Prismatch*Prismatch*

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

I denne guiden viser vi deg hvordan du kan bruke kanalenes egne abonnement for å strømme (streame) TV-kanalene med en Apple TV. Vi går gjennom alternativene, økonomien, fordelene og ulempene og viser deg hvordan du kan sette opp dette med en Apple TV og en vanlig TV. Vi viser deg hvordan du kan spare penger og få økt fleksibilitet i din TV-hverdag med en løsning så enkel at alle kan få det til.

Ved å klikke på knappene under kan du enkelt gå rett til det du vil lese om. Eller du kan scrolle nedover for å lese alt.

Innledning

Måten vi ser TV på er i ferd med å endre seg og stadig flere skaffer seg apper som gjør at de kan se serier, filmer og vanlige TV-kanaler på mobiltelefonen eller nettbrettet. De som velger å ha dette som eneste kilde til ordinært TV-innhold øker også. Mange sier nå opp abonnement de har hos tradisjonelle TV-leverandører via kabel, fiber eller parabol og får seg apper direkte fra TV-selskapet i stedet.

Med inntoget av mediespillere som Apple TV og Googles Chromecast har dette blitt et reelt alternativ for veldig mange og man kan i dag se stort sett alle de samme kanalene og programmene som du kan med en vanlig TV-løsning med dekoder. Det å kunne se TV på en iPhone, iPad eller annen smarttelefon eller nettbrett er veldig praktisk når man er på farten, men hjemme foretrekker de fleste å se på en tradisjonell TV. En mediespiller kan du koble til en TV og spille av innhold fra en mobiltelefon eller nettbrett. Enkelte spillere, som Apple TV, har også egne apper som gjør at du ikke trenger en smarttelefon eller nettbrett for å styre det du skal se. Flere og flere velger nå å kutte ordinære TV abonnement de har hos kabel-TV eller parabol-TV leverandører og heller se TV gjennom mediespillere eller også gjennom TV-ens egen smart-TV funksjon.

Noen ofte stilte spørsmål og svar:

  • Kan en Apple TV erstatte kabel-TV eller parabol?
    • Ja, både mediespillere som Apple TV, apper til mobile enheter og nettleser kan erstatte kabel-TV, parabol eller TV gjennom fiber.
  • Kan jeg spare penger på å bytte?
    • Veldig mange kan det.
  • Er det så enkelt at selv jeg får det til?
    • Ja.
  • Får jeg tilgang til akkurat det samme som jeg gjør i dag?
    • Ja, det aller meste.
  • Hva er forskjellen på TV via mediespiller, app og nettleser og vanlig kabel-TV eller parabol?
    • Hovedforskjellen er at du bruker en mediespiller, mobiltelefon/nettbrett eller en nettleser i stedet for en dekoder. Du må også bestille kanalene du ønsker direkte fra kanalen selv.
  • Slipper jeg å betale NRK-lisens?
    • Nei, du må fortsatt betale lisensen så lenge du har en TV.
  • Slipper jeg reklame?
    • Direkte TV fungerer på samme måte som før med reklame. Dersom du ser programmer fra arkivene er de ofte uten reklame eller lar deg spole over den.
  • Kan jeg få det på norsk?
    • Ja, appene og mediespillerne har norsk språk.
  • Hvor får jeg tilgang til å se på TV?
    • Med abonnement direkte fra kanalen får du tilgang via app til Apple TV, smarttelefon eller nettbrett samt tilgang til å se fra en vanlig nettleser på en PC eller Mac.

Du får mer utfyllende svar på alle disse punktene når du leser videre.

 

 

Kan du spare penger?

De fleste er naturlig nok opptatt av om de kan spare penger på å bruke denne løsningen for TV fremfor ordinær løsning med tradisjonell TV-leverandør og dekoder. Som i mange andre tilfeller er svaret at «det kommer an på». Du kan raskt finne ut om du kan spare penger ved å lese videre.

Fellesavtale i borettslag eller sameie?

Først og fremst kommer det an på hva slags avtale du har i dag. Har du en gunstig avtale gjennom fellesutgiftene til et borettslag, sameie eller huseierforening er det ikke sikkert det lønner seg. Slike avtaler er det ofte vanskelig eller umulig å si ifra seg siden det er dekket gjennom felleskostnaden, men flere og flere borettslag velger nå å holde dette utenfor felleskostnadene slik at man kan velge selv.

Bundet til én leverandør?

Noen leverandører, f.eks Canal Digital, kan ha regler som tilsier at du må ha internett og TV-abonnement fra samme selskap. Hvis dette er tilfelle for deg er det tvilsomt om du vil spare penger på å se TV gjennom apper siden du uansett må betale for en basispakke til leverandøren. Forbrukerombudet har imidlertid ikke vært fornøyde med denne praksisen så selskapene kan måtte endre den i løpet av kort tid.

Selv om du er berørt av en av punktene over kan det være verdt å lese videre. Det kan allikevel være mulig å spare penger eller så kan du oppdage at funksjonaliteten er verdt å betale litt ekstra for. Det finnes også mange som velger å ha en basispakke på TV med dekoder fra en tradisjonell leverandør og tilleggspakker som for eksempel fotball direkte fra kanalene.

 

La oss se litt nærmere på hva det koster i forhold til vanlig kabel-TV eller Parabol og hvilke rabatter du kan få:

Sammenligning av kostnader

  • Har du en basispakke med de vanligste kanalene fra NRK, TV2, TV Norge og Viasat (f.eks TV3 og Viasat 4) og dette er de du ser på betaler du sannsynligvis ca kr. 400,- per måned (priser innhentet hos Altibox, Canal Digital og RiksTV pr. mai 2016).
  • Å få de samme kanalene gjennom appene koster kr. 327,- pr. mnd (priser pr. mai 2016). Det er derfor sannsynlig at du kan spare penger ved å ha TV gjennom kanalenes egne løsninger.
  • Dersom du kun ser på kanaler fra ett kanalnettverk (for eksempel TV 2) trenger du ikke å betale for de du ikke ser på.
  • Hvis du abonnerer på noen av disse løsningen allerede i dag i tillegg å ha TV på vanlig måte vil du kunne spare enda mer.
  • Det kan være du får rabatter av leverandøren du bruker i dag dersom du har for eksempel både TV, internett og telefon fra samme leverandør, så sjekk dette på fakturaen din.

Flere av kanalene har også rabatter hvor du kan kjøpe årsabonnement og betale bare for 10 måneder, noe som kan gi ytterligere besparelser. De har heller ingen bindingstid. Noen, som Viaplay, tilbyr også første måned gratis, slik at du kan teste løsningen før du bestemmer deg.

 

Regnestykket

Hvis vi antar at du ønsker alle de norske kanalene og ikke tar med rabattene ved årsabonnement eller gratis prøvemåned blir regnestykket som følger:

Distributør: Kr. 400,- pr. mnd.
Via Apple TV: Kr. 327,- pr. mnd.
Forskjell: kr. 73,- pr. mnd eller kr. 876 pr. år.

Siste generasjon Apple TV koster ca kr. 1649,- og er en engangsinvestering. Leier du en PVR-dekoder i dag koster det gjerne 99 kr. pr. mnd. Kjøper du en dekoder koster det gjerne mer enn Apple TV.

Et konkret eksempel internt hos oss var en som betalte ca. kr. 580,- per måned for basis og utvidet kanalpakke samt leie av dekoder hos en tradisjonell TV-distributør. Ved å bytte til Apple TV kunne han altså spare over kr. 250,- per måned og vil ha betalt kostnaden for en Apple TV i løpet av 6 måneder.

Alternativene

Apple TV

Apple TV er det enkleste og mest stabile alternativet og derfor det vi kommer til å konsentrere oss om i denne guiden. Apple TV er en liten svart boks du kobler til TV-en din via en HDMI-kabel på samme måte som du gjør med en dekoder. Denne boksen inneholder en liten harddisk og et operativsystem. Apple TV finnes i to modeller, 3. generasjon som koster ca kr. 800,-, og den siste, 4. generasjon som koster fra kr. 1649,-. Vi anbefaler den siste generasjonen som har en del flere muligheter enn den første. Blant annet finnes Dplay kun for siste generasjon. Siste generasjon innholder også en del funksjonalitet for spilling og nedlasting av apper, der du på forrige generasjon måtte ta til takke med de appene Apple sa du kunne få tilgang til. Så enten du liker å se kattevideoer på Youtube, gaming på Twitch, bli opplyst og kunnskapsrik med TED så er du dekket med siste generasjon Apple TV.

Har du et stort bibliotek av serier og filmer liggende på en harddisk, server eller NAS kan du også spille av dette via appen til populære PLEX. I tillegg har Apple TV selvfølgelig sømløs tilgang til Apples egen butikk for filmer og musikk. Apple TV har også en nettverkskontakt som gjør at du kan koble til en nettverkskabel dersom du sliter med dekning på det trådløse nettverket. I tillegg har Apple TV en funksjonalitet som heter Airplay som gjør at du kan koble til en iPhone eller iPad trådløst og strømme innhold til Apple TV.

Se video under for å få et lite innblikk i hva esken inneholder, hvordan den ser ut, størrelse og hva som skiller den fra forrige generasjon.

YouTube Video -

 

Google Chromecast

Googles Chromecast har blitt svært populær, mye på grunn av sin lave pris, kun kr. 379,-. En Chromecast kobler du også til TV via en HDMI-kabel. Forskjellen på Chromecast og Apple TV er at en Chromecast ikke fungerer uten en smarttelefon, nettbrett eller PC som fjernkontroll. Du bestemmer altså hva du vil se på med din mobiltelefon og så viser Chromecast dette på en TV. Du kan bruke de aller fleste smarte enheter som fjernkontroll slik som f.eks iPhone, iPad eller enheter fra Samsung, Sony osv. Dersom du ikke blir skremt av å måtte bruke en annen enhet for å bestemme hva du skal se på er Chromecast et prisgunstig alternativ og alle kanalenes tjenester som vi har snakket om tidligere støtter også Chromecast. 

Smart TV

De fleste moderne TV-er har en smart-TV funksjon. Denne består gjerne av apper du kan laste ned på lik linje som du kan til en Apple TV, smarttelefon eller nettbrett. Utfordringen med dette er at TV-produsentene gjerne har hver sin løsning og at du ikke får alle appene til alle løsningene.

Slik får du kanalene

Hvis ikke du har vært borti dette før lurer du sikkert på hvordan dette fungerer og hva som skiller det fra tradisjonelle TV leverandører som Canal Digital, Altibox, RiksTV, Get og Telenor. Det skal vi forsøke å svare på her.

De tradisjonelle leverandørene har kanalpakker med kanaler fra forskjellige kanal-nettverk, gjerne med en basispakke og mulighet for å kjøpe utvidede pakker med for eksempel egne barnekanaler eller utenlandske kanaler. I tillegg kan du kjøpe spesifikke kanalpakker for sport, for eksempel Premier League, eller film.

Når du skal over på en løsning med å kjøpe tilgang direkte hos kanalen eller kanalnettverket går du inn på hjemmesiden eller via appen til den enkelte og velger de pakkene du ønsker. På samme måte som hos de tradisjonelle leverandørene velger du pakker basert på om du bare ønsker en basistilgang til kanalene og underholdningsinnholdet eller om du også ønsker pakker med for eksempel Premier League hos TV2. Når du har skaffet deg abonnementet får du tilgang til kanalene og innholdet den kanalen har både på PC gjennom en nettleser eller gjennom en app på smarttelefon, nettbrett eller mediespiller.

Selve tjenesten er ikke ulik det du kjenner på tradisjonelt TV. De fleste tjenestene lar deg se kanalene de har direkte. I tillegg kan du enkelt finne programmer som har vært sendt og se de når du ønsker. De lar deg også spole tilbake og se et program fra starten dersom du kommer midt i sendingen.

 

Under finner du en oversikt over de norske kanalene og deres løsninger:

NRK

TV2

Viaplay

Betales gjennom lisensen og er derfor gratis. Det krever ikke innlogging, men du kan velge å registrere deg dersom du ønsker at tjenesten skal huske hvor mye du har sett av et program og la deg fortsette der du avsluttet. Uavhengig av hvilken enhet du har sett på så du kan for eksempel se halvparten av et program på bussen og få spørsmålet om du vil fortsette der du stoppet når du skrur på TV-en hjemme.

TV 2 sin løsning heter Sumo og koster fra kr. 129,- pr. mnd. Da får du tilgang til å se alle deres kanaler direkte gjennom en basispakke, det er kjente kanaler som TV 2, TV 2 Zebra, TV 2 Sportskanalen, TV 2 Humor, TV 2 Nyhetskanalen og TV 2 Livsstil. Du får også tilgang til opptak av innholdet deres som nyheter, serier, sport og andre programmer. Som nevnt kan du også kjøpe pakker for å se alt av sport, Tippeliga og Premier Leauge, eller C More Film.

TVNorge er en del av det internasjonale nettverket Discovery og deres tjeneste heter Dplay og koster fra kr. 99,- per måned. Med en basispakke får til tilgang til å se alle TVNorges kanaler direkte, som TVNorge, FEM, MAX og VOX. I tillegg får du tilgang til Discoverys kanaler som Discovery, TLC, Animal Planet, Eurosport og alle Discovery-kanalene. Her får du også tilgang til et arkiv med opptak av serier og programmer fra kanalene på lik linje som hos NRK og TV 2.

Viasat sin tjeneste heter Viaplay og koster fra kr. 99,- per måned. Det gir deg tilgang til det samme innholdet du får på kanalene. I Viaplay kan du ikke velge å se kanalene direkte, men du har tilgang til å se innhold direkte som for eksempel sport. En smart funksjon Viaplay foreløpig er alene om er muligheten til å laste ned deler av innholdet og se det når du ikke er koblet til nett. 

Netflix logo                                    HBO Nordic

Andre tjenester

I tillegg får du både til Apple TV, smarttelefon og nettbrett apper for strømmetjenester som populære Netflix og HBO Nordic. Abonnementene her koster ca kr. 100 per måned. Her finner du mange av de mest populære TV-seriene for tiden, samt mengder med film og innhold for barn fra blant annet Disney.

 

Dette får du ikke pr. i dag.

Vær oppmerksom på at du pr. mai 2016 ikke har tilgang til alle de samme utenlandske kanalene som du får gjennom en tradisjonell leverandør. For eksempel kan du ikke se kanalene til SVT eller TV4 direkte, men enkelte programmer kan være tilgjengelige. Barnekanalene til Disney eller BBC Nordic sine kanaler er heller ikke tilgjengelige. Veldig mye barne-relatert innhold, også Disney er derimot tilgjengelig gjennom NRK Super, Viaplay og strømmetjenester som nevnte Netflix.

 

Fordeler og ulemper

Det er ikke bare pris som avgjør om dette vil være en god løsning for deg - funksjoner, stabilitet, krav til teknisk kompetanse og andre elementer kan også spille inn. Her går vi gjennom noen av fordelene og ulempene ved å droppe ordinær TV-løsning med dekoder og heller gå for en løsning med abonnement direkte fra innholdsprodusenten (TV kanalene).

Fordeler

  • Du kan spare penger.
  • Du har med deg TV uansett hvor du er. Med et abonnement direkte fra kanalen har du tilgang til TV både hjemme, på farten og for eksempel på hytta i båten eller i campingvogna/-bilen. Vær oppmerksom på at mobilabonnement ofte har en grense for hvor mye data du har inkludert per måned og at strømming av video som for eksempel TV bruker mye data. Noen TV-leverandører tilbyr slike løsninger i dag, men ofte med en begrensning. For eksempel har Altibox en løsning for å kunne se TV på mobil eller nettbrett hvor du vil, men dette inkluderer ikke TV2 sine kanaler per mai 2016.
  • Flere av kanalene gir deg mulighet til å være logget inn flere steder samtidig. NRK har ingen begrensninger, mens Viaplay og Dplay lar deg være logget inn tre steder samtidig. Det betyr at tre personer kan være logget inn på samme bruker og se forskjellig innhold samtidig. 
  • Du står friere til å velge hvor du vil plassere TV og bokser da mediespillerne kan kommunisere via trådløst nettverk, WiFi. Du er derfor ikke avhengig av en antenne- eller nettverkskontakt dersom du har god dekning på trådløst nettverk.
  • De fleste løsningene lar deg spole i direktesendingene.
  • Du mister ikke kanalene som følge av at distributørene (Canal Digital, Altibox, RiksTV osv) ikke blir enige om avtale med innholdsprodusentene (TV-kanalene).
  • Noen TV-distributører har løsninger som ukesarkiv der det som har vært vist på kanalen er tilgjengelig i en uke, i kanalenes egne abonnementsløsninger er innholdet ofte tilgjengelig mye lengre.

Ulemper

  • Switching og zapping blir vanskelig. Å switche raskt eller zappe mellom kanaler er vanskelig da du må gå ut av en tjeneste og inn på en annen for å bytte kanal.
  • TV guide. De fleste leverandører har i dag en TV guide som enkelt lar deg få oversikt over hvilke programmer som går på hvilke kanaler og enkelt lar deg velge det du vil se. Det finnes TV guider som gir deg oversikten også på mobilen eller en Apple TV. Appene du ser TV gjennom har imidlertid god oversikt over hva som går på de forskjellige kanalene de selv leverer.
  • Det er ikke mulig å ta opp programmer på Apple TV, men de fleste kanalene tilbyr alt innholdet de sender i sitt arkiv. Det kan være noen sportsarrangementer man ikke finner i arkivene, men det er i ferd med og endres.
  • Som tidligere nevnt er det enkelte kanaler, for eksempel de svenske man ikke får tilgang til.

Hva trenger du for å se vanlig TV på en Apple TV?

Først og fremst trenger du en internettlinje med god nok hastighet for å kunne streame, eller strømme, TV-innhold i HD-kvalitet. Viaplay anbefaler en nedlastningshastighet på minst 10 Mbit, men er det flere i husstanden som skal strømme og bruke internett samtidig bør du nok ha minst det dobbelte. Er du usikker på hvilke hastigheter du har i dag vil det sannsynligvis kunne sees på fakturaen du får fra internettleverandøren din. Hvis du senere skulle ha behov for større kapasitet på bredbåndslinjen har alle operatørene enkle løsninger for å bestille dette, ofte får du også hastighetsøkningen umiddelbart. Er du usikker kan du kontakte din internettleverandør. Vi har også laget en forståelig guide for dette her: Komplett hjelper deg med nettverk

 

Skal du koble Apple TV til det trådløse nettverket må du sørge for at det er dekning der den skal stå, er det manglende eller dårlig dekningNettverkskabel kan du fikse dette med en «range extender» eller rekkeviddeutvider. Har du en flere år gammel trådløs router bør du også sjekke om den klarer å strømme HD-innhold, har du en router fra internettleverandøren eller har fått en installert de siste årene bør det ikke være noe problem. Kontakt internettleverandøren din dersom du er i tvil og spør om routeren er god nok for streaming (strømming) av TV. Har du behov for ny trådløs router eller en range extender kan du selvfølgelig også kontakte oss på Komplett, så finner vi en løsning som passer deg. Har du mulighet til å koble til med en nettverkskabel via en kontakt i veggen eller direkte i routeren er dette det aller beste og mest stabile.

Hvis du er usikker på de to foregående punktene og føler de blir for tekniske er det ingen grunn til å være engstelig. Alt dette kan løses og du kan få hjelp til å løse det. Et veldig god måte å starte på er å prøve løsningen en måned først. Da får du testet både det tekniske utstyret du har, hastighet på linjen og om løsningen i seg selv er noe for deg. Og du har da tid til å justere der du må før du mister din gamle TV-løsning.

Deretter trenger du en TV med HDMI-inngang. De fleste moderne TV-er kjøpt de siste årene har dette og har du en dekoder i dag er denne sannsynligvis koblet til med HDMI. Du trenger også en HDMI-kabel dersom du ikke har dette fra før. Har du en til en dekoder i dag kan denne også brukes på Apple TV. 

Så trenger du en siste generasjons Apple TV. Denne kommer i to utgaver, en med 32GB harddisk og en med dobbelt kapasitet på 64GB. Med mindre du har et stort musikk- eller filmbibliotek i iTunes du ønsker å ha liggende på harddisken bør den minste holde for deg. En Apple TV får strøm fra en vanlig stikkontakt.

Slik kobler du opp din Apple TV

1. Koble kablene for HDMI, strøm og eventuelt nettverk inn i baksiden av Apple TV.

 

2. Koble HDMI-kabelen i TV og strømkabelen i stikkontakten. Velg riktig HDMI-inngang på TV og slå på Apple TV med medfølgende fjernkontroll.

 

3. Velg land/språk og gå gjennom oppsettet. Dersom du ikke har en Apple-konto fra før må du lage en. Du kan også bli spurt om å legge inn kredittkortinformasjon, men du vil ikke bli trukket noe før du velger å kjøpe noe i butikken.

 

4. Gå inn i app store og last ned NRK, TV 2 Sumo, DPlay og Viaplay. Her finner du også apper for NRK Super, Netflix, HBO Nordic og mye annet spennende.

 

 

YouTube Video -

 

 

5. Organiser appene slik du ønsker ved å velge en app, trykke ned og holde inne styreflaten på fjernkontrollen til app-ikonet begynner å bevege på seg. Deretter kan du bruke styreflaten til å velge hvor den skal ligge. Du ser hvordan du gjør dette i videoen over.

 

YouTube Video -

 

6. Har du opprettet abonnement hos de forskjellige kanalene via en nettleser kan du nå logge inn, du trenger kun å logge inn 1 gang og ikke hver gang du skal se på noe. Dersom du ikke har kjøpt abonnement kan du gjøre det via appen.

 

7. Navigeringen er ganske lik i de forskjellige appene. NRK og TV 2 Sumo har et valg for å se direktekanaler i toppmenyen, Dplay (TVNorge) sine kanaler finner du rett under toppmenyen i startbildet.

 

8. Ferdig! Du er nå klar til å se TV via Apple TV. 

 

Tips: Ved å laste ned en TV-guide til smarttelefonen eller nettbrettet får du en god og enkel oversikt over hva som går på TV akkurat nå uten å måtte gå innom hver app. Det finnes en for norske kanaler til både iPhone, iPad og Android som heter TVGuiden, i den kan du også velge hvilke kanaler du vil se i oversikten.

Velkommen til din nye TV-hverdag!

Opprettet: 12.05.16

Sist oppdatert: 08.01.19