Gaming-TV - tips til den beste spillopplevelsen
TV-en du har i stua gjør kanskje jobben med Netflix og gullrekka, men de beste gamingopplevelsene krever gjerne litt mer. En TV som egner seg godt til konsoller vil ta gamingen til et nytt nivå. Vi gir deg tipsene for å få mest mulig ut av spillopplevelsen!
Hva er egentlig forskjellen på en gaming-TV og en vanlig TV?
En TV av høy kvalitet laget for gode film- og serieopplevelser fungerer som regel helt greit for konsollspill. Faktorer som oppløsning (hvor mange pixler skjermen har), farger, LED/OLED/QLED-skjermer og størrelse er viktig, både for gameren og den gjengse TV-titter. Å investere i kvalitet er derfor den viktigste forutsetningen for å få mest mulig ut av en skjerm. Når det er sagt, finnes det et par spesifikke egenskaper for gaming du bør se etter.
Lav input lag
Gamere vet at små forsinkelser kan utgjøre om en spillopplevelse blir god eller ikke. Du kan jo tenke deg selv hvor viktig det er med lav input lag når du skal ta nådestøtet eller snikskyte fienden. En TV som har en jevn prosess uten hakking, i tillegg til lav input lag, er definitivt det beste valget.
Input lag handler rett og slett om tiden fra du trykker på knappen på kontrollen til handlingen skjer på skjermen.
Et godt tips er å unngå å ha andre enheter koblet til mens du spiller (musikkanlegg, ladere, ol). Dette kan påvirke reaksjonstiden mellom enhet og mottaker.
Størrelse
Når det gjelder hvor stor TV du bør velge er det flere faktorer som spiller inn, som hvor god plass du har og budsjett.
Det finnes en pekepinn på hvor stor din TV bør være i forhold til størrelsen på rommet ditt, men det viktigste å tenke på her er hvor langt unna skjermen du sitter. Det vil si at om du kjøper en 32 tommer så sitter du ca 1 meter fra skjermen og kjøper du en 65 tommer bør du sitte ca 2 meter fra skjermen.
At større TV automatisk betyr lavere hastighet og respons, er imidlertid en myte.
Med dagens teknologi kan store skjermer levere like høy oppløsning og hastighet som mindre skjermer. Med større skjermer får du dessuten bedre grep om detaljer og en altoppslukende opplevelse. Tipset til gamere er derfor å se om du kan gå en størrelse opp fra ditt nåværende setup.
Oppløsning og bildekvalitet
Oppløsning viser hvor mange pixler skjermpanelet har. Jo flere pixler, jo klarere bilde. Et klarere bilde gjør at du kan få med alle små og store detaljer – ja, virkelig leve deg inn i spilluniverset.
De fleste spillkonsollene støtter full HD og noen til og med 4K. De mest populære oppløsningene i dag er: Full HD (1080p), Quad HD (1440p) og 4K (2160p).
For å ta det med en gang: Gamere trenger ikke å bry seg om 8K. Det finnes nemlig svært lite spillinnhold skreddersydd for 8K-oppløsning. TV-er med 4K oppløsning gir for tiden de sterkeste fargene, tydeligste bildene og den dypeste kvaliteten, men selv her finnes det ikke flust av gamingmateriale å velge i. PS4 og Xbox One X støtter 4K, men de fleste spillene stopper på 1080p.
Utviklingen i gaming-verdenen skjer derimot raskt, så ikke bli overrasket om 4K er standardoppløsningen rundt neste korsvei. Alt handler igrunn om 4K-oppløsning eller høyere, så dette er uten tvil hvor du finner din neste TV-modell. Dessuten, allerede nå leverer de nye konsollene PlayStation 5 og Xbox Series X 4K for mange spill - fremtiden er her!
Refresh rate/Hz
Hz er en indiktator på hvor hurtig bildet oppdateres. For de aller fleste er 60 hz, altså 60 bilder i sekundet, en god refresh rate. Om du derimot ønsker de samme forutsetningene som en konkurranse-gamer, eller spiller first-person-shooter-spill, bør du se på mulighetene for det dobbelte, altså TV-er med en refresh rate på 120 hz.
De beste forutsetningene i konkurranse-gaming får du med en refresh rate på 120 Hz.
Freesync
Flere nye gaming-TV-er støtter AMD FreeSync. FreeSync er oppdateringsfrekvensen som synkroniseres med GPU-en og eliminerer bildeforstyrrelser som tearing og stuttering. Si hadet til hakking og etterslep og hallo til topp ytelse og superjevn grafikk!
OLED vs. QLED?
En myte blant gamere er at OLED og QLED-TV-er setter deg i fare for såkalt “screen burn”. Slik både de fleste spill og TV-er er designet, med varierende standby-moduser og variasjoner i bildet, er dette en svært liten risiko. Med andre ord: Ikke vær redd for å titte på gaming-TV-er med den beste LED-teknologien!
Samsung sine TV-er bruker for eksempel noe som heter Quantum Dot-technology i sine QLED-TV-er, som genererer rene og fyldige farger. I tillegg har TV-ene høy lysstyrke og et «anti-glare»-filter for å minske refleksjon. Det gir deg gode forutsetninger for å game og se film med høy bildekvalitet, selv på lyse sommerdager.
LG, Sony og Philips tilbyr TV-er med Organic Light Emitting Diode, bedre kjent som OLED. Fordelen med OLED-TV-er er det bekmørke sortnivået som oppnås. Et par andre fordeler med OLED-teknologien er at den kan brukes på tynne og fleksible skjermer som kan rulles opp.
Og hva med MiniLED?
Man hører stadig at teknologien er i utvikling, og dette vil trolig alltid forbli en sannhet. Som mye annet er også MiniLED, eller Mini Light Emitting Diode, et resultat av det. MiniLED er rett og slett bittesmå bakgrunnslys. Diodene på en TV med MiniLED er ca. 40 ganger mindre enn tradisjonelle dioder brukt på TV-er, hvilket betyr at det er plass til langt flere! Dette er med på å gi bedre presisjon, og skarpe og mer presise farger.
Game mode løfter spillopplevelsen
Nå leverer flere og flere TV-er med en såkalt gaming mode. I praksis er gaming mode laget for å gi deg en bedre spillopplevelse ved å luke ut de tingene som krever ressurser, slik som fargebehandling, hertz eller støyredusering. Når du kobler til og starter konsollen optimaliseres innstillingene på TV-en automatisk. Flere nye QLED TV-er fra Samsung kommer også med teknologi som Real Game Enhancer+, som forbedrer spillopplevelsen uten egne justeringer.
Se også opp for Dynamic Black Equalizer. Teknologien analyserer spillets mørke scener og fremhever bilder som tidligere kunne være utydelige. Konsentrerte soner med presisjonsstyrt bakgrunnsbelysning viser ultradyp svart og rene hvite nyanser.