Nordmenn flest er svært opptatt av været og det kommer ofte opp som tema i en samtale - hva slags vær er i vente? Med en privat værstasjon får du oppdateringer direkte – og den kan faktisk gjøre meteorologenes værvarsler mer presise.
Ifølge Hildegunn Bjerknes, som er ansvarlig for smarte hjem i Komplett, finnes det en rekke produkter som gir deg god informasjon om været. En dings som er litt mer avansert enn den gode gamle gradestokken, er værstasjonen fra Netatmo.
– I Netatmo-appen får du blant annet oversikt over temperatur, trykk og luftfuktighet, og du kan se hvilken temperatur som faktisk føles – slik som effektive kuldegrader om vinteren, eller om luftfuktigheten gjør at temperaturen oppleves høyere om sommeren, forklarer Bjerknes.
Appen setter også sammen et værvarsel for tiden fremover, basert på data fra flere enheter.
I tillegg til værstasjonen, som kommer med én måler til å ha inne og én til å ha ute, kan du koble til flere sensorer, vindmåler, nedbørsmåler og overvåkingskamera. Informasjonen fra de ulike sensorene samles da i appen – hvor du kan følge med på både inne- og uteklimaet direkte.
– Det kan være smart å ha flere innesensorer hjemme, for eksempel på barnerommet. Da kan du følge med på luftkvaliteten, og se om du trenger å gjøre tiltak for å endre inneklimaet.
Sjekk også: Google Home - din nye hjelper i hjemmet
Få presise oppdateringer fra andres værstasjoner
Du kan selv velge om du vil dele dine data med andre, og hvilke enheter du skal dele informasjon fra – eller om kun du skal ha tilgang til disse dataene i din app. Svært mange deler disse dataene, og i Netatmo-appen kan du få opp et værkart som viser blant annet temperatur, regnmengde og vindstyrke i sanntid fra andre som har samme type værstasjon.
Har du for eksempel pakket bilen og er på vei i retning av en strand, kan du gå inn og se om det finnes en Netatmo-enhet i nærheten av der du skal. Da kan du se om temperaturen er den samme der, eller om en enhet registrerer at det regner eller er kraftig vind i området.
Leste du denne? Så enkelt kan du gjøre hjemmet ditt smart
☀️ Tips! Ved siden av målingen av trykk (pressure) i appen, kan det stå en pil opp eller ned. Pilen indikerer om det er et lavtrykk eller høytrykk på vei, basert på data værstasjonen henter inn. Peker pilen nedover synker trykket – som kan være en indikasjon på dårligere vær. Peker pilen oppover, er trykket stigende – noe som kan tyde på at godvær er på vei.
Din værstasjon kan hjelpe meteorologene
Det er ikke bare privatpersoner som bruker værdata fra Netatmo-enhetene. Også meteorologer bruker de smarte værmålerne som mange nordmenn har gått til innkjøp av, ifølge Yr.no.
Meteorologene bruker i dag observasjonene til å korrigere temperaturvarslene sine, men på sikt kan også private nedbør- og vindmålere bli anvendt.
Én av fordelene ved å bruke data fra privatpersoners værstasjoner, er at områder som ligger langt fra Meteorologisk institutts offisielle værstasjoner også blir registrert. Det gjør at store avvik kan bli redusert betydelig – og værvarslene på Yr.no blir dermed mer presise.
📱Har du ikke Yr-appen på mobilen? Last den ned til din iOS-enhet her, eller til Android her.
Her er noen tips til deg som ønsker å ha full vær-oversikt:
1. Sjekk Yrs radar for å se om byger er på vei 🌧
Om du går inn på yr.no, kan du klikke deg inn på kartet som viser de norske nedbørsradarene. Her ser du hvor nedbøren er nå, og hvor den kan treffe om kort tid. I appen får du også informasjon om det vil komme i nedbør i nærheten av deg, men desktop-versjonen har mer informasjon.
2. Sjekk været på flere punkter 📍
Det kan være lurt å sjekke værmålingene på flere ulike steder – og ikke bare akkurat der du befinner deg. Skal du ut på tur ved havet, kan du for eksempel sjekke målingene på et fyr i nærheten, hvis du lurer på om det er mye vind.
3. Få mer informasjon om været i desktop-versjonen av Yr 🖥
Det er mye informasjon i Yr-appen, men på desktop-versjonen av Yr får du et enda bedre overblikk over været som er rundt deg. Her finner du også tekstvarsler, som er laget av meteorologene, og du kan se mer spesifikt på høytrykk- og lavtrykksaktiviteter, animasjoner og mye mer.