Ti eksperttips: Ta mobilbilder som en proff
Utnytter du mobilkameraet ditt godt nok? Her er eksperttipsene som gjør mobilbildene dine enda bedre.
De færreste av oss har med seg speilrefleks- eller kompaktkamera rundt hver dag, men mobilen har du garantert i nærheten.
– Min filosofi er at det ikke spiller noen rolle hvilket kamera du bruker. Nå har mobilene blitt så bra, så i de aller fleste tilfeller vil du få et godt resultat, forklarer fotograf Tom Egil Jensen.
Glem lukkertid, blenderåpning og ISO. Å være en god fotograf dreier seg ikke først og fremst om teknikk – men om å se, hevder den erfarne fotografen.
Før Jensen startet sitt eget medieverksted i Fredrikstad jobbet han som fotograf i VG i 19 år – og nå bruker han deler av tiden sin på å lære vekk gamle kunster til studenter ved Institutt for journalistikk, blant annet med et mobilfoto-kurs.
Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger
1. Bruk øynene
Å ta gode bilder dreier seg først og fremst om å finne gode motiver – og for å gjøre det må du begynne å se etter dem, forklarer Jensen.
– Det aller viktigste er å tenke «Hva er det jeg ser?» og om bildet ser bra ut. Er ikke det du ser spennende, så blir heller ikke bildet interessant.
De fleste av oss er antakelig ikke er vant til å se etter motiver. Det er noe en kan øve seg på – også uten kamera.
– Jo mer du øver, jo bedre blir du på å se ting, forklarer han.
2. Beveg deg
Gjør deg selv oppmerksom på hvor lyskildene befinner seg. Er det en person som er det viktigste motivet eller er det omgivelsene? Hvis det er en person, så er lyset i ansiktet vesentlig. Treffer lyset bedre om objektet flytter på seg eller om du tar et steg til siden?
– Tenk på hva det er du vil ta bilde av og hvilken historie du vil fortelle med bildet. Kan personene eller settingen beveges, eller blir bildet bedre om du beveger deg? Å fotografere er som å danse; en må bevege seg, forklarer Jensen.
3. Lås fokus
HOLD KNAPPEN INNE: Det er lekende lett å låse fokus på mobilkameraet. Trykker du på skjermen på nytt fjerner du låsen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Når du har motivet klart og funnet riktig lys, kan du låse fokuset i bildet. Denne innstillingen gjør helt enkelt at du kan bevege deg litt friere og få bedre kontakt med objektet.
– Legg fingeren på det du ønsker at skal være skarpt – for eksempel en person eller flere personer – og hold fingeren på skjermen helt til en firkant og teksten AE/AF-lås kommer opp. Kameraet fokuserer også selv, men om du låser fokuset kan du bevege blikket bort fra telefonen, sier Jensen.
På de fleste telefoner får du opp en ramme og teksten AE/AF-lås når skarpheten er låst. For å fjerne låsen trykker du på skjermen igjen.
4. Endre lysstyrke
OPP ELLER NED: Endre lysstyrke ved å dra fingeren vertikalt langs skjermen når du har låst fokuset. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Du har sikkert opplevd at lysstyrken endrer seg om fokuset endrer seg, og særlig om motivet er veldig lyst eller veldig mørkt.
– Fotografering er å tegne med lys. Vurder om stemningen i bildet blir forsterket av mer eller mindre lys, sier Jensen.
Om du har låst fokuset, kan du ganske enkelt skru lysstyrken opp eller ned. På iPhone drar du fingeren oppover på skjermen for å få høyere eksponering, og nedover for å få mindre eksponering. På Samsung kan du velge å bruke ”pro mode”, hvor du kan endre både eksponering og ISO (og mye annet).
5. Bruk volumknappen
STØDIGERE: Du kan bruke plussknappen på headsettet, på siden av mobilen eller koble til blåtannutløser for å knipse bildene. Da er det lettere å holde telefonen stødig. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
I stedet for å trykke på skjermen når du tar bildet kan du bruke volumknappen på siden av telefonen, anbefaler Jensen. Da holder du også telefonen mer stødig.
– Det er særlig nyttig om du tar bilder i dårlig lys. Støtt telefonen til et bord eller noe annet og bruk plussknappen enten på siden av telefonen eller på headsettet. Om du har en selfiestang med blåtannutløser kan du også plassere telefonen et sted og bruke utløseren uten stangen, forklarer Jensen.
6. Unngå blitz
Om du kan unngå blitz bør du unngå å bruke det når du tar mobilbilder, siden mobilblitzen ikke er spesielt god.
– Det er stort sett en stemningsdreper, men må du så må du, sier Jensen.
STEMNINGSDREPER: Blitzen på mobilkameraet bør unngås så langt det lar seg gjøre, mener Jensen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
7. Bruk HDR – men ikke alltid
HDR-funksjonen tar flere bilder etter hverandre og slår sammen bildene til ett bilde. I mange tilfeller kan det gjøre bildene bedre, men ikke alltid.
– Det fungerer godt med landskapsbilder eller bilder der motivet står stille. En kan for eksempel få mer metning i himmelen, men på bilder hvor det er mye bevegelse i motivet kan HDR-funksjonen gi spøkelsesaktige skygger, forklarer Jensen.
8. Puss linsa
SKITTEN? Om linsa er skitten hjelper de andre tipsene lite. Da er det bare å pusse litt og starte på nytt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Hvis du føler at du gjør alt rett, men likevel får uskarpe bilder, kan det hende det rett og slett er fordi du har skitt på linsa. Det er fort gjort å få både støv og gris på telefonen, så en liten puss av linsa skader ikke. Skitten synes særlig om du tar bilder i sterkt lys, påpeker Jensen.
9. Bearbeid bildene
Det finnes drøssevis av apper du kan bruke til å redigere bildene i etterkant, men mange glemmer menyene som allerede ligger inne på telefonen. Vil du gjøre noen raske endringer i lysstyrke, kontrast eller metning, er sjansen stor for at du ikke trenger en egen applikasjon, mener Jensen.
10. Lagre i skyen
Til sist bør du tenke på sikkerhetskopiering av bildene. Mange av oss har opplevd å miste telefonen, bli frastjålet den eller at teknikken plutselig svikter – og om du da ikke har lastet opp bildene et annet sted, kan du se langt etter bildene og alt annet du har lagret.
For å unngå å havne i slike situasjoner anbefaler sjefsredaktøren i Lyd og Bilde, Lasse Svendsen, å bruke lagring i skyen, altså at du lagrer filene dine på en server som befinner seg et eller annet sted på kloden.
– Skylagring gir deg en sikkerhetskopi av bildene dine, og du kan få tilgang til dem på alle enheter du har så lenge du er tilknyttet 3G/4G eller nett, sier Svendsen.
Lagring i skyen er ikke bare praktisk med tanke på sikkerhetskopiering, men er også nyttig om du ønsker å dele bilder eller filer med andre familiemedlemmer – eller med kollegaer som også behøver tilgang. I dag er det flere aktører som tilbyr gratis lagring i skyen, men om du trenger mange GB kan det hende du må legge noen kroner i lagringen.
Opprettet: 07.07.16
Sist oppdatert: 15.01.19