Slik får du et smart hjem allerede i dag
Smarte hus er populære som aldri før. Her er ekspertenes tips til hvordan du får mest ut av lys, alarmer og andre smarte innretninger.
– Et vanlig hjem kan bli smartere enn de fleste tror, sier Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktsjef for smarte hjem.
Han mener flere snart vil få øynene opp for hva huset deres kan gjøre.
– Mange som har et smart hjem i dag, begynte i det små. Kanskje med noen lys eller en automatisk garasjeport. Så skjønte de plutselig hvor mange muligheter som finnes.
– Fra mobilen kan du gjøre alt fra å styre varmen til å oppdage uvedkommende i hagen, eller bare sjekke at det går bra med hunden som er alene hjemme, fortsetter han.
Daglig leder i elektrobedriften Abmas Elektro, Jan Erik Johansen, er enig i at mulighetene for smarte hjem i dag er flere enn noensinne.
– Alt som går på strøm i hjemmet ditt kan bli smart.
Johansen forklarer at teknologien i smarte hus er lagt opp for å gjøre det enkelt for deg som forbruker.
– Hvis du vil, kan du egentlig styre det meste av huset fra en enkel app, uten særlig ekstra innsats.
Nordbø er enig i at du ikke trenger spesielle ferdigheter for å ha et smart hus.
– Det eneste du behøver er en god internettilkobling. Er internett tregt når hele familien er på nett i dag, vil det ikke bli bedre når du kobler resten av huset på samme nettverk. Men med kraftig internett er det bare å sette i gang.
Både Johansen og Nordbø har flere tips til de som ønsker et smartere hjem.
Trenger du bedre internett? Slik velger du riktig trådløs ruter
EKSPERTENE: Jan Erik Johansen i Abmas Elektro (venstre) og Bjørn-Ivar Nordbø i Komplett (høyre). FOTO: ABMAS ELEKTRO/KOMPLETT
Tips 1: Bruk smarte lys for å våkne eller arbeide
Smart belysning er noe av det mest populære for tiden, forteller Nordbø.
– Én ting er at lyset automatisk kan skru seg på klokken 07.00 når du våkner og av klokken 08.00 når du drar på jobb. Enda mer nyttig er det at du kan tilpasse lysstyrke og farge til det du holder på med.
– Du kan gjøre soverommet gradvis lysere om morgenen, eller få optimalt arbeidslys i stua på ettermiddagen.
Det eneste du trenger for å få smart belysning er en startpakke, forteller Nordbø, som for eksempel Philips Hue. Der følger det med lyspærer, dimmere og en egen app til å programmere lyset.
LYS I MØRKET: Smarte lyspærer kommer i forskjellige former og farger. FOTO: Produsenten
Ønsker du deg enda mer omfattende smartlys, kan du få trådløse lysbrytere montert av en elektriker. Johansen i Abmas Elektro forklarer at det er en kjapp installasjonsjobb.
– For oss er det lettete enn vanlige lysbrytere, siden det er færre ledninger.
Han forteller at trådløse lysbrytere gjør at du selv kan bestemme hva en bryter skal kontrollere.
– Ønsker du å ommøblere eller bytte ut et par spoter, kan du enkelt bruke en app til å forandre hva hver bryter skal gjøre.
– Noe av det beste med et smart hjem, at det er så enkelt å gjøre modifikasjoner underveis, sier han.
Tips 2: Spar penger med smarte alarmer
Alarmer og overvåkningssystemer er også svært populære, forteller Nordbø. Alt fra små kameraer til avanserte alarmsystemer er tilgjengelige på markedet.
– Et godt eksempel er Netgear Arlo. Arlo-systemet gir deg trådløse kameraer og sensorer du kan sette hvor du vil. De varsler deg på mobilen hvis det er lyd eller bevegelse i huset når du ikke er hjemme, sier han.
– Med et smart alarmsystem kan du egentlig gjøre hele jobben til et alarmselskap selv.
Flere smarte alarmsystemer har til og med innebygde sirener, fortsetter han. Dermed kan du selv skremme bort uønskede gjester.
– Selv har jeg kameraer installert på hytta. De slår seg på hvis de registrerer bevegelse, så jeg kan se hva som skjer. Er det innbrudd kan jeg ringe politiet. Er det bare et dyr, vet jeg at jeg ikke trenger å gjøre noe.
– Og hvis det er dårlig vær på fjellet kan jeg skru på kameraet med mobilen og sjekke at alt står bra til med bygningene. Det gir en ekstra trygghet.
Tips 3: Lek deg med «if this, then that»
Nordbø forteller at har du først begynt å gjøre hjemmet ditt smart, går det fort å gjøre det enda smartere.
– Forskjellige sensorer og enheter kan kombineres for å få huset til å gjøre stadig nye ting, sier han.
– I bransjen kalles det for «if this, then that». Det betyr at huset vet at når én ting skjer, skal det også gjøre andre ting.
Et godt eksempel er en kaffetrakter som slår seg på når vekkerklokka ringer, eller et stereoanlegg som slår seg på når du kommer inn døra. Hvis du ønsker deg slike innretninger, kan du begynne med en startpakke fra D-Link, fortsetter han.
– Da får du blant annet en bevegelsessensor. Den kan for eksempel kombineres med det smarte lyset for å få automatisk, svakt lys i gangen når du går på toalettet om natta.
STARTPAKKE: Med smartplugg, bevegelsessensor og monitor fra D-Link kan du enkelt begynne å gjøre hjemme ditt smart. FOTO: PRODUSENTEN
Johansen mener smarthus fortsatt er noe for spesielt interesserte, men merker likevel at interessen øker gradvis.
– For fem år siden merket vi at forespørslene om smarte hus begynte å komme her på kontoret. Siden da har det bare blitt mer.
Innhold produsert av VG Partnerstudio for Komplett.
Opprettet: 20.04.2017
Sist oppdatert: 24.04.2017