Få opp farta på hjemmenettet
Dårlige og ustabile internettforhold er veldig irriterende og kan variere fra rom til rom. Vi har spurt bredbåndsekspertene etter tips for å bedre internettforbindelsen hjemme.
Mange betaler dyre dommer for raske bredbåndslinjer med mye kapasitet, og da forventer man at det funker. Det er som oftest ikke nettleverandøren som er årsaken når de trådløse signalene i huset er dårlige, og løsningen er sannsynligvis enklere enn du tror.
Hastigheten på det trådløse nettet påvirkes av mange faktorer, men hva som har størst innvirkning på hastigheten hjemme hos den enkelte varierer.
Plassering, alder på husets utstyr (som router og extendere), antall enheter som er koblet på samtidig, hvor mye kapasitet familiemedlemmene bruker når de er logget på, og naboens nett kan ha innvirkning på kapasiteten forklarer Liza Collin, produktsjef for bredbånd hos GET.
Eyvind Skaga er ansvarlig for router og hjemmenett i Telenor, kan fortelle at dårligere signaler i deler av boligen, kan påvirke internetthastigheten i resten av huset. Hvis et av familiens medlemmer er en ivrig nettbruker som sitter et sted i huset med svake trådløse signaler, vil denne personen i bruke store deler av hjemmets totale trådløse kapasitet. Resultatet er at de andre familiemedlemmene vil oppleve tregt nett.
Hvis du har mistanke om svake WiFi-signaler anbefaler Skaga deg å måle hastigheten i boligens ulike rom. Du kan ta med deg laptopen på rundtur i huset, eller du kan laste ned en app for hastighetsmåling til telefonen.
Her er tipsene for å oppnå raskere nett fra GET og Telenor:
1. Test internettsignalene
Ruterens plassering er vesentlig. Den bør plasseres midt i huset, hvis mulig, for å kunne fordele signalene til hele boligen. En god start er å teste signalene rom for rom med gjentatte tester av internetthastigheten.
Hastigheten du får opp i umiddelbar nærhet til ruteren, er husets beste dekning. Denne vil gi deg et signal om på hvilken hastighet du kan forvente i resten av boligen.
Les også: Slik blir du en mester på Google-søk
Hastighetsmålere finner du på nettet, som for eksempel; nettfart.no. I tillegg finnes det en rekke måle-apper til smarttelefoner i App-store eller Google Play som gjør jobben.
Mange lurer på om de «får hva de betaler for» – med andre ord hva som er den reelle bredbåndshastigheten i huset. For å måle dette kan du koble PCen direkte til ruteren eller uttaket i veggen med en nettverkskabel, for så å kjøre den samme hastighetstesten. Med dette forsikrer du deg om at det ikke er routeren eller annet utstyr som gir forstyrrelser (men du tester altså ikke den trådløse hastigheten i boligen).
2. Plasser ruteren sentralt
Ruteren bør plasseres fritt og høyt i et rom, om mulig ikke på murvegg og gjerne i taket. Mange er opptatt av at routeren ikke skal synes, men å gjemme den bort bak eller inni tv-benken er ingen ingen god løsning for å spre signalene. Derimot er toppen av en hylle eller et skap en god plassering i mange tilfeller.
Husk at de trådløse signalene kan bli kraftig redusert, eller ikke kommer frem i det hele tatt gjennom gulv eller vegger av mur er en vanlig hinding av signaler i norske hjem. Trådløse singnaler går ikke gjennom gulv med gulvvarme eller varmekabler. Speil er også et vanlig hinder for routeren.
Ta en titt på antennene på din ruter. Mange rutere har innebygde antenner som du ikke kan stille på, men stadig flere har to eller flere antenner som kan justeres. Ved å la antennene peke oppover sendes de sterkeste signalene horisontalt. Og det motsatte skjer dersom du retter antennene horisontalt, da vil boksen fordele signaler vertikalt og enklere kunne fordele over flere etasjer.
Signalene blir med andre ord sterkest i motsatt retning av dit antennene peker.
3. Erstatt gammelt utstyr
Utviklingen går raskt i teknologien, og trådløse enheter går raskt ut på dato. Ekspertene anbefaler deg å skifte det trådløse utstyret ut etter 3 - 5år.
Det er verdt å merke seg at det ikke bare en gammelt bredbåndsutstyr som kan påvirke hastigheten på nettet hjemme. Også mobiler, nettbrett og PC-er går ut på dato med sine eldre trådløse standarder. Det vil med andre ord ikke hjelpe å bytte til en kraftig router hvis husstanden har eldre mobiler som ikke kan utnytte hastigheten du betaler for.
4. Velg rett nett
Nyere trådløse lager to trådløse nett (2,4 og 5 GHz), og er derfor ofte kalt dual-band. Med denne teknologien sørger ruteren for å utnytte signalene best mulig.
Det ene nettet opererer med en lav hastighet over 2,4 GHz-båndet. Det andre netter har større rekkevidde med 5 GHz-båndet. 5GHz har høyere hastighet, men i noen tilfeller dårligere rekkevidde. Dersom du skal velge mellom disse to hastighetene, bør du ifølge GET og Telenor velge 5 GHz-nettet. Årsaken er ikke den høye hastigheten, men fordi det per i dag er færre enheter som har denne teknologien og som slåss om kapasitetent. Husets eldre, elektroniske utstyr vil med andre ord kun benytte 2,4 GHz-nettet trådløst.
På 2,4 GHz-nettet er det mye elektronikk som sender signaler samtidig, og med dette forstyrrer det trådløse nettverket. «Babycall», mikrobølgeovner, lysdimmere og naboenes trådløse nettverk for å nevne noen.
5. Gi ruteren større frihet
Dette er trolig litt avansert for mannen i gata. Men det er mulig å velge kanal på det trådløse hjemmenettverket. Fordelen er at du kan velge en kanal som er «ledig» og forbedre kapasitet på stedet. Dette er riktignok en kortvarig løsning, da andre trådløse rutere og annet utstyr kort tid etter kan lage støy på denne kanalen.
Ekspertene anbefaler derfor ikke å bytte kanal, la heller routeren styre dette automatisk. Det gjør du ved å skrur av og på selve routeren.
6. Sett opp et mesh-nettverk
Sliter du med at nettverket ditt ikke er godt nok hjemme bør du velge mesh.
Kort fortalt består Mesh-nettverkene av to eller flere, mindre enheter, som mottar, sender og forsterker dine trådløse signaler og fordeler signalene til hele hjemmet. Du kan montere inntil ti mesh-enheter i samme hjem som vil gi en betydelig bedre dekning enn en tradisjonell ruter. I det nye systemet kan du benytte samme nettverksnavn og passord noe som gir sømløst nettverk i hele huset.
Les mer om mesh her: Mesh-nettverk gir god dekning
Opprettet: 23.08.2016
Sist oppdatert: 02.11.2018