Husk å slette alt på din PC før du selger eller kaster den
De fleste eldre enheter, som PC og mobil, inneholder mange filer og mye info som du trolig ikke vil at skal komme på avveie. Vi gir deg tipsene til hvordan tømme PC-en ordentlig før salg eller kast.
Sikkerhetssjef, Lene Zachariassen jobber med sisteleddssikkerhet i Alternativ Data. Daglig sletter de IT-utstyr, og hun deler sine tips til deg som sitter med en gammel PC eller mobiltelefon.
Du gjør deg selv en tjeneste med å slette alt innhold før du kvitter deg med PC eller mobil, sier sikkerhetssjefen.
HAR ERFARING MED SLETTING AV DATA: Lene Zachariassen er sikkerhetssjef i Alternativ Data. FOTO: ALTERNATIV DATA
Zachariassen har én hovedregel, det er SLETT ALT. Det kan være en rimelig forsikring mot ubehagelige opplevelser. Det gjelder uansett om enheten skal kastes, reklameres, repareres på verksted, selges eller gis bort.
– Et eksempel er lånetelefoner fra butikken der det ligger innhold fra forrige kunde, og ved levering til reparasjon er det ikke sikkert du får DIN enhet tilbake.
Det er ikke bare bildene som må slettes
De fleste av oss vet ikke hvor maskinen lagrer filene, og da er det enkleste for de fleste å ha som regel å slette alt på maskinen når den ikke skal brukes av deg lenger.
Privat informasjon er mer enn bare bilder og filer, sier sikkerhetssjefen. Trolig har du mengder av lagrede passord i nettleseren som du ikke ønsker at skal komme i feil hender. Gjennom PC-en kan andre få direkte inngang til dropbox, skylagring eller din Facebook-profil. Dette bør også slettes, for å nevne noe.
Er det informasjon man skal være ekstra nøye med?
Uærlige sjeler kan være på jakt etter dine passord, kortnummer, fødsels- og personnummer, private bilder og filer og konfidensiell informasjon.
Det er fort gjort å glemme at din e-post-historikk kan gjenopprettes, og det er i tillegg enkelt selv om du fjerner Outlook, opplyser hun.
De fleste har ingenting å skjule, men trolig har du mer som bør beskyttes enn du tror. For eksempel logger de fleste seg inn på Altinn i forbindelse med skateoppgjøret, og trolig er da også selvangivelsen lagret på din PC?
Dersom din private informasjon kommer i feil hender, er veien kort til et potensielt ID-tyveri. Det dessverre stadige tilfeller der falsk og stjålet identitet blir brukt til å bestille varer i andres navn, forklarer Zachariassen.
Trenger du ny PC? Sjekk ut vår bærbare PC-guide her.
Begynn med kryptering
Sikkerhetssjefen anbefaler kryptering for å sikre privat informasjon og filer på PC-en.
Kryptering er ikke nødvendigvis satt opp som standard på dine enheter. Mange tror at å tilbakestille maskinen til «fabrikkmodus» er tilstrekkelig sikkert, men det erstatter ikke sikker sletting.
For å garantere seg mot gjenoppretting er overskriving løsningen. På denne måten blir alle områder med mulig lagret informasjon/filer erstattet med ny data som overskriver og dermed sletter den gamle.
Kryptering av PC:
Før du tenker på å slette innholdet bør du kryptere informasjonen du har liggende på PC-en i dag. Krypteringen gjør at man trenger passord for å få tilgang til samtlige filer på din PC. Krypteringer er en smart sikkerhet også mens PC-en er i bruk, og noe du bør begynne med også på din nye PC. Stort sett trenger du ingen tilleggsprogrammer for å kunne kryptere, da nyere OS, støtter dette.
OBS: Ta alltid en back-up FØR kryptering.
For Mac:
Slå på og konfigurer FileVault. FileVault 2 er tilgjengelig i OS X Lion eller nyere. Når FileVault er slått på, krever Mac-maskinen alltid at du logger på med kontopassordet ditt.
1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Sikkerhet og personvern.
2. Klikk på FileVault-fanen.
3. Klikk på låseknappen Låst og oppgi administratornavn og -passord.
4. Klikk på Slå på FileVault.
For PC:
For PC finnes det flere alternativer, avhengig av produsent. Hvis du har Windows Pro- eller Enterprise-utgaver, følger «BitLocker» med, det er en programvare som krypterer harddisken din fullstendig.
De ulike PC-produsentene har i tillegg egne verktøy til kryptering som lastes ned gratis fra produsentens sider. Et eksempel på et slikt gratis program er VeraCrypt, deler Zachariassen.
Les mer og last ned VeraCrypt her.
Hvordan slette data fra din PC:
Det er ikke tilstrekkelig med formatering av disken for å sikkert slette alt innhold. ved formatering blir ikke dine data slettet, de blir bare skjult et annet sted på dataen. Det finnes egne program som er utviklet for overskrive din harddisk sikkert og flere ganger.
Sikker sletting av innhold på privat MAC: Den enkleste måten å slette innhold på din Mac er og først aktivere kryptering, og deretter bruke DiskUtility/Diskverktøy som ligger i Mac som OS. Dette verktøyet hjelper deg med å slette alt innhold trygt fra harddisken.
Sikker sletting av innhold på privat PC: Det er en rekke verktøy og programmer som trygt overskriver disken på din maskin. Zachariassen nevner blant annet et program som heter «Eraser».
«Eraser» laster du ned her.
Flere av PC-produsentene har i tillegg egne sletteprogrammer som lastes ned fritt og gratis på leverandørens supportsider.
OBS! Slike programmer overskriver alt innhold og hele lagringsområdet og bør kun brukes på private maskiner da det ikke blir laget noen sletterapport. En sletterapport er viktig for bedrifter som må dokumentere at dataen er slettet i henhold til personopplysningsloven, sier sikkerhetssjefen.
Skade på harddisken
Dersom enheten er utsatt for fysisk skade, bør du henvende deg til utsalgssted for å få info om hvordan få din disk sikkert slettet. Trolig vil du få følgende alternativer:
1. Hvis det dreier som en eldre harddisk med platelagring kan denne avmagnetiseres ved bruk av en degausser.
2. Lagringsmediet i nyere utstyr, som for eksempel disk (SSD-disk), mobiltelefon eller en minnepenn kan kvernes.
Firma som tilbyr tjenester innen sisteleddssikkerhet har utstyr til å gjøre dette på en sikker og lovlig måte. Du bør likevel forsikre deg om at tredjepart ivaretar informasjonssikkerheten før du leverer fra deg utstyret.
Opprettet: 23.06.2017
Sist oppdatert: 20.12.2018