Prismatch*Prismatch*
PC-kabinett med RGB-belysning

RGB: Nå skal PC-en din lyse i alle regnbuens farger

Publisert 30. mai 2018 14:55, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

En av de viktigste PC-trendene akkurat nå er å gi PC-en et personlig preg med lysende komponenter. Her er det du trenger å vite om RGB.

Forkortelsen står for rødt, grønt og blått, og er en såkalt additiv fargemodell som først og fremst benyttes på skjerm. Legger du lyset fra disse primærfargene over hverandre, og altså adderer lys, får du fargen hvit – og når de tre fargene kombineres kan du skape nær sagt alle verdens farger. 

Les også: Dette må du vite før du kjøper deg gamingmus

Når vi snakker om RGB i forbindelse med PC og PC-utstyr, mener vi komponenter og produkter som er utstyrt med LED-lys som kan programmeres til å skifte farge.

– PC-er har sett bedrøvelige ut i alle år. Men nå har RGB kommet for fullt – det har blitt det store fenomenet innen datakomponenter. Årsaken til at det har blitt så populært, tror jeg har å gjøre med at mange ønsker å personliggjøre sin egen PC-rigg, forklarer Jarl Roe, salgs- og produktansvarlig for gaming i Komplett.

 

PC- OG GAMING-EKSPERT: Jarl Roe i Komplett forklarer hva du trenger å vite om RGB før du lager din egen lysrigg. FOTO: KOMPLETT

Men har det egentlig noe for seg, utover det estetiske, lurer du kanskje på? Ifølge Roe er det primært en «gimmick».

– Det er definitivt en «gimmick», men en kul en. Du kan programmere RGB-komponentene til å skifte farge i takt med det som foregår på skjermen din, for eksempel i et spill, men du kan også bruke RGB til «performance». Det kan for eksempel være at lyset skifter farge langs et spektrum mellom grønt og rødt – avhengig av hvor varm PC-en din er.

Kjøl ned prossessoren din med stil, med markedets råeste RGB-vannkjøler:

 

Slik kommer du i gang med RGB til PC

Roe har selv et PC-kabinett med vindu og glassdør, slik at han kan se de ulike PC-komponentene. Han startet med kabinettvifte med RGB, og dét er det mange andre som også gjør. Viftene er nemlig de som ofte er mest synlige.

– Å gå til innkjøp av et kabinett du kan se inn i er «step one», hvis du ønsker å bytte til komponenter med RGB, eller bare legge til noen LED-strips, forklarer han.

Disse kabinettviftene har Roe i sin maskin, som er avbildet i toppen av saken:

 

Skal du bygge RGB inn i PC-en, er det to ulike løsninger du bør vite om. Den mest vanlige er RGB-komponenter du kan koble direkte til hovedkortet ditt, og som du styrer ved hjelp av en app.

– De fleste nyere hovedkort har RGB-kontakt. Denne kontakten passer til de aller fleste nyere RGB-produkter. Har du et slikt hovedkort, kobler du til komponentene slik du vanligvis ville gjort, og kobler i tillegg til RGB-kontakten. Ønsker du å legge til flere komponenter, skaffer du deg en RGB-splitter. Kan du bygge PC, er dette som å skyte på åpent mål.

Les mer: Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

Disse LED-stripsene fra Corsair fungerer sammen med Corsair-viftene lenger opp i saken:

 

Den andre løsningen kobler all RGB-belysningen til en lyskontroller, som igjen kobles til hovedkortet ditt. Denne løsningen kommer gjerne i en pakke med RGB-komponenter, for eksempel sammen med en kjølevifte.

– Med en lyskontroller kan du styre lyset fysisk med kontrolleren, eller med programvare på maskinen. Jeg liker selv software-kontroll, og mener dermed at denne løsningen er den mest foretrukne. Da har du 100 prosent kontroll over egen lysrigg.

Sjekk også: Slik finner du riktig PC-skjerm

Uansett hvilken løsning du velger, råder Roe deg til å velge RGB-komponenter fra samme produsent eller plattform, slik at du er sikker på at du ikke behøver å bruke flere ulike apper eller programmer – og fordi de da kan «snakke sammen».

Setter du RGB-belysning ekstra høyt, har G.Skills DRAM-brikker en unik utførelse:

«Alle» lanserer tilbehør med RGB

Har du ikke mulighet til å bytte ut både kabinett og komponenter, eller bruker du laptop? Fortvil ikke – alle kan kaste seg på RGB-trenden!

– RGB har virkelig tatt helt av. Du finner det på laptops også – og på utstyr som mus, tastatur, headset og høyttalere.

Med RGB-tastatur kan du for eksempel benytte pre-programmerte innstillinger til ulike spill, hvor tastaturet forandrer farge avhengig av innstillingene dine.

– Spiller du et førstepersons-skytespill, slik som CS:GO, kan du eksempelvis bestemme at tastene du bruker i spillet lyser, mens alle de andre knappene er «døde», sier Roe.

Chroma-tastaturene fra Razer har RGB, og kan kobles til de smarte lyspærene Philips Hue:

Produsenten Razer, som blant annet har RGB-tastatur, har også teamet opp med Philips Hue, som har smarte lyspærer. Har du en lampe på pulten din, kan du koble lyspæren til programvaren, slik at lyset forandrer seg mens du spiller.

– I løpet av fjoråret lanserte veldig mange produsenter ulike RGB-produkter – og vi ser at trenden fortsetter for fullt i år.

I denne videoen tester Mikkel RGB-høyttalerne Logitech G560: 

YouTube Video - Logitech G560 - Visuell lyd til gameren!