Slik bytter du til SSD harddisk på maskinen din
Er du klar for å føle deg som en teknisk superhelt? Hva med å spare penger? Eller kanskje viktigst av alt, få en PC som blir så god som ny igjen?
Du har hatt PC-en noen år og merker en ubestridelig følelse av at den ikke duger. Altfor ofte ser du regnbuehjulet snurre eller timeglasset forsøke å telle evigheten. Da lider maskinen din med stor sannsynlighet av en aldrende harddisk, som ikke lenger føles ut som noen «hard»-disk, men snarere en myk plate med sirup.
Da er det på tide å bytte ut harddisken til en SSD. Kort fortalt er forskjellen mellom en harddisk (HDD) og en SSD dette:
En HDD er som en superkomprimert og rask CD. Den spinner i veldig høy hastighet. Når du prøver å få tak i et bilde må den spinne mange ganger for å komme dit på skiven hvor bildet ligger, og med tiden blir det slitasje når man fjerner og lagrer ny informasjon på den.
En SSD er mer som en krydderhylle. Når du er ute etter et bestemt krydder, så tar du krydderet direkte ut av hylla. Du trenger ikke føre handa di forbi alle de andre krydderne for å hente ut muskaten du ønsker. Litt sånn fungerer en SSD, bare med enere og nuller.
En SSD er derfor mye raskere, og drar også nytte av å være mer slitesterk, i tillegg til at den tåler en hel del mer. Som vår kategorisjef for Komplett-PC, Pål Fredrik Berg pleier å si:
– SSD-er er gjerne ti ganger raskere enn tradisjonelle harddisker.
Ulempen er som regel at de er dyrere og har mindre lagringsplass for samme pris som en HDD. Men, du vil garantert merke en stor forskjell hvis du oppgraderer.
Vi har derfor satt sammen en enkel guide med trinn som viser deg hvordan du bytter lagringsenhet på maskinen.
PS: Det er ikke så vanskelig som man skulle tro!
GJØR DET SELV: Du kan spare mye penger på å bytte til en ny lagringsenhet selv. FOTO: Starcom
Steg 1: Bestem deg for hvilken SSD du skal kjøpe
Før du bytter må du åpenbart ha en SDD å putte i maskinen. Men hvilken? De fleste moderne maskiner bruker en SSD 2,5 tommer, men det vil variere fra maskin til maskin, så er du usikker bør du ta en tur til Google, eller se i manualen til maskinen.
Det andre du trenger å bestemme deg for, er lagringsplassen du har behov for. Det er som regel dette som skiller mellom lav og høy pris på SSD-er. Se hva du har fra før, og forsøk å tenke hva du kommer til å ha behov for om et par år.
Det siste er lese/skrive-hastighet. Jo høyere den er, jo raskere jobber SSD-en, men som med lagringsplass betyr også dette økte kostnader. Høy hastighet er blant annet kjekt å ha hvis man spiller dataspill eller overfører mye informasjon fra sted til sted.
Når du har kjøpt en SSD og fått den hjem i hus, kan du gå videre til steg 2.
Steg 2: Ta vare på innholdet fra den gamle harddisken
Ved bytte av harddisk trenger du en løsning hvis du ønsker å beholde bilder, filmer, minner eller andre ting du har lagret på maskinen. Alt du har ligger nemlig lagret på den gamle harddisken din.
Her finnes flere måter å gjøre det på:
• Det enkleste er å kjøpe en oppgraderingspakke. Der får du enkel programvare som kloner innholdet for deg.
• Du kan skaffe deg en minnepinne eller en ekstern harddisk som du overfører alt innholdet til manuelt.
• Du kan lagre innholdet i en skytjeneste og laste ned innholdet når du har installert den nye harddisken.
Når du har tatt backup av alle filene, er du klar til å skifte ut harddisken.
Steg 3: Åpne maskinen
Det første du må gjøre er å skru opp maskinen. Til dette trenger du å snu maskinen på hodet (hvis du har en laptop), for deretter å skru løs alle skruene som fester dekselet. Har du Mac, vil det kreve en spesiell form for skrutrekker som kalles for Philips #00, men du kan alltids kjøpe et sett eller Google hva din maskin trenger.
Før du åpner maskinen er det viktig at alle kabler og strømkilder er koblet ut, og at du i tillegg åpner maskinen i ryddige omgivelser. Du bør også ta på metall før du rører komponentene i PC-en. Dette er for å fjerne potensielt oppbygd statisk elektrisitet som kan ødelegge komponentene.
ÅPNE OPP MASKINEN: Finn og skru ut alle skruene som sitter i dekselet på maskinen. FOTO: Starcom
Steg 4: Finn lagringsenheten du har
Når du har åpnet maskinen og kan se det nydelige maskineriet under, må du finne lagringsenheten.
Det varierer fra PC til PC hvor harddisken sitter, men det er ganske enkelt å identifisere hvor den er. Som Berg forklarer:
– Det er ikke noe annet der inne som ligner nevneverdig.
Den sitter koblet til en kabel som har en bred munning, og er i tillegg skrudd fast med en liten skrue.
FINN LAGRINGSENHETEN: Her ser man innsiden på en Macbook Pro, med lagringsenheten markert i oransje. FOTO: Starcom
Steg 5: Skru løs og ta ut den gamle lagringsenheten
Det første du må gjøre er å skru løs skruen som fester harddisken til en liten metalholder. Når du har gjort dette kan du koble den fra kabelen den sitter festet til. Den må ofte lirkes litt på for å få den løs fra sporet den sitter i.
Det kan være verdt å ta vare på den gamle harddisken som ekstra lagringsplass. Skal du derimot kaste den, bør du tenke på om du har privat innhold på den som du bør slette.
FJERNET: På denne maskinen ser det slik ut når man har tatt ut lagringsenheten. FOTO: Starcom
Steg 6: Sett inn den nye SSD-en din
– Det er ikke noe spesielt å tenke på her.
Å sette inn er den samme prosessen bare omvendt. Sørg for at kabelen ikke sitter løst og at skruen sitter godt når du fester den nye lagringsenheten.
Sett deretter på dekselet igjen og skru det fast. Nå er du klar for å surfe nettet i forrykende hastighet.
Skulle den nye harddisken av en eller annen grunn ikke fungere, så har du fremdeles alt innholdet ditt lagret på den gamle harddisken (hvis du ikke har slettet det). Da kan du bytte tilbake igjen.
ENKEL MONTERING: Det skal være enkelt å koble SSD-en til kabelen, og du trenger ikke bruke makt. FOTO: Starcom
Andre ting å tenke på
Enkelte maskiner har harddisken sin loddet fast, for eksempel enkelte Mac-er eller Chromebook-er. Disse bør i aller høyeste grad leveres til eksperter, med mindre du selv er en ekspert, for å få byttet harddisk.
Å bytte harddisk kan også være fordel på andre maskiner, slik som spillkonsoller. Har du en Xbox One som sliter med hastigheten, og er treg til å laste spill? Da kan en SSD være løsningen.
Opprettet: 06.03.17
Sist oppdatert: 26.06.19