Prismatch*Prismatch*

Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler

Hva mener produsentene med «sprutsikker», og kan du egentlig bade med iPhone X?

Mye elektronikk påstås å være «vanntett» eller «sprutsikkert», men hvor mye de ulike produktene skal tåle varierer – og avhenger av en liten tallkode gjemt blant produktets spesifikasjoner.

Du vil eksempelvis finne koden «IP67» i spesifikasjonene til iPhone X. Denne koden viser til kapslingsgraden, en internasjonal standard som forteller hvor godt enheten er beskyttet mot inntrengning av faste partikler, for eksempel støv og vann.

Slik leser du tallkoden

IP – De to første bokstavene står for «International Protection».

6 – Det første tallet (IP67 for iPhone X) viser til hvor godt enheten er beskyttet mot faste partikler og hvor godt brukeren er beskyttet mot farlige deler.

7 – Det andre tallet (IP67 for iPhone X) forteller hvor mye vann produktet er ment å tåle.

For faste partikler går skalaen fra 0 til 6, og for vann går skalaen fra 0 til 8. I begge tilfeller er beskyttelsen bedre jo høyere tallet er – noe som betyr at iPhone X er støvtett og nesten helt vanntett.


Her er oversikten over hva det siste sifferet i IP-graden betyr:

 


Kilde: Store norske leksikon/NEK 400 GRAFIKK: VG PARTNERSTUDIO

Forbrukerrådet: Produktet skal tåle det som er lovet

Klager på mobiltelefon og datamaskin var den nest vanligste saken Forbrukerrådet meklet i fjor, med 1266 saker. Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martig Skaug Halsos, var dette en liten oppgang fra året før.

– Kjøper du en mobiltelefon har du fem års klagerett overfor selger. Hvis du ikke fikk vite opplysninger om noe annet før du kjøpte telefonen, skal den tåle vanlig bruk. Og den skal i alle fall tåle det som er lovet gjennom IP-koden, sier Halsos til Smart og legger til:

– Gjør den ikke det kan du klage til selger. Selger har rett til å undersøke den og reparere telefonen eller tilby ny tilsvarende telefon. Selger har to ganger på seg å reparere for samme feil. Skjer samme feil en tredje gang har du rett på pengene tilbake.


Om du ikke får til å løse saken på egen hånd, kan Forbrukerrådet gi råd og mekle.

Fikk du med deg? Lad telefonen raskere med disse triksene

Flere produsenter dekker likevel ikke vannskader

Selv om Forbrukerrådet peker på at produktet bør tåle hva IP-koden lover, dekker hverken Apple eller Samsung reparasjon av vannskadede telefoner, skriver blant annet Apple-blogger Daniel Rosenquist og nettstedet Zdnet.

– Ingen av produsentene vil kalle prouktene sine vanntette, men sier i stedet at de er «vannbestandige», eller lignende begreper. Årsaken er selvsagt at de ikke gir garanti for vannskader. Rent praktisk er min erfaring at iPhone, som jeg har best kjennskap til, er så godt som vanntett likevel, sier Rosenquist til Smart.

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist forklarer at iPhone er tilnærmet vanntett, men Apple dekker likevel ikke vannskader på telefonen. FOTO: PRIVAT

 

Les også: Slik redder du mobilen fra vannskader

– Jeg vet om mange som har begynt å ha med telefonen i dusjen for å høre på musikk, og har sett mange eksempler på folk som tar med telefonen mens de bader for å ta bilder under vann. Det ser ut til å gå veldig fint, men det øyeblikket vann skulle trenge gjennom telefonen og den blir ødelagt, er du altså ikke dekket.

Han ser det faktum at iPhone har fått IP-grad IP67 som en «forsikring», ettersom det ikke lenger er krise om telefonen faller i vasken. Utover det anbefaler Apple-bloggeren å ikke tøye grensene, og mener man altså bør unngå å legge på svøm med telefonen selv om kapslingsgraden tilsier at den bør tåle det.

Se vårt utvalg av mobildeksel.

Opprettet: 29.03.17

Sist oppdatert: 16.10.19