Prismatch*Prismatch*
Disse pulsklokkene er best til trening

Pulsklokker til trening – velg en testvinner

Publisert 19. okt. 2018 10:16, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Pulsklokker til trening har kommet for å bli, og de finnes i alle former og prisklasser. Er det vanskelig å velge blant treningsklokkene? I denne artikkelen forsøker vi å gi en bedre oversikt over klokkeutvalget samt vise deg testvinnerne.

Hvorfor pulsklokke?

Det kan være flere grunner til å bruke pulsklokke. Noen bruker den for å tracke treningsrute, andre for å følge progresjonen og andre synes den er til god hjelp til å trene rett. Vi hører med ulike mosjonister om deres forhold til pulsklokke.

Hvordan velge pulsklokke?

Som nevnt kommer pulsklokkene i alle prisklasser og de dyreste har stiv pris på grunn av mange og avanserte funksjoner. Dersom du kun er ute etter en enkel aktivtetsmåler vil trolig en aktivitetsklokke være bra nok for ditt bruk, slik som Fitbit Charge 3.

Hvordan måle pulsen?

Noen klokker krever pulsbelte for nøyaktig pulsavlesning og andre har god nok måler på håndledd, men her kommer personlige preferanser inn. Dersom du synes det er ubehagelig å trene med belte, eller tror du kommer til å glemme det igjen hjemme, er trolig pulsmåling håndledd et godt alternativ.

Din pulssone

Ikke alle vet sin makspuls og det kan være såpass lenge siden du målte. NTNU har laget en formel med navn 211 som lar deg regne ut din normale makspuls. Dette er en enkel form for å definere makspuls og gjøres ved å ta 211 minus din alder x 0,64. Men det er også gøy å følge med på hvilepulsen, da denne blir lavere ettersom formen stiger. En pulsklokke er ideell for å se om du holder rett intensitet for dine mål. Treningsmål som et ønske om å forbedre oksygenopptak eller forbrenne mer, har totalt ulike pulsutgangspunkter.

GPS

Klokke med GPS er populært blant milslukerne og for deg som trener i utmark. Garmin er store innen dette sortimentet og Garmin sin Fenix-serie er en suveren klokke i denne klassen. En velfungerende GPS-klokke viser deg ikke bare hvor du er, men måler samtidig lengde, hastighet og hvor mange høydemeter du har gjort unna i løpet av treningsøkta. 

Velg riktig pulsklokke til din trening

Vi har spurt noen mosjonister om deres forhold til pulsklokke. Om hvilket produkt som er drømmeklokka, og hvilke funksjoner og sports- eller smartklokker bruker de i dag?

Pulsklokke til løping

Pål Fredrik Berg er sprekere enn de fleste og har lagt igjen mange mil på joggesko eller sykkelsete. Berg har følgende å si om sin drømmeklokke for trening.

Hvilken klokke står øverst på ønskelista og hvorfor?

Samsung Galaxy Watch. Denne klokka kommer med innebygget 4G, og det betyr at man kan la mobilen ligge igjen hjemme og fremdeles være tilgjengelig. Man kan også bruke Strava rett fra klokka til å registrere aktiviteter. Ved hjelp av et trådløst headset kan man også strømme musikk fra Spotify.

Hvilken klokke bruker du i dag, og hva liker du med denne?

Fitbit Versa. Jeg liker at den er enkel i bruk, og har man først hatt et Fitbit-produkt, så kjenner man seg umiddelbart igjen både på klokke og i app. God batterikapasitet og presise pulsmålinger gjør denne til en god klokke. Mulighet til å skifte reimer, gjør at Fitbit kan brukes til alle anledninger.

Klokke til sykling

Mange syklister oppgir at de bruker sykkelcomputer for ren sykkeltrening, men det finnes flere gode klokkevalg som gjør jobben. Berg er i tillegg til å drive med løping også en ivrig syklist og kan fortelle at en Garmin Fenix S Plus har et stort display velegnet for sykling.

– Garmin-klokka har lang batterikapasitet selv når den er i GPS-modus, og den er derfor velegnet for de lange sykkelturene (19 timer). I tillegg har den innebygd kart for ruteplanlegging. Det er et pluss at den støtter kontaktløs betaling, slik at jeg ikke behøver å ha med lommebok ut på tur.

Berg forteller videre at flaggskipet har en funksjon som heter «ClimbPro». Denne gir deg informasjon i sanntid om gjeldende, og ikke minst kommende, stigninger på sykkelruta.

Les også: Trådløse hodetelefoner og ørepropper til trening

Pulsklokke til triathlon og multisport

Det er ikke uvanlig å bedrive flere idretter, og Ole Soleng trener variert mellom Capoeira, landeveissykkel og løping. Soleng har en klokke fra Garmin som fungerer godt til hans varierende behov.

– Når jeg trener Capoeira måler jeg treningseffekten, som kan variere mye. Det blir en del mil på landeveissykkelen, og da har jeg glede av den innebygde GPS-funksjonen så jeg kan sammenligne de ulike sykkelrutene. Jeg løper på tredemølle vinterstid, og da er også treningseffekt, hvor langt jeg har løpt, pulssoner og hastighet av betydning.
En annen morsom greie med klokka er å sjekke om jeg får nok og riktig søvn.

Triatletens førstevalg blant sportsklokker

Triathlon er i vinden og idrett har vokst seg stort blant ivrige mosjonister. For deg som driver med triatlon, eller ønsker å benytte klokka i flere idretter, er det viktig at den kan håndtere alle dine aktiviteter.
For svømming er det selvsagt viktig at pulsklokka er vanntett, og god batteritid er vesentlig for de lange øktene. Vi har spurt en triathlonutøver om hva han vektlegger ved valg av klokke.

– Jeg har lagt min elsk på klokkene fra Garmin. De har ikke bare god batteritid, men også veldig nøyaktige målinger, både rundt puls, avstand og f.eks. bassenglengder svømt.

Multisportklokkene fra Garmin, som Fenix 6S har innlagte aktiviteter for triatleter som heter «multisport» der du får all data du trenger innen hver av disiplinene, også tiden du har brukt i skiftesonene. I tillegg til dette er klokkene fine å bruke i hverdagen til måling av aktivitetsnivå, og søvn.

– I tillegg anbefaler jeg en tredjepartsapp der du kan se om du får i deg nok næring ut ifra treningsmengde.

Dersom du synes klokkene fra Garmin er litt stive i pris, så er M430 fra Polar et utmerket alternativ med samme type innlagte multisport-aktivitet.

Se vårt utvalg av pulsklokker her!