Stasjonære PC-er er ikke forbeholdt gamerne eller de som er over gjennomsnittet interessert i data. Flere og flere ønsker seg luksusen med å ha en dedikert arbeidsplass eller stasjon for fritidssyssel i hjemmet. Da er en stasjonær PC genialt, ikke bare kan du sette sammen en skikkelig grom maskin, men også en praktisk arbeidshest.
Spørsmålet du må stille er: Hva er den beste stasjonære PC for meg? Det finnes mange varianter på markedet, og derfor tenker vi å guide deg gjennom avveiningene du må ta på veien.
Ferdigbygd eller byggesett?
Når det kommer til pris er formelen ganske enkel. Du får det du betaler for, enten du ønsker å skru sammen en PC fra bunnen av eller å kjøpe en ferdigbygd. Våre PC-er, enten det er en Komplett-PC eller fra andre kjente PC-produsenter, inneholder de beste komponentene som fungerer sammen for de ulike prisklassene.
Den beste stasjonære PC til surfing og jobbing med enkle programmer trenger ikke koste en formue. Ønsker du derimot å spille de nyeste spillene eller jobbe med tung programvare kan det bli noe mer kostbart.
Første steg vil være å velge om du skal ha en ferdigbygd eller et eget byggesett. Velger du å sette sammen de ulike delene på egenhånd kan du skreddersy PC-en etter dine preferanser. Med en ferdig sammensatt PC kan du få like mye ytelse som i en Komplett-PC, men du må må belage deg på å ikke kunne velge ut egne komponenter som for eksempel grafikkort.
Stasjonære PC-er i alle prisklasser fra merker som HP, Lenovo, ASUS, Apple, Acer og MSI.
Hvilket kabinett bør jeg velge?
Kabinettet er boksen som huser alle komponentene. Dette har fint lite å si på hvordan selve PC-en vil prestere og handler mer om estetikk enn noe annet. Noen foretrekker et subtilt og stilrent utseende, mens andre ønsker lys og detaljer. Eksempelvis kan en mini-PC være en fin løsning for de som ønsker seg en jobb-PC med noe ytelse, men et lite kabinett. Gamere bør vurdere et større kabinett for å få plass til alle komponentene.
Noe som er kjekt å ha i bakhodet er at størrelsen på kabinettet avgjør hvorvidt du kan oppgradere ulike komponenter.
Dette bør du vite om kjøling
Når komponentene i PC-en jobber produserer de mye varme. Derfor er kjøling veldig viktig, for smeltet plastikk og opphetet metall gjør en svært dårlig jobb med å produsere bilder på skjermen din. Hvem skulle trodd det?!
Kjølingssystemer sørger for sirkulasjon og at varmen fraktes ut av maskinen. Her har man to varianter å velge mellom: Vifte- og vannkjøling. Vifter tar gjerne mindre plass i kabinettet og er noe mer støyende. Vannkjøling har minimalt med støy, men krever noe mer plass i kabinettet.
I en stasjonær-PC test kommer vannkjøling oftest seirende ut, men du bør vite at det gjerne kan koste litt mer. For øvrig kommer maskiner med en ekstra kraftig prosessor vanligvis med vannkjøling som standard.
Hvilken strømforsyning bør jeg velge?
Det viktigste å se på når du skal velge strømforsyning er å se på antall watt som oppgis. Dette avgjør hvor mye strøm de andre komponentene i maskinen trekker. En gaming-PC med en rask prosessor og kraftig skjermkort vil trenge mer strøm enn en maskin som skal brukes til vanlig kontorarbeid.
Strømforsyning som jobber på under 50 prosent av sin maksimale effekt vil gi mindre støy og høyere effektivitet. Derfor kan det være en idé å velge litt mer enn hva som faktisk trengs. Dette gjør det også enklere om du vil oppgradere med kraftigere komponenter i fremtiden.
På våre egne Komplett-PC-er bruker vi derfor vanligvis 500-watts strømforsyninger.
Hvordan velge prosessor
Prosessoren er avgjørende for ytelsen, og de beste stasjonære PC-ene for gaming eller video- og bildebehandling har ofte den aller nyeste prosessor-generasjonen. Denne lille chippen er hjernen i PC-en og sørger for at du kan gjøre flere oppgaver raskt og effektivt.
De to største produsentene er Intel og AMD. Sistnevnte har i mange år hengt litt etter, men har i nyere tid blitt svært konkurransedyktige når det kommer til både pris og ytelse. For å gjøre det veldig enkelt er også navngivningen veldig lik, der Intel Core i3 tilsvarer AMD Ryzen 3 og Core i5 har mye til felles med Ryzen 5.
For vanlige jobb-PC-er vil i3 eller Ryzen 3 være mer enn godt nok. Gamere eller andre som er avhengige av mer ytelse velger gjerne i5 og oppover. I dag er de kraftigste prosessorene oppe i i9 og Ryzen 9, men disse koster da noe mer enn andre.
Husk at du også kan oppgradere på et senere tidspunkt, men ikke glem å sjekke at socketen på prosessoren matcher ditt hovedkort. De to produsentene har nemlig ulike støpsel! Se hele utvalget av prosessorer.
Sjekk denne: Slik velger du riktig PC-skjerm
Slik velger du grafikkort
Grafikkortet (også kalt skjermkort, graphics card eller GPU) er komponenten med ansvaret for å generere informasjonen og bildene du får opp på skjermen din. Kraftigere skjermkort vil kunne levere flere og bedre bilder i et høyt tempo, noe som er essensielt for gamere som spiller de nyeste spillene med heftig grafikk.
Når du skal velge grafikkort er det en fordel om du kjenner tallene i produktnavnene. For eksempel heter et skjermkort fra Nvidia GeForce RTX 3070. «30» står for generasjonen og «70» forteller hvilken modell det er. Et annet eksempel fra AMD er RX 6900, der «6» er generasjonen og «900» er modellen.
En tommelfingerregel er: Jo høyere disse tallene er, jo bedre er grafikkortet.
Igjen er ditt PC-bruk avgjørende for valg av grafikkort. Derfor kan det være en fordel å lese noen tester for grafikkort til stasjonære PC-er før du bestemmer deg.
Hvor mye RAM er nok?
RAM står for Random Access Memory og er internminnet PC-en bruker for å kjøre programmer eller spill. Dette omtales ofte som PC-ens minne, og er viktig for at datamaskinen skal være rask og responsiv.
For vanlig hjemmebruk vil 8GB RAM være tilstrekkelig, mens gamere eller de som kjører tyngre programvare gjerne vil ha over 16GB. Det er for øvrig ingen sak å oppgradere minnet i en stasjonær PC om du ønsker mer på et senere tidspunkt.
Hva slags lagringsenhet trenger jeg?
Den tradisjonelle mekaniske harddisken (HDD) er mer eller mindre utkonkurrert av SSD (Solid State Drive). SSD gir mye raskere overføringshastighet, lavere forsinkelser og oppleves som mye mer responsiv.
For de som har stort plassbehov vil vi anbefale en maskin som har både SSD og harddisk. Da får du fordelen ved å ha Windows på en SSD, samtidig som du har plass til et ekstra stort spillbibliotek eller mediefiler på harddisken.
Få den beste stasjonære PC-en
Det viktigste å vite før du skal kjøpe en stasjonær PC er hva du skal bruke den til. De kraftigste og mest effektive komponentene koster gjerne litt mer, men forlenger også levetiden til din nye doning. For å finne den beste stasjonære PC-en for deg kan det være en idé å se på tester av stasjonær PC eller enkeltkomponenter. Deretter kan du velge om du vil bygge selv eller gå for en Komplett-PC.