Slik velger du riktig drone
Droner utstyrt med filmkamera har gått fra å være et verktøy for spesielt interesserte til å bli et leketøy for allmenheten. Men hva slags drone bør du velge - og hva kan du egentlig bruke den til?
For film og TV-bransjen har dronen vært en åpenbaring. Der man før måtte leie helikopter for å få vakre oversiktsbilder, kan man nå gjøre det mye enklere – og det til en langt lavere pris. Men også den vanlige mann i gata har for alvor fått opp øynene for dronen.
– Siden 2011 er det solgt over 44.000 droner over 750 gram i Norge. Av disse brukes rundt 80 prosent til film og foto, forteller Anders Martinsen.
Se vårt utvalg av droner.
Han er daglig leder i UAS Norway, som er den nasjonale droneorganisasjonen. De har holdt på siden 2008 og har i de senere årene sett en eksplosiv vekst både i salg og bruk av droner.
Han mener at noe av det viktigste å tenke på, er å se på behovet og tenke på sikker bruk av dronen.
– Skal du kjøpe en drone, bør du finne en som passer det formålet du skal bruke den til. Det er mye som skiller de billige dronene fra de dyrere, som blant annet kvalitet på kameraet, batterikapasitet og brukerfunksjonalitet.
Klar til bruk
Med økt interesse, har utvalget av droner økt.
– Om man har lyst til å teste ut en drone med kamera, så kan man få kjøpt det for noen hundrelapper. Det man da kan oppleve er at dronen er vanskeligere å styre enn hva tilfellet er med de litt dyrere variantene, forteller Espen Silseth – Product Manager i Komplett.no.
Han forteller at de mer avanserte dronene er mye enklere – både å få opp i lufta og å styre.
– Droner som for eksempel DJI Phantom og Mavic er «Ready to fly»-droner, hvilket betyr at det er kort vei fra man pakker produktet ut av esken til det er oppe i lufta.
EKSPERT: Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway. FOTO: HANS TORGERSEN
God sikkerhet øker opplevelsen
Det finnes nok de som kvier seg for å kjøpe en drone til flerfoldige tusen, av frykt for at det skal bli en kortvarig glede grunnet et ublidt møte med en fjellvegg eller andre hindringer. I følge Silseth er det et mindre problem enn hva man gjerne skulle tro.
– Droner som Phantom 4 og Mavic er godt utstyrt når det kommer til sikkerhet. Disse er utstyrt med Obstacle Avoidance som gjør at dronen selv registrerer om den er i ferd med å kollidere. Da finner den en annen rute, noe som gjør at det er nærmest umulig å krasje selv om man hadde forsøkt.
Til tross for gode programvarer og sikkerhetssystem, anbefaler Silseth nybegynnere å øve seg i sikre omgivelser.
– Man trenger ikke fly mange timene før det sitter godt i tomlene. Likevel er det alltid en fordel å gjøre de første testene på et åpent område der man har god oversikt. I tillegg er det viktig at man alltid har øyekontakt med dronen.
Et helt annet perspektiv
Selv om droneflyging for de mange virker spennende og gøy, er det nok enkelte som lurer på hva man faktisk skal bruke den til – annet enn kanskje å ta et oversiktsbilde av huset i ny og ne.
– Det å fly drone er i seg selv fantastisk moro. I tillegg er det flere bruksområder i tillegg til å ta flotte oversiktsbilder. En nyere drone er ofte utstyrt med et trackingsystem, som gjør at den kan følge deg dersom du er ute på sykkeltur.
Også Silseth ser flere bruksområder som kan gjøre hverdagslige aktiviteter mer spennende.
– Å bruke en drone på ferie gjør at man får et helt annet perspektiv på for eksempel hytta eller skjærgården der man har båten sin. Det vi gjerne ser er at folk kjøper droner for å lage filmer de kan legge ut på YouTube for venner og kjente. Etter en stund blir de gjerne mer gira, noe som gjerne ender opp med at de kjøper seg en enda bedre variant.
Les også: Reglene du må kunne før du flyr med drone
Uansett hva man bruker dronen til, er det viktig at man forholder seg til regelverket utarbeidet av Luftfartstilsynet. Disse finner du på www.dronelek.no.
I tillegg må man sørge for å ta hensyn til omgivelsene.
– Det kan være gøy å kunne ta et oversiktsbilde av sin egen hagefest, men det er ikke sikkert naboen setter like stor pris på at du flyr i nabolaget. Man kommer langt dersom man spør og informerer godt i forkant, sier Martinsen som anbefaler alle å følge dronereglene samt å sjekke at de har ansvarsforsikring som dekker bruk av droner.
Opprettet: 20.04.2017
Sist oppdatert: 23.01.2019