Prismatch*Prismatch*

Støvsuger-kampen: Kan roboten måle seg med en vanlig støvsuger?

Mange gleder seg nok til dagen robotene kan ta hånd om husarbeidet, mens du kan slappe helt av. Vi satte en robotstøvsuger opp mot en vanlig en for å sjekke om denne dagen allerede har kommet.

Det har etter hvert kommet mange robotstøvsugere på markedet, og Roomba-robotene fra iRobot er nok aller mest kjent blant folk flest.

Hvis du – som oss i Smart – synes støvsuging er noe av det kjedeligste en kan bedrive, har du kanskje lekt med tanken om å overlate støvsugingen til en robot. Men gjør den jobben godt nok?

Les også: Robotstøvsugeren alle elsker

Slik gikk vi frem

Vi lot en runde med «stein, saks, papir» avgjøre hvem i Smart-redaksjonen som måtte ta seg av den manuelle støvsugingen, og hvem som fikk ligge på sofaen mens roboten gjorde jobben.

Deretter fikk Ingrid og Line – eller rettere sagt Ingrid og Roomba – bryne seg på ulike oppgaver, nemlig å støvsuge under sofaen, mellom sofaputene, i hjørner/kriker og kroker og under et spisebord med flere stoler.

Se hvordan «støvsuger-kampen» endte i videoen under:

YouTube Video - STØV FERDIG med husk lyd

Robotstøvsugeren: God på det meste, men ikke alt

Robotstøvsugeren vi brukte kan kobles til Wi-Fi-nettet og har en tilhørende app til mobilen, som gjør at du kan sette i gang robotstøvsugeren når du ikke er hjemme. Den støvsuger opp både støv, hår og rusk, og kommer seg enkelt over små hindringer som lave dørstokker. Det følger også med en sensor som gjør at du kan sette opp en «fiktiv vegg» den ikke skal kjøre forbi.

– Hvis du skal kjøpe en ny støvsuger i dag bør du tenke over hvor mye og hvor du skal støvsuge. Hvis du må flytte roboten fra etasje til etasje, kan det hende du bør kjøpe en vanlig støvsuger i stedet, forklarer Kompletts hvitevareekspert Kjell-Inge Aarset.

Så du denne? Kom i gang med Google Home på norsk

Det er heller ikke bare gulv som trenger å støvsuges, og til støvsuging mellom sofaputene gjør roboten det naturlig nok ikke veldig skarpt. I tillegg kommer den ikke til i alle hjørner eller i kriker og kroker.

– Du må huske på å rydde godt før du setter i gang roboten, slik at ikke ledninger eller ting på gulvet blir «spist opp». Det behøver du ikke å tenke like mye over med en vanlig støvsuger, sier Aarset.

Når det er sagt er det langt mindre strevsomt å støvsuge når du kan sette i gang Roomba i appen, mens du lener deg tilbake i sofaen med en god bok. Der har ikke den vanlige støvsugeren stort å komme med.

Den vanlige støvsugeren: God på «alt», men du må gjøre jobben

Støvsugeren vi brukte i vår uformelle duell, Miele Complete C3, er en robust og pålitelig maskin, som kan støvsuge i alle kriker og kroker. Den veier heller ikke altfor mye (omtrent syv kilo), noe som gjør at den enkelt kan fraktes opp og ned trappen om du skal støvsuge over flere etasjer.

Tar man en titt på spesifikasjonene ser man at støvsugeren bruker lite strøm, bare 890 watt. Det skyldes et nytt EU-direktiv, som stiller strengere krav til wattstyrke og sugeeffekt på nye støvsugere.

De nye reglene, som trådde i kraft i september, har heldigvis ikke gjort de nye støvsugerne dårligere enn de eldre. Ny teknologi i viftemotoren og i munnstykket sørger nemlig for mer enn bra nok sugeeffekt.

– Tidligere var det slik at jo høyere watt støvsugeren hadde, jo høyere sugeeffekt hadde den. Det er også riktig til en viss grad, men det er sjelden behov for å støvsuge med full styrke, forklarer Aarset.

– Er du på utkikk etter en god støvsuger bør du legge merke til hva slags effektklasse den har, ikke mengde watt. Energimerkingen på støvsugeren viser hvor god evne den har til å suge opp støv, legger han til.

Sjekk også: Smart belysning - seks nyttige Philips Hue-triks

Om du ikke er kjent med energiklassene, er A er den beste, mens G er den laveste klassen.

Se resultatet av «støvsuger-kampen» i videoen i toppen av saken.

 

Opprettet: 23.10.2017

Sist oppdatert: 21.01.2019