Prismatch*Prismatch*
Smart belysning: Seks nyttige Philips Hue-triks

Smart belysning: Seks nyttige Philips Hue-triks

Publisert 09. mai 2018 14:37, Oppdatert 11. jan. 2021 08:10

Våkne til «soloppgang» på soverommet og få discostemning i stua. Disse tipsene gjør hjemmet ditt både morsommere og litt smartere.

Flere aktører leverer smarte lyssystemer i dag, men «Hue», som Philips lanserte i 2012, er nok det systemet de fleste kanskje har hørt om allerede.

Hue-pærene skrus inn i lampene dine nøyaktig slik som vanlige lyspærer, og en «bridge» kobles til det trådløse nettverket med en kabel – og vipps så er lyspærene dine faktisk «på internett». Deretter laster du ned Philips Hue-appen til telefonen din, hvor du kan styre belysningen enten du er hjemme eller et helt annet sted.

Se alle våre Philips Hue produkter

SLIK ER APPEN: Velg nøyaktig hvilken farge du vil at lyset ditt skal være, eller velg blant ulike hvite-toner. SKJERMDUMP PHILIPS HUE-APP

– Systemet er delt inn i tre typer belysning. Den ene er pærer som kun har hvitt lys, som kan dimmes med mobil eller lysbryter. Den andre er «White ambiance», hvor du i tillegg kan justere varmen på lyset. Med den siste typen kan du velge mellom 16 millioner farger, og dermed endre atmosfæren i rommet, forklarer Andreas Bahnsen, product marketing manager for Philips Hue Nordic.

Ønsker du å komme i gang med smart belysning, kan du skaffe deg en startpakke som inkluderer lyspærer og en «bridge» du kan koble 50 lyskilder til. Du kan starte med et par lyspærer, og når som helst legge til flere om du ønsker det.

Leste du denne? Kom i gang med Google Home på norsk

Noe som er veldig relevant for mange, er at Hue er et system som er kompatibelt med Apple Home Kit og de fleste andre smarthjemløsningene, slik som Google og Amazon. Det betyr at du kan styre belysningen ved å snakke til Siri eller de andre taleassistentene. 

Googles smarthøyttaler snakker og forstår nå flere lokale språk, så nå blir det enda enklere å bruke talekommandoer for å styre for eksempel belysning.

Sjekk også: Nettbrett - en del av fremtidens bolig

Er du nysgjerrig, og ønsker noen gode grunner til å bytte til smarte lyspærer? Her har vi samlet seks nyttige tips:

1. Koble lyset til dataspill eller filmer

En av nyhetene med Philips Hue er en egen underholdnings-app som kan gi deg en helt unik spillopplevelse. Med appen kan du nemlig få belysningen til å endre seg i takt med det som skjer på PC- eller Mac-skjermen din.

– «Entertainment»-appen kan brukes både til gaming og hvis du ser på film eller hører på musikk på dataen din. Den lastes ned på maskinen din og kobler maskinen til lyspærene, forklarer Bahnsen.

2. Våkne til «dagslys»

De aller fleste av oss må stå opp til en vekkerklokke om morgenen. I Hue-appen kan du legge inn faste rutiner for når belysningen skal skru seg på eller av – og har du Hue-lyspærer på soverommet, kan du legge inn faste rutiner som lar deg våkne til et gradvis lysere soverom.

GOD MORGEN: Med Philips Hue kan du få en mykere start på dagen. Du finner produktlink til Philips COL lenger ned i saken. FOTO: PHILIPS

– Med «wake up»-funksjonen i appen kan du bestemme hvilke dager du skal vekkes til «soloppgang». Du kan også legge inn flere rutiner, slik at lyset skrus på til ulike tider avhengig av om det er ukedag eller helg, for eksempel, sier Bahnsen.

Men Hue gjør ikke bare morgenen bedre. Det kan også være behagelig å justere på belysningen før du hopper i køya.

– Du kan sette på varmt lys om kvelden, såkalt «relax»-lys. Det gir en mer avslappet stemning enn kaldt lys.

Slik gjør du:

Åpne Philips Hue-appen ➡️ trykk på «routines» og velg «wake up» ➡️ Trykk på pluss-ikonet. Legg inn navn for rutinen, bestem et klokkeslett og velg hvilke dager rutinen skal gjelde for. Bestem deretter hvor lang «fade» belysningen skal ha og hvilket rom rutinen skal gjelde i.

3. Hold tyvene unna

Hvis du skal på ferie eller er bortreist i noen dager, kan du legge inn rutiner i appen slik at det ser ut som om noen er hjemme. 

– Du kan skru på en fast tidsplan, eller velge en tilfeldig plan i appen, forklarer Bahnsen, og legger til at dansk politi har brukt Hue som et eksempel på et tiltak som kan forhindre innbrudd.

Om du kobler Philips Hue-appen til en «My Hue»-konto, kan du også styre belysningen fra applikasjonen, selv om mobilen din ikke er koblet til nettverket du har hjemme. Da kan du skru av og på belysningen på tilfeldige tidspunkt.

Slik gjør du:

Gjør det samme som under forrige punkt, men legg gjerne til noen flere rutiner i tillegg. 

4. Styr lyset med stemmen

Siden Philips Hue er kompatibel med de fleste smartsystemer, betyr det at hvis du allerede har en smarthøyttaler så kan du mest sannsynlig også styre belysningen ved hjelp av denne. Har du en iPhone eller iPad kan du også koble Hue til Hjem-appen, slik at Siri fikser biffen for deg.

– Talestyring er først og fremst praktisk, og noe som gjør det litt enklere å styre belysningen.

Disse kommandoene er for eksempel greie å bruke med Siri:

Skru av/på alle lys, eller i bestemte rom. For eksempel: «Skru av lys på soverom»

Skru på ‘stemningsnavn’ eller farget belysning. For eksempel: «Skru på rosa lys på stua»

5. Lek deg med over 800 apper

MANGE MULIGHETER: Du finner flere hundre apper til Hue, men Philips har plukket ut sine favoritter, slik at du ikke behøver å lete blant absolutt alle. SKJERMDUMP PHILIPS HUE-APP

Har du noen gang vurdert å skaffe deg en diskokule eller en aldri så liten lyskaster? Ikke? Hvis du har Hue er det uansett overflødig, siden det finnes haugevis av apper som kan gi imponerende dansegulveffekter med Hue i taklampa. Og det er selvsagt ikke det eneste du kan gjøre med Hue-appene.

– Siden Philips Hue er «open source» kan alle lage apper og produkter til Hue. Akkurat nå er det antakeligvis mer enn 800 ulike apper tilgjengelig, forklarer Bahnsen.

Les også: Spar strøm med denne smarte dingsen

Klikker du deg inn i Hue-appen kan du finne Philips egne anbefalinger i mylderet av muligheter. Ønsker du å skape en ekstra skummel stemning i hjemmet i anledning Halloween, finnes det for eksempel en egen app til det. Og med «Hue for Kids» kan barna lære seg alt fra alfabetet til å telle, mens belysningen reagerer på svarene. 

Slik gjør du:

Åpne Philips Hue-appen ➡️ Trykk på «explore» og velg «Apps we like» for å se hvilke apper Philips anbefaler.

6. La Hue reagere på andre dingser og hendelser

Bare fantasien setter grenser for hva du kan gjøre med «If this then that» (IFTTT), hvor en programmerer at én ting skal skje når en annen ting inntreffer. Legger du til en Hue-lyspære eller to, kan det lyse når både den ene eller den andre hendelsen finner sted. For eksempel kan en av lampene dine lyse blått når det er meldt regnvær.

– Har du et overvåkningskamera utenfor huset ditt kan du programmere at visse lamper skal skrus på når kameraet oppdager bevegelse.

Med utebelysning fra Philips Hue er mulighetene enda større. Philips' nye ute-serie inneholder utendørs vegglamper, lyktestolper og hagebelysning. 

    

Slik gjør du:

Sett opp en konto på IFTTT eller les om hvordan du kobler IFTTT til Philips Hue i Hue-appen. Gå til «explore», trykk på «Friends of Hue» og velg «IFTTT».

💡PS! Du kan også legge til en bevegelsessensor, som for eksempel skrur på lyset når det er bevegelse i rommet

    

Ved hjelp av Philips Hue Sync app kan du synkronisere Philips Hue Play med musikk, spill o.l. Denne lampen kan settes på gulvet, oppå et skap eller den kan også monteres på baksiden av TV-en for å lage forskjellige lyseffekter.