Elektronikk som er lønnsom å fikse
Knust mobilskjerm, printeren lever sitt eget liv og vaskemaskinen fusker. Panikken sprer seg og du lurer på om du har råd til ny. Men trenger du egentlig å kjøpe nytt hver gang noe går i stykker?
Elektronikkbransjen er en industri som utvikler seg i et enormt tempo, og som står for en stor del av avfallsstrømmen på verdensbasis. Fakta er at det er lite elektronikk som repareres, og det er ikke bra for miljøet. Vi må bli flinkere til å reparere det vi allerede har.
Nordmenn løper for å kjøpe nytt i stedet for å reparere sin elektronikk. De fleste av oss liker å spare penger, men hva lønner seg å reparere?
Elektronikk-ekspertene i Komplett deler sine beste tips på hva som bør repareres:
Mobiler og nettbrett: JA
Det er absolutt mulig å reparere mobiltelefoner som for eksempel har hatt et ublidt møte med asfalten, men det er ikke alltid lønnsomt, sier Truls Aleksander Hammer, ansvarlig for mobil og tablet på Komplett.
Alderen på din mobil eller nettbrett, og hva som trenger å fikses, avgjør hva som lønner seg.
Det er ikke like ofte at nettbrettene går i stykker da de gjerne ligger i ro. Det er som oftest skjermen som må fikses, og dette er mulig å reparere selv eller på verksted. Kostnaden på verksted kan bli høy, forteller Hammer.
Man trenger ikke være handy for å klare å bytte ut skjermen selv. På Youtube og ifixit.com finnes det filmer som lærer deg hvordan dette gjøres. Det kan være verdt å merke seg at hvis telefonen er relativt ny og det er tid igjen på garantien, kan du risikere å miste denne dersom du velger å reparere den selv.
Les mer: Koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler
Bytting av batteri anbefaler vi ikke å gjøre selv, med mindre du vet hva du gjør. Det ligger billige batterier på nettet, men du bør absolutt få tak i et originalt batteri. Jeg oppfordrer til å ta med telefonen til en reparatør, eller å kjøpe ny enhet, forklarer Hammer.
Det aller billigste er å forebygge skader, fortsetter han. For eksempel ved bruk av skjermbeskytter og deksel.
Datamaskiner: Både JA OG NEI
Ja, PC-er kan repareres, men ikke alt og all modeller. Geir Anders Næss er produktsjef for Komplett-PC, og sier det er stor forskjell mellom å reparere laptop og stasjonære PC-er.
Dagens bærbare PC-er består i økende grad av komponenter som det er vanskelige eller umulig å bytte ut. Før var det enklere for forbruker med noe teknisk forståelse å fikse dataen sin selv. Nå klarer ikke engang verkstedene å fikse de tynneste modellene, sier han.
Anbefales: Så lett bytter du harddisk selv
Stasjonære PC-er er fortsatt stort sett enklere å fikse selv. På en stasjonær kan de fleste komponentene byttes med liten arbeidsinnsats. Men på grunn av lave priser på nye maskiner og stadige oppgraderinger, velger mange likevel å bytte til ny PC så snart garantien har løpt ut, sier Næss.
IKKE ALT LAR SEG REPARERE: Flere av de nyere og tynneste laptopene er svært vanskelige å reparere. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Spillkonsoller: JA
Dersom du har garanti på varen vil det alltid lønne seg å reparere den sier Espen Harring, markedsansvarlig for spill på Komplett. Ved bruk av garanti vil kostnaden for forbrukeren være tilnærmet lik null.
Dersom du selv har forårsaket skade på varen, gjelder ikke garantien, og utgiftene for reparasjon må dekkes av kunde. Jeg anbefaler derfor forbruker å vurdere om det lønner seg å reparere enheten eller ikke før den leveres inn, utdyper Harring.
Hvorvidt det lønner seg å reparere gamle spillkonsoller avhenger av flere faktorer:
- Er konsollen viktig for deg?
- Hva koster de nødvendige reservedelene, og er de enkle å få tak på?
- Hvor mye er konsollen verdt ved et eventuelt salg i dag?
Kamera: JA
Når det gjelder reparasjon av fotokamera er prisen avgjørende for om det lønner seg å reparere.
Kvalitetskameraer, som for eksempel speilrefleks, er absolutt lønnsomme å reparere, sier Bjørn Erik Skjelbred i Komplett.
Anbefalt lesning: Nybegynner i Photoshop? Vi gir deg tipsene
Hvis ditt kamera fungerer dårlig bør du ta kontakt med produsentens kundeservice som trolig vil gjøre en generell test samt kjøre software oppdateringer hvis nødvending.
Printere: NEI
Dessverre er det sjeldent lønnsomt å fikse en printer som er skranten. Trolig er det ikke mulig å reparere den i det hele tatt, forklarer ekspertene til Komplett.
En ordinær printer eller skriver er ofte billig å kjøpe ny, i tillegg er det vanskelig å få tak i deler. Dersom din skriver går i stykker i løpet av garantitiden blir disse produktene ofte erstattet med en ny vare.
ELDRE ENN 5 ÅR?: Dersom din vaskemaskin er en rimelig modell og i tillegg er eldre enn fem år, vil det trolig ikke lønne seg å få den fikset. FOTO: FOTOLIA
Vaskemaskin: TJA
Pris er avgjørende når du skal vurdere om en hvitevare er lønnsom å reparere eller ei.
Prisene på hvitevarer har falt kraftig de siste årene, samtidig som en typisk reparasjon på en hvitevare har gått opp i pris. I Norge har vi fem års garanti på de fleste hvitevarer, derfor blir de fleste reparasjonene på Komplett tatt med garanti, sier Kjell-Inge Yddal Aarset, kategorisjef i Komplett.
En vaskemaskin kan i dag koste fra 3000 kroner og oppover. Dersom den er over fem år og gammel, koster det rundt 2-3000 kroner å få den fikset, og da vil de fleste velge å investere pengene i en ny maskin. Men det finnes jo vaskemaskiner av høy kvalitet til 10.000 kroner, disse kan ifølge Aarset være fornuftig å levere til reparasjon tross i at de er mer enn 5 år.
Mikrobølgeovn: NEI
Heller ikke rimelige mikrobølgeovner lønner seg å reparere, sier eksperten. Igjen spiller salgsprisen en rolle, men alle mikroer med en prislapp på under 1500 kroner, blir byttet og ikke reparert dersom den sendes inn til produsent.
Les også: Alt du trenger å vite om hvitevarer
Støvsuger: NEI
Det er heller ikke vanlig å reparere vanlige støvsugere etter endt garantitid.
Støvsugere som koster 1500 blir som regel erstattet med en ny. Dersom motoren ryker etter endt garanti, kjøp en ny, anbefaler kategorisjefen.
Fått med deg denne: Robotstøvsugeren alle elsker
Opprettet: 16.12.2016
Sist oppdatert: 15.01.2019