Kan man fly med drone hvor som helst? Og så høyt man vil? Les Luftfartstilsynets fem hovedregler for hobbydroner.
Droneflyging er blitt en økende trend, og selv om de fleste flyr på hobbybasis er det også flere som har begitt seg ut på konkurranseflyging med droner. Men uansett om det kun er til hobby eller for konkurranse er det viktig å følge reglene for droneflyging da det er strenge krav til flyging i norsk luftrom. Det er ikke alltid like lett å sette seg inn i store regelverk, derfor har Luftfartstilsynet laget en egen nettside, Dronelek.no. Der finner du all den informasjon du trenger og får reglene for droneflyging forklart på en enkel og tydelig måte.
– Det er opp til hobbydroneføreren selv å sette seg inn i regelverket. Droneføreren har selv ansvaret for skader på personer og eiendeler.
Det sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim og fortsetter:
– Vi er bekymret for sikkerheten. Vi ser allerede brudd på reglene. Over halvparten av klagene vi fikk inn i fjor gikk på flygninger over og i nærheten av mennesker. Slik ulovlig flyging kan være farlig. Vi har heldigvis ikke hatt noen alvorlige ulykker ennå, men i verste fall kan noen bli alvorlig skadet eller dø av detsier Frank Gøran Nordheim, kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet.
Fem hovedregler for droneflyging
Illustrasjoner er ofte enklere å forstå enn lange forklarende tekster og derfor har Luftfartstilsynet laget flere illustrasjoner for å tydeliggjøre reglene:
Droneregel 1: Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder!
Droneregel 2: Ikke fly nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre annet er avtalt.
Droneregel 3: Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken!
Droneregel 4: Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på minst 150 meter.
Droneregel 5: Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.
De fem hovedreglene for droneflyging følger som regel med i esken når du går til innkjøp av en ny drone. Men det er fort gjort å bli litt ivrig og ville ut å fly dronen med en gang og derfor bør du sette deg inn i dronereglene før du mottar dronen din, slik at du er forberedt når den kommer.
Det er blitt populært å filme og ta bilder med dronen, og da er det viktig å få godkjenning av dem som blir filmet eller er med på bildene. Datatilsynet og Luftfartstilsynet har samarbeidet om en guide for bruk av droner, samt at de gir litt generelle råd og anbefalinger. Du finner guiden her.