
Kom i gang med simracing
De seneste årene har e-sport fått høy status – med elleville konkurranser, digre pengepremier og vanvittig mange deltagere og tilhengere. En e-sport skiller seg imidlertid fra de andre. Hørt om simracing?
Den virtuelle bilsporten simracing går ut på å forsøke å simulere autosport, og likhetene mellom den fysiske og den virtuelle varianten er mange.
Spillutviklerne har valgt bort brukervennlighet til fordel for pinlig nøyaktighet. Faktisk så stor nøyaktighet at flere profesjonelle utøvere bruker de samme programmene til trening, for å bli kjent med baner og til å finne ut hvordan oppsettet deres bør være på bilen under race.
I simrace har du, som en ekte racerfører, et sete, ratt og pedaler. Som regel er utstyret montert på en rigg også. Noen har i tillegg fysiske girspaker og håndbrekk tilgjengelig. Både kjøreteknikk og fart står i fokus, og en god simulator gir deg følelsen av at det hele er en bils oppførsel. To som har latt seg begeistre av konseptet er Petter Solberg og sønnen Oliver Solberg.
– Simracing er fantastisk moro. Det krever en presisjon og konsentrasjon som kan minne ganske så mye om virkeligheten. Nå når alle konkurranser er blitt avlyst som følge av Covid-19, er simracing en slags erstatning for Oliver og meg, sier rallycrossfører Petter Solberg.
De siste ukene har han brukt flere timer foran skjermen enn han egentlig er komfortabel med. Aller mest fordi det er god trening, men også fordi det er vanvittig moro.
– Jeg får jo konkurrert mot store, kjente navn fra hele verden. Og jeg har deltatt i løp jeg aldri ellers ville fått teste, som for eksempel Formel 1, forteller han entusiastisk.
Ikke like god som Oliver
Mens far Solberg deltar i flere virtuelle autosportgrener, holder sønnen Oliver seg til rally. Og han er god. Skal vi tro Petter Solberg, har han ikke nubbsjans til å slå sønnen i den virtuelle verden.
– De unge har utvilsomt et fortrinn altså. Det er noe med reaksjonsevnen og teknikken som gjør at jeg ikke kan måle meg med Oliver, mener Petter.
– Jeg kjører på akkurat de samme veiene som i virkeligheten. Løpet er identisk, det samme er prøvene og bilklassen. Simulator er ganske likt som å kjøre på ordentlig. Jeg får virkelig godt utbytte av spillingen, forklarer Petter Solbergs sønn, Oliver.
Han stod på trappene til sitt store rally-gjennombrudd, da koronapandemien brøt ut. Det fikk ham inn i den virtuelle rally-verdenen, og han mener gamingen gir ham en rekke fordeler:
– Jeg får øvet meg på å sette opp en bil og finjustere egenskaper som dempere, bremsestyrke, fjæring og hjulinnstillinger. Dessuten trenger jeg konsentrasjon.Simracing kommer nok til å ta opp en god del av tiden til både pappa og meg, inntil konkurranser og det normale livet er i gang igjen.

UTFORDRER I FORMEL 1: Petter Solberg har kastet seg inn i den virtuelle racing-verdenen, og gir eliten hard konkurranse.

GOD TRENING: Oliver Solberg mener simracing gir ham fordeler han kan dra nytte av når han igjen kan delta i fysiske konkurranser.
Millioner av deltagere og enorme pengepremier
Et av de største programmene, iRacing, har rundt to millioner betalende brukere verden over. Her kan man konkurrere med en rekke biler. Både amerikanske NASCAR og Formel 1 har egne ligaer i programmet, der de beste har muligheten til å signere kontrakter som simracere for de store teamene.
iRacing er valgt som plattform for SimRacing Grand Prix, da dette er den markedsledende simulatoren for online racing. iRacing har mange styrker, blant annet laserscannede baner og biler, og en uovertruffen organisering av online racing. Mange ekte racing førere deltar aktivt på iRacing, som feks. F1 førere Max Verstappen og Lando Norris. Men dette betyr også at iRacing er den dyreste aktøren på markedet. Medlemmer må betale både en løpende avgift for medlemskap, og i tillegg engangsbeløp for kjøp av biler og baner utover grunnpakken.
Den norske Grand Prix-serien startet i sin nåværende form i 2018 i samarbeid med Norges Bilsportforbund.
Porsche gikk i fjor inn som sponsor i VM-serien i Grand Prix. I 2019 var det totalt 100.000 dollar premiepenger i VM, hvorav 40.000 dollar går til vinneren.
Hva trenger jeg for å komme i gang?
Det finnes knapt grenser for hvor mye penger du kan legge i utstyr om du går for det dyreste og feteste rigget. Men det er slett ikke nødvendig nå blakke seg for å lykkes i simracing. Dette er hva du trenger for å komme i gang:
1. PC med internettforbindelse
En stasjonær PC er som regel å foretrekke fremfor en laptop, da stasjonære PC-er tradisjonelt har bedre spillytelse. Et dedikert skjermkort er også nødvendig for god nok grafikk og nok bilder per sekund. Du trenger i tillegg 8 GB minne.
2. Simulator rigg
Her finnes utstyr i alle prisklasser. Dyrere utstyr vil gi en bedre feedback og være mer presist enn billigere utstyr, men det er strengt tatt ikke nødvendig for å kunne kjøre fort. Flere deltagere i VM benytter rimelig utstyr.
3. iRacing
Kjøp et medlemsskap hos iRacing.com for å få tilgang til baner og konkurranser.