Fremtidens klesvask styres fra mobilen
I tråd med den teknologiske utviklingen har husets mest trofaste arbeider endelig kommet seg på nett – nå kan du vaske klær ved hjelp av en app.
I hjørnet av badet står den. Den vasker rent, gang på gang, mens du uffer deg over hvor kjedelig det er å vaske klær. Særlig når klærne som kommer ut igjen stadig er to størrelser mindre enn da du la dem inn.
Med en «smart»-vaskemaskin vil derimot klesvasken gå litt lettere. Smarte vaskemaskiner er nemlig koblet på Wi-Fi og hjelper deg med å velge riktig program til klærne dine. I tillegg kan de dosere perfekt mengde vaskemiddel.
Skal vi tro Kompletts vaskemaskin-ekspert Kjell-Inge Yddal Aarset, betyr det at du endelig kan vinke farvel til tovede ullsokker og krympede gensere.
Hva vil det si at vaskemaskinen er på nett?
– Med Wi-Fi i vaskemaskinen kan maskin og telefon snakke sammen. Det betyr at du kan fjernstyre klesvasken, forklarer Aarset.
– I tillegg kommer mange «smart»-maskiner med system for selvdosering av vaskemiddel. Det er en stor fordel, da de fleste av oss bruker mer vaskemiddel enn nødvendig. En «selvdoseringsmaskin» fylles med store «såpe-patroner» som byttes ved behov. Maskinen regner selv ut riktig mengde vaskemiddel til hver vask.
Vi tok turen til Mieles hovedkontor for å se nærmere på hvordan en «smart»-vaskemaskin fungerer.
Slik vasker du perfekt hver gang
30 grader eller kokvask? Pulver eller flytende vaskemiddel? Det er mange ting som påvirker klesvasken din. Frederik Midtbø er produktansvarlig i Miele og selverklært vaske-entusiast.
Her er hans beste tips til hvordan du bruker vaskemaskinen din riktig – og får perfekt klesvask hver gang.
1. Riktig mengde klær
Første regel når det kommer til klesvask: ikke stapp maskinen din for full. Hvis du overfyller maskinen kan du risikere at klærne ikke blir ordentlig rene. Maskinen vasker best om klærne har litt plass rundt seg.
– På nye maskiner vil du få en varsel i displayet med anbefalt mengde. Følg denne så er du sikker på å ivareta tøyet på best mulig måte, forklarer Midtbø.
Les også: Kom i gang med Google Home på norsk
2. Velg riktig program
De aller fleste av oss vasker på det samme programmet hver gang – dette til tross for at moderne maskiner har programmer til alle typer tøy og vask. Det er ikke alle plagg som tåler høy sentrifugering eller intens vaskerytme. Ta deg tid til å lese vaskelappen, så slipper du unødvendig slitasje på klærne.
3. Velg riktig temperatur
Mange har lært konsekvensen av feil temperturvalg på den harde måten – gjerne ved at yndlingsskjorten din på magisk vis ble forandret til noe som ligner Ole Brumms t-skjorte.
Riktig temperatur er veldig viktig – Ikke bare for å ivareta klærnes fasong, men for å få klærne helt rene.
– Mange tror at det er vaskemiddelet som dreper bakteriene. Der er som regel ikke tilfellet, med mindre middelet inneholder spesielle stoffer som for eksempel blekemiddel. Skal du drepe bakterier, må vannet holde høy temperatur.
– En god tommelfingerregel er at klær du har helt innerst på kroppen bør vaskes på minimum 60 grader. Det samme gjelder sengetøy, kluter og håndklær, sier Midtbø.
Eksperten forklarer at du bør være påpasselig med bruk av riktig temperatur, spesielt ved sykdom.
– Har du et sykt barn og vasker barnets trøye sammen med et av dine egne plagg, på for lav temperatur, er faren stor for at du blir smittet. En vanlig «40 graders bomullsvask» vil vaske klærne rene for flekker og smuss, men vil ikke drepe bakterier, virus og midd, forklarer Midtbø.
4. Bruk riktig mengde vaskemiddel
De aller fleste bruker mer vaskemiddel enn nødvendig – og det er dumt fordi det ikke gjør tøyet ditt noe renere. Snarere blir det liggende igjen såperester i klærne, som kan være trøblete både for allergi, lommebok og miljøet. I tillegg kan det bli en del søl – i form av «vaskemiddel-snerk» som ligger igjen i såpeskuffen og i verste fall med skum utover gulvet.
– Såpens funksjon er å fange skitten, kapsle den og «løfte» den ut av tøyet, før den skylles ut. Bruker du for lite såpe vil ikke såpen klare å fange skitten. Bruker du for mye såpe blir det for mye skum. Gangen i en vaskemaskin er at tøyet skal løftes opp og bankes mot bunnen. Er det for mye skum klarer ikke maskinen å banke ut såpen.
Hvor mye vaskemiddel du skal bruke kommer an på hvor mye tøy du vasker, samt typen tekstil. Dersom du ikke har en maskin med automatisk dosering, må du følge anvisningen på flasken.
Trenge stekeovnen en skikkelig vask? Tips til rengjøring av stekeovn
5. Lei av å stryke? Prøv dampvask
Mange nye maskiner har en funksjon som heter «damp». Dampen fjerner lukt og retter ut skrukker. Er plagget derimot veldig møkkete bør det vaskes med en full vask, da dampen kun gir plagget en oppfriskning.
6. Tøm maskinen når den er ferdig!
Tøyet bør alltid taes ut av maskinen umiddelbart etter endt vask – både for å ivareta klærne og vaskemaskinen.
– Blir det liggende er det god grobunn for ny bakteriedannelse – da bør du egentlig vaske tøyet på nytt.
Opprettet: 20.10.2017
Sist oppdatert: 16.01.2019