En god høytrykkspyler gjør vaskejobben enklere! Men hvordan skal du egentlig bruke den, og hvilken dyse skal du velge? Vi har samlet tipsene du trenger.
AVA – den norske testvinneren
Utvalget høytrykkspylere har økt betydelig med den norske aktøren AVA. Utfordreren har en betydelig andel produkter som kommer i tillegg til vårt Kärcher-utvalg. AVA har høstet gode anmeldelser både i tester og av kunder, med toppscore og 10/10 av tek.no. Bilentusiaster har allerede tatt AVA inn i varmen, og de verdsetter spesielt den stålarmerte slangen som gjør at du unngår knute eller knekk på slangen.
Les også: Hvorfor velge høytrykkspyler fra norske AVA?
Hvilken høytrykkspyler bør du kjøpe?
En høytrykkspyler er ikke bare en høytrykkspyler. Hvilken du bør velge avhenger av hvilket formål du skal bruke den til.
Ulik høytrykkspyler til ulikt forbruk
Dersom du ikke vasker gårdsplass eller terrasse trenger du ikke en P80 Master 80+. Og for de fleste vil en P70 med 150 bar og 540 liter vann være tilstrekkelig god for bilvask.
Bor du i leilighet og høytrykkvasker en gang imellom anbefaler jeg GO-modellen, en håndholdt variant du enkelt frakter med deg fra boden og dit du skal vaske. Dette er en rimeligere modell som passer for deg som ikke har behov for de store vaskejobbene, sier designer hos AVA, Are Dag W. Eriksen.
Valg av dyse
Det er viktig å velge rett dyse for å oppnå best mulig resultat, og ikke minst for å unngå å vaske for hardt på ømfintlige flater som terrasse av tre og billakk. Eriksen advarer mot bruk av roterende dyse mot feil underlag. En turbodyse er velegnet for grov vask av asfalt og er sterk nok til å fjerne mose og gress mellom hellene.
Man bør ikke bruke en kraftig rotordyse til enklere rengjøring. Vår turbodyse bør ikke brukes på terrasse av plank, gummidekk eller billakk, sier Eriksen.
Justerbar eller fast dyse?
Flere av høytrykkspylerne på markedet har justerbar dyse der du selv velger hvor skarp stråle du ønsker å bruke. På faste dyser er antall grader oppgitt, der 15 grader vil gi en skarpere stråle og kraftigere vask enn en 60 grader. Til gjengjeld vil en bred dyse vaske raskere, i alle fall om det er nok trykk og vann.
Hvor mange bar trenger man?
Det er ikke vanntrykket, men vannmengden som gir effektiv og god høytrykkvask. Når det gjelder AVA er serien navngitt fra 40 til 80 Evolution, der høyest tall i serien indikerer hvor kraftig maskin du kan forvente deg. Med andre ord vil en bærbar AVA GO P30 være ideell for enkle vaskejobber, og 360 liter og 110 bar vil trolig være nok for mange. En P80 Master+ er ideell for krafttak og større vaskejobber med sine 600 liter per time, 160 bar og en omfattende dysepakke.
Vi tester AVA P60 og P80 høytrykkspyler:
Tømming og lagring
Med svingende temperaturer og lave minusgrader på vinterstid, er det viktig å tømme og lagre høytrykkspyleren før du pakker den bort for sesongen. Blir den stående i en uisolert bod eller garasje med vannrester, er det kun et par minusgrader som skal til før komponenter som pumpehus, slanger og pistolgrep blir ødelagt.
Høytrykkspyleren bør tømmes helt før du setter den bort. Den enkleste måten å tømme den på er å spyle en god stund etter at du har stengt av vanntilførselen. Det anbefales også å vende og riste på både slange og maskin for å være sikker på at alle vannrester tømmes.
Men selv om du er aldri så nøye med vanntømmingen, er man aldri garantert at alt vannet er borte. Derfor anbefales det å lagre høytrykkspyleren frostfritt, helst innendørs eller i en isolert bod. Har du ikke tilgang på innendørs lagring bør du ta en runde med frostvæske. Etter vanntømming heller du frostvæske i en bøtte og setter en kort inntaksslange i bøtta for deretter å kjøre frostvæsken gjennom maskinen uten trykk. Frostvæske kan gjerne spyles tilbake i en beholder for gjenbruk, og det finnes også mer miljøvennlige frostvæsker på markedet.
Populært tilbehør
Det finnes en rekke tilbehør til høytrykkspyleren. Ønsker du å bruke spyleren til de fleste vaskeoppgavene ute, er det lurt å investere i godt tilbehør tilpasset de ulike formålene. Du finner blant annet fasadesett til husvasken, teleskoplanse for rengjøring i takrenner, hagemøbelbørste og felgbørste.
Her finner du alt av tilbehør til din høytrykkspyler fra AVA!
Høytrykkspyler til bil
Vask av bil kan være så enkelt eller avansert du bare vil. For å sikre at du får et best mulig resultat og ikke ødelegger lakken, går Jan Fredrik Hansen i bildeler.no detaljert til verks for å gi deg tipsene for en renere bil, med effektiv og skånsom høytrykksvask.
Før du starter
Det er viktig å ha utstyret klart og sjekke at det fungerer før du setter i gang med bilvasken. I tillegg kan det være lurt å ta titt på værmeldingen. Hverken sterk sol eller regn er egnet for bilvask. Det er kjedelig å ha bilen full av avfetting for så å oppdage at du ikke har parkert nære nok vannkrana. Du vil nødig la kjemien virke for lenge.
Ønsker du en kompakt løsning? Da er AVA GO P40 perfekt for deg!
Dette trenger du:
Bortsett fra selve høytrykkspyleren, så trenger du: tilgang til vann og strøm, avfetting, to bøtter med varmt vann, bilsjampo, vaskehanske i mikrofiber og et håndkle i microfiber til tørking
1. Avfetting
Ved bruk av felgrens eller avfetting er det viktig å lese bruksanvisningen på flasken. De fleste produkter skal sprayes på tørr bil. AVA avfettende skumvask fungerer godt på skitten lakk, mens AVA felgrens egner seg ypperlig for fjerning av bremsestøv og metallpartikler. Ifølge bruksanvisningene for disse produktene skal de virke i et par minutter. I prinsippet rekker du rundt bilden før produktet skylles av igjen.
Du bør være varsom med bruk av avfetting og felgrens når det er sol. Det setter nemlig fart på kjemien og kan skade lakk og kromlister, forteller Hansen
Avfetting bør heller ikke brukes på kromlister eller vinduer da vinduene blir skjoldete og listene kan få stygge merker som du vil slite med å få pene igjen, utdyper han.
2. Spyling
Finn frem zoomlansen og still inn 40-60 graders spredning med flatdyse. Er bilen veldig møkkete kan du med fordel gå grundigere til verks i hjulbuen. Her kommer de korte, medfølgende pistolene fra AVA til sin rett. Disse gjør det enklere å komme til i hjulbuen der det er trangt om plassen.
Husk at avfetting ikke gjør jobben alene, det er nå vaskejobben begynner. Spyl bilen godt nedenfra og opp. Spyl så grundig du kan for å forhindre at sand ligger igjen.
3. Sjamponering
Bilsjampo gjør jobben enklere. Les på flasken for riktig blandingsforhold, som er viktig for en effektiv vask. AVA har utviklet en skumkanon som er nøye designet for å lage den perfekte kombinasjonen av vann, såpe og luft, som igjen gir et tykt skum som blir hengende lenger på bilen enn ved sjamponering for hånd. De fleste såper kan monteres direkte på skumkanonen og følger med dersom du kjøper Master-serien til AVA.
Ingen skumkanon? Ikke noe problem. Sjamponer for hånd. Hansen anbefaler bruk av to bøtter når du skal i gang med vaskingen – en for sjampo og en for skylling.
Du kan med fordel ha en rist i bunnen av bøtta. Dette vil sørge for at skitt og grus legger seg under rista og du unngår å gå møkka opp igjen når du skal vaske neste runde. I tillegg anbefaler jeg å bruke en vaskehanske i microfiber som er laget for bilvask. Den unngår å dra eventuelt gjenværende sand rundt mens du vasker, noe som gir en ekstra skånsom vask.
Bruk mye vann når du vasker og rengjør et panel om gangen. Hansen forteller at han gjerne begynner med taket, for deretter å vaske panseret, bagasjelokk og til slutt dører og vinduer. Er bilen veldig møkkete kan du med fordel sjamponere bilen to ganger med en avspyling mellom.
4. Avspyling med høytrykk
Når du skal i gang med å spyle av bilen vil en dyse på mellom 40 og 60 grader være velegnet, og zoomlansen til AVA gjør det enkelt å komme til på taket, spesielt dersom du har en høy bil.
Spyl av bilen til du ikke lenger ser såperester eller skum som pipler ut noe sted. Husk å spyle bilen nøye! Gå gjerne over bilen en ekstra gang før tørking.
5. Tørking av ren bil
For å unngå skjolder anbefaler Hansen bruk av bilhåndklær. Microfiber har tatt over posisjonen til pusseskinn, og fordelen med microfiber er at den har god oppsugingsevne med opptil 4 ganger sin egen vekt. Det finnes også en rekke bilnaler på markedet, noe Jan Fredrik Hansen ikke foretrekker.
Begynn med å tørke taket og jobb deg nedover. Skyll av kluten dersom du oppdager møkk på kluten og vri opp når den er våt.
Etter at du har jobbet deg over hele karosserier, kan du åpne dørene og bakluke for å tørke bort vann i karmene og på bilskiltene. Nå er jobben gjort, og for å holde bilen ren lenger bør du hyppig spyle av salt og skitt, da vil også grovvasken gå lettere.
Høytrykkspyler til terrasse- og husvask
Skal du i gang med fasadevasken på både vegger og terrasse, er det viktig å velge en dyse som rengjør skånsomt. De aller fleste hus i Norge er laget av tre, som ikke tåler en kraftig eller roterende vannstråle. Med en 60-graders dyse får du en flat, V-formet vannstråle, perfekt for skånsom rengjøring. Trykket bør heller ikke overstige 103 bar.
Ønsker du å gjøre rengjøringen mest mulig skånsom, bør du benytte deg av ekstrautstyr som terrassevasker og fasadesett. Med utstyr beregnet for å gjøre flatene du skal rengjøre, sikrer du et jevnt resultat uten å skade underlaget.
Start med å koste vekk løv, pollen og annet som sitter løst. Deretter blander du vaskemiddelet med vann og sprer det godt utover terrassen. La det virke noen minutter før du setter i gang med terrassevasken eller skrubbingen. Avslutt med å spyle godt.
Vi har din neste høytrykkspyler for rengjøring av hus, bil og båt!
Se hele utvalget og les mer her.