12 tips for å få en raskere datamaskin
Opplever du at PC-en din har blitt veldig treg i det siste? Da kan det være på tide med en liten opprydding.
Datamaskiner og alle delene som finnes på innsiden er ikke skapt for å tåle tidens tann. Med tid og bruk forringes komponentene. Da kan det være nødvendig å kjøpe nye komponenter (som du enkelt kan installere selv). Før du gjør dette anbefaler vi å sjekke at all programvaren på PC-en kjører som den skal, for å sikre at det er et hardware-problem - ikke et software-problem.
Vi har laget en liste som du kan følge i rekkefølge, for å sørge for å holde PC-en din rask. Før du bruker penger på nye komponenter, bør du sikre at du ikke kan fikse PC-en med noen enkle grep som er gratis.
1. Omstart av maskinen
Ring et hvilket som helst support-senter for teknisk hjelp og du vil alltid høre «Har du forsøkt å ta en omstart maskinen/routeren/TV-en/smart-oppvaskmaskinen?» Fakta er at en omstart kan fikse mange problemer. Hvorfor? Et program på PC-en kan ha slått seg vrang, og det kan føre til at det spiser opp arbeidskapasiteten til PC-en. Du kan gå inn i task manager for å avslutte programmet der, men det enkleste kan ofte være å gjøre en omstart av maskinen. Dette bør du helst gjøre et par ganger i uken.
2. Skann PC-en for virus
Er det noe du absolutt ikke ønsker på maskinen din, så er det et virus. Noen virus kan slette all informasjonen som ligger lagret på harddisken, andre gjør maskinen din til en zombie og sprer seg videre til andre maskiner, eller overbelaster maskinen med informasjon og gjør den ubrukelig.
Den beste beskyttelsen mot virus er å være bevisst på nettvanene dine. Har skaden dog skjedd, trenger du å kjøre en skanning med et antivirusprogram. Microsoft sin egne og innebygde Windows Defender fungerer fint på Windows PC-er. Har du en Mac, er behovet mindre fordi virus ikke er like utbredt, men du kan installere Malwarebytes for en ekstra sikkerhet.
PS: Merk at enkelte anti-virusprogrammer faktisk kan gjøre PC-en tregere fordi de krever mye av maskinen. Og husk, ikke trykk på lenker du er usikker på!
Et prisbelønnet og populært verktøy der du kan bestemme hvilke programmer som skal starte ved oppstart, er CCleaner. Dette har både en gratis og en betalt versjon, og fungerer både til Windows og OSX (Mac). Foruten dette har CCleaner en rekke andre verktøy som er nyttige for andre punkter i denne artikkelen.
Forsøk å redusere automatisk oppstart av programmer kun til de som er aller mest nødvendig.
3. Fjern programmer du ikke bruker
Å fjerne ubrukte programmer byr på tre store fordeler:
a. Du frigjør plass på harddisken
b. Du forbedrer sikkerheten ved å ikke la utdaterte programmer ligge på maskinen
c. Du forbedrer hastigheten ved at de ubrukte programmene ikke får mulighet til å kjøre i bakgrunnen
Også her er CCleaner et nyttig verktøy. Gjennom programmet kan du nemlig avinstallere programvare du ikke bruker. Det er trygt og enkelt.
4. Slett midlertidige og mellomlagrede filer (cache)
Midlertidige filer og mellomlagrede filer, ofte kalt cache, er filer som lagres på harddisken ved bruk av nettlesere og enkelte programmer. Du har kanskje opplevd at f.eks. et skriveprogram du jobber i har krasjet, men at programmet klarer å hente opp filen du jobbet på igjen etterpå. Det er takket være det midlertidige filene som lagres på PC-en. Etter tid vil det samle seg opp mange av disse, og de kan føre til at maskinen blir treg.
CCleaner er også her et godt verktøy, da det opprinnelig ble designet for å rense datamaskinen for midlertidige filer og cache. I CCleaner kan du huke av programmene og delene av harddisken du ønsker å renske for slike filer. Det tar bare rundt ett minutt å fjerne – raskt og enkelt!
5. Oppdater operativsystemet
Har du utsatt og utsatt oppdateringene som maskinen maser om at du må installere? Da er det kanskje på tide å sette i gang med dem. Oppdateringene er ikke bare viktige av sikkerhetsmessige årsaker, de er også laget for at PC-en skal kjøre mer effektivt. Installer de nyeste oppdateringene, og se om det har noen virkning på hastigheten til PC-en.
6. Oppdater drivere
Drivere forteller operativsystemet hvordan det skal snakke med hardwaren du har, f.eks. en printer, en datamus, et skjermkort osv. Derfor er det viktig å holde driverene oppdaterte, slik at operativsystemet klarer å snakke med hardwaren.
Alle drivere på en Windows-maskin styres sentralt fra Enhetsbehandling, som er tilgjengelig i alle Windows-utgaver. Her kan du søke og sjekke at alle enheter er koblet til med de nyeste driverene installert.
7. Fjern støv i maskinen
Har ingenting hjulpet til nå, er det på tide å åpne maskinen. Over tid kan oppsamling av støv bli et problem. Støv kan bidra til at viftene ikke klarer å rydde unna varmen raskt nok, noe som fører til at komponenter (særlig grafikkortet og prosessoren) kan bli overopphetet. Når dette skjer, klarer ikke komponentene å jobbe effektivt.
Å åpne maskinen for å rense for støv er en litt mer tidkrevende og komplisert jobb, så vi har satt trinnene i noen korte, og enkle punkter.
a. Skaff deg verktøyet du trenger: En sprayboks med komprimert luft, en tørr støvklut, q-tips, og en skrutrekker. Aldri bruk en støvsuger i datamaskinen, da det kan føre til generering av statisk elektrisitet som kan ødelegge komponentene i maskinen.
b. Koble fra datamaskinen, slik at ingen strøm er koblet til. Dette inkluderer også USB-kabler. Flytt deretter datamaskinen til et godt ventilert område du kan jobbe i.
c. Åpne kabinettet ved å skru løs skruene med skrutrekkeren. Hvor skruene sitter, varierer fra datamaskin til datamaskin, er du usikker, kan du søke det opp på nett eller se i manualen.
d. Når kabinettet er åpent kan du begynne med å bruke sprayboksen med trykkluft. Steder som er viktig å se etter støv er viftene (det er som regel vifter på kabinettet, til prosessoren, på grafikkortet, og strømforsyningen) inngangene for kabler, og RAM-portene. Når dette er gjort, kan du samle støv med klut på andre områder som har samlet mye støv (aldri bruk en våt klut). Q-tips kan du bruke for å rense støv i små områder som du ikke får renset med sprayboksen med luft eller klut.
e. Er maskinen renset for støv og du kan skru den sammen igjen. Mens du allerede er der inne, har vi et lite tips: Henger kablene løst? Bruk strips for å samle kabler som henger løst og i veien for viftene og komponentene.
8. Formatering av harddisken
Formatering av harddisken innebærer å gjøre en fullstendig nullstilling. Dette krever både tid og en del planlegging, men er en viktig del som bør gjennomføres omtrent én gang i året. Før man gjør dette, er det viktig at du tar en fullstendig backup av all informasjonen du trenger, ettersom en formatering vil slette alt innhold på harddisken. Derfor bør du lagre viktige dokumenter, bilder, osv. på en ekstern harddisk, eller i en av de mange skytjenestene som finnes.
9. Installer ny lagringsenhet (SSD)
Lagringsenheter, og særlig harddisker (HDD), blir med tiden tregere og forringes av bruk. Er PC-en generelt treg hele tiden, kan det være et tegn på at harddisken er gammel og trenger å byttes ut. Da er det lurt å investere i en SSD, til fordel for HDD. En SSD er dyrere, men er mye raskere, tåler mer, og varer lenger.
Trenger du hjelp, kan du se vår enkle guide for hvordan du bytter ut den gamle harddisken med en ny SSD.
10. Oppgradere RAM
En annen viktig komponent i maskinen som kan påvirke hvor raskt PC-en jobber er RAM-en. RAM-en, eller minnebrikkens, oppgave er å håndtere oppgaver og programmer som du har åpnet. Tilstrekkelig minne er viktig for maskinen skal gjennomføre ting du gjør i programmene raskt og effektivt. Å bytte RAM krever at du finner ut hvor mye og hvilken RAM du trenger, og du trenger å åpne maskinen for å bytte de ut.
Hvis du ønsker en enkel guide for hvordan du kan bytte RAM på maskinen din, kan du lese vår guide for oppgradering av RAM.
11. Oppgrader prosessoren
En annen viktig komponent som er viktig for hvor raskt datamaskinen din løser oppgaver, er prosessoren, eller CPU-en. Prosessoren er på mange måter hjernen i maskinen, og en frisk og god hjerne er viktig for å løse oppgaver.
Å bytte ut en prosessor er litt mer komplisert. Den må nemlig limes på plass, og har behov for en vifte som kan rydde unna varme raskt nok. I tillegg er en god prosessor dyrere enn en SSD eller RAM-brikker. Å bytte prosessoren er en slags siste løsning dersom du gjerne vil beholde PC-en. Hvis det ikke er noe for deg, bør du kanskje gå til det siste punktet i vår liste.
12. Kjøp ny PC
Fungerer ingenting, og du er lei av å prøve alt? Da er det kanskje på tide å innse at den beste løsningen er å kjøpe en ny PC. Du kan se vår guide for å velge bærbar PC, hvis du vil ha noen gode tips, eller du kan sjekke ut vår guide for hvordan du velger stasjonær PC.
For den ultimate dataopplevelsen, kan du også skreddersy din egen Komplett-PC, som du enten kan bygge selv eller la oss bygge for deg.
Men, før du kvitter deg med den gamle PC-en, er det greit å passe på at du kvitter deg med den på riktig måte.
Opprettet: 13.12.16
Sist oppdatert: 18.03.19