Med 3D-printer kan du lage egne gjenstander
Med en 3D-printer er det nesten bare fantasien som setter grenser. Du kan lage alt fra pyntegjenstander og lekefigurer til konstruksjonsdeler og bruksgjenstander. Siste generasjon 3D-skrivere gir uante muligheter for produkter du både kan designe og skrive ut selv.
Den aller første 3D-skriveren kom i 1984, og teknologien ble deretter videreutviklet hovedsakelig for bransjer som driver med design og produktutvikling. Å kunne skrive ut prototyper og testmodeller enkeltvis både forenklet arbeidsprosessene og gav store besparelser. I dag har det å skrive ut i 3D blitt tatt i bruk av mange flere industrier og fagfelt, og blitt tilgjengelig for privatpersoner. Både størrelsen, brukervennligheten og pris gjør det nå overkommelig for flere å ha en 3D-printer til hjemmebruk.
Slik fungerer en 3D-printer
Enkelt forklart blir 3D-gjenstander skrevet ut lag på lag, ved at det valgte materialet varmes/smeltes i printeren, og så med høy presisjon sprøytes ut gjennom et tynt munnstykke som beveger seg basert på instrukser fra en datamaskin, og så stivner/tørker før neste lag sprøytes på. Det kan med andre ord ta veldig lang tid å skrive ut komplekse design, eller gjenstander som krever mange lag.
Teknikken beskrevet over er den de fleste 3D-skriverne beregnet til hjemmebruk benytter, og kalles for FDM (Fused Deposition Modeling).
Materialer (filamenter) til 3D-utskriving
For bare et par år siden var utvalget av materialer, eller filamenter, mye snevrere enn det er i dag. I takt med at printerne har blitt videreutviklet har også de ulike typene av materialer du kan skrive ut tredimensjonalt med blitt mange flere. Ulike typer av plast er riktignok fortsatt dominerende.
Dette er noen av de ulike filamenter til 3D-skrivere du kan få kjøpt i dag:
- PLA (bioplast/nedbrytbar, laget fra maisstivelse)
- ABS (oljebasert plast)
- ASA (som ABS, men bedre til f.eks. utendørs bruk)
- PETG (en plast som kombinerer egenskapene fra PLA og ABS)
- CPE (copolyester )
- PVA (vannløselig plast)
- TPE (fleksibel plast)
- Nylon
- Textura™ (matt, plantebasert)
- Trefiber
- Metall – inkludert bl.a. messing, kobber, bronse
Hva slags filament du bør velge kommer selvsagt an på hva du kan bruke i skriveren din, hva du skal lage, og egenskapene til de ulike materialene. Tenk også på slikt som miljøhensyn. ABS, for eksempel, er ikke biologisk nedbrytbar, og avgir gasser som er skadelige for atmosfæren. Om mulig, kan du jo se etter filamenter som er laget med naturmaterialer (som PLA) eller fra resirkulerte materialer.
I vårt sortiment av filamenter har vi størst utvalg av PLA.
Bruksområder – hva kan du skrive ut i 3D?
I dag finnes det en rekke 3D-printere på markedet, der flere er myntet på «folk flest». Du kan skrive ut gjenstander du vanligvis ville ha kjøpt, som knagger, håndtak/knotter til skap og skuffer, vaser, lysestaker, stativ/holdere, skilt, kopper og telefondeksel. Noe som har gått i stykker eller mangler du en spesiell skrue? Kanskje du kan skrive ut en ny selv.
Det er også mulig å skrive ut slikt som sko, lommebøker og vesker, for eksempel av fleksibel, myk plast. Faktisk er det designet og fremstilt hele kleskolleksjoner ved hjelp av 3D-printing! Akkurat det blir vel for de som satser litt mer profesjonelt. Det samme kan sies om de som skriver ut slikt som figurer og modeller til bruk i film og fotografering – men det kan jo gjøre det mye rimeligere og enklere å skaffe rekvisitaene man ønsker.
3D-modeller
Modeller kan designes selv om du har egnet type programvare (og kunnskap), men aller enklest er det å kjøpe eller laste ned ferdige modeller. Du kan for eksempel sjekke ut:
- Thingiverse
- Myminifactory
- CGtrader
- Cults
LEKENDE LETT: Giganten Matell ønsker å lansere egne 3D-printere. FOTO: FOTOLIA
Industriell og profesjonell bruk av 3D-utskrift
De industrielle 3D-printerne har også utviklet seg mye de siste årene, men her kan prislappen være på opptil flere millioner. Besparelsene og fordelene kan på den annen side være store.
Mulighetene for fjernutskrift åpner blant annet for raskere reparasjoner. Tenk deg for eksempel en oljeplattform, eller et område som har blitt rammet av en naturkatastrofe, hvor det er vanskelig å nå frem med folk og utstyr. Spesialiserte deler som normalt ikke finnes på lager kan da erstattes av en 3D-skrevet reservedel som blir sendt til printeren over Internett.
Et annet spennende område når det gjelder 3D-utskrifter, er det medisinske. Proteser kan fremstilles mye raskere og billigere, og forbedre livene til mange som tidligere ikke ville hatt muligheten til å få erstattet en kroppsdel.
Nøyaktige modeller av kroppsdeler kan skrives ut og benyttes til øving og utdanning, og det gjøres forsøk på å benytte 3D-utskrift til å erstatte/skjøte på deler av skjelett.
Fremtiden vil bringe mange spennende muligheter innen 3D-teknologien. For eksempel vil det være mulig å integrere sensorer og produksjon av sammensatte materialer.
Anbefales: Google Home, din nye hjelper i hjemmet
Se også: vårt 3D printer/skriver sortiment
Opprettet 17.03.2017
Sist oppdatert: 17.09.2019