 

– De aller enkleste lydplankene ligger på rundt to tusen kroner, mens de aller mest eksklusive kan stige opp til 19.000 kroner. Funksjonalitet, og ikke minst lydkvalitet, vil variere i takt med prisen. Når det gjelder lydplanker får du som regel det du betaler for. 

I tillegg til pris er det et par andre ting det kan være verdt å merke seg før en kjøper. 

For eksempel vil en planke med subwoofer (det man i «gamledager» kalte basskasse), gi et mer fyldig lydbilde enn en planke uten. Noen planker har subwooferen integrert, men Berthling Olsen understreker at man som regel får en bedre lydopplevelse med «suben» separat. 

– Da har du mulighet for å plassere den akkurat der du vil, for eksempel bak sofaen. Subwooferen bør helst plasseres så nærme der du sitter som mulig. 

I tillegg må man vurdere om det er ønskelig med surroundeffekt. Du kan både få planker med tradisjonell surroundlyd eller mer avanserte funksjoner, som for eksempel et tredimensjonalt lydformat der lyden kan komme både forfra, fra siden og bakfra – eller rett over hodet ditt. 

– Surround er en viktig faktor i filmverden. De mest avanserte lydplankene i dag gir deg lydopplevelser som er skremmende like virkeligheten, forteller eksperten. 

Det er også interessant om lydanlegget er trådløst eller ikke. Det gir muligheter for å skjule planken, og du kan enkelt bygge det ut uten en masse forstyrrende ledninger.  

Lyd i alle rom

Hvis du først har bestemt deg for å kjøpe en lydplanke kan det være en fordel å kjøpe en lydplanke som har funksjon for multiromsystem – særlig om du skal bruke den til mer enn bare TV. Et multiromsystem handler om å fylle hele huset med lyd og gir en frihet til å bygge ut anlegget med så mange og så kraftige enheter du vil. 

– Et multiromsystem de fleste kjenner til er Sonos. Sonos styres med en app på telefonen og kan utvides med akkurat så mange høyttalere man ønsker - enten det er én, to eller en til hvert rom i hele huset. Da får du kraftig hjemmekinoanlegg når TV-en er på, og musikk når den er av,  forklarer Berthling Olsen. 

   

    

Er du usikker på hvilke funksjoner som er viktig for deg eller hva slags system du skal velge, anbefaler Berthling Olsen at du leser andres erfaring med de ulike systemene.

– Det er en «jungel» av muligheter der ute. Mitt beste tips er derfor å lese tester og reviews på sider som for eksempel Lyd og Bilde. Der finner du gode tips og råd til hva du bør kjøpe og hva du trygt kan styre unna. 

Vanskelig å velge?

Her er Komplett-ekspertens anbefalinger til gode lydplanker i tre ulike prisklasser:

Bra:

Bedre:

Best:

   

På jakt etter nytt TV? Her finner du rett TV for deg