Prismatch*Prismatch*

Trådløs eller med ledning – hva lader mobilen raskest?

Stadig flere mobiltelefoner kan lades ved hjelp av trådløs teknologi, men er det egentlig bedre enn å lade på den gode, gamle måten? Her får du svaret.

Da iPhone 8 og iPhone X ble lansert ble det klart at også Apple ønsker å satse på trådløs lading, da de valgte å integrere Qi-teknologi i sine nye telefoner. Qi (som uttales «chi») er teknologien de aller fleste mobilmerkene bruker for trådløs lading, noe som betyr at de fleste laderne på markedet kan brukes på tvers av produsent.

– I dag har de fleste nye telefoner mulighet for trådløs lading, og det vil trolig bli standard fremover. Selv om mobilen har støtte for det,  du selvsagt ikke lade trådløst, sier Truls Aleksander Hammer, produktsjef for mobil i Komplett.

SLIK FUNGERER DET: Ved hjelp av en metallspole i batteriet og en metallspole i den trådløse laderen skapes et magnetfelt som overfører energi til batteriet. ILLUSTRASJON: VG PARTNERSTUDIO

Både batteri og lader avgjør hastigheten

Ifølge Hammer er det særlig to ting som påvirker hvor raskt en mobiltelefon kan lades opp trådløst.

– Det første er batteriet i telefonen. I tillegg vil selvsagt laderen ha noe å si på hastigheten, forklarer Hammer.

Samsung har for eksempel valgt å sette inn batterier som kan lades med en høyere effekt enn det Apple har valgt, ifølge ComputerWorld, noe som gjør at Samsungs nyeste telefoner ser ut til å kunne lades raskere trådløst.

Lyst på ny mobil? Dette må du tenke på når du skal bytte

Mens iPhone 8 og iPhone X angivelig skal tillate en maksimal effekt på 7,5 watt gjennom trådløs lading har andre aktører, slik som Samsung, valgt batterier som kan motta effekt på inntil 10 watt. Til sammenligning leverer en ordinær iPhone-lader en effekt på 5 watt, noe som gir en grunn til å tro at en kraftigere trådløs lader vil lade raskere (men ikke raskere enn iPad-lader som leverer effekt på 12 watt gjennom ledning).

ELEKTRISK EFFEKT: Om du ikke husker strøm-begrepene fra naturfagtimene, får du en liten påminner om hvordan det hele henger sammen her. Watt står for den elektriske effekten. ILLUSTRASJON: VG PARTNERSTUDIO

Vi testet trådløs lading på iPhone 8 

For å sjekke om det er forskjell på trådløs og vanlig lading på iPhone 8, utførte vi et lite eksperiment der vi ladet ut batteriet på to telefoner, som er brukt ganske nøyaktig like lenge. Vi la den ene telefonen på en trådløs ladeplate, med effekt på 7,5 watt, og den andre ble plugget til en ordinær iPhone-lader, med effekt på 5 watt. Slik gikk det:

YouTube Video - Lader Smart Komplett

0 minutter: Begge mobiler har 1 prosent strøm.

10 minutter: Begge mobiler er ladet opp til 10 prosent. Laderne er så langt like raske.

15 minutter: Ledning: 19 prosent. Trådløs: 17 prosent.

0,5 time: Ledning: 29 prosent. Trådløs: 24 prosent. Ledning-laderen begynner å dra ifra.

1 time: Ledning: 62 prosent. Trådløs: 40 prosent.

1,5 time: Ledning: 82 prosent. Trådløs: 50 prosent.

2 timer: Ledning: 100 prosent. Trådløs: 68 prosent.

3 timer: Ledning: 100 prosent. Trådløs: 94 prosent.

3,5 timer: Ledning: 100 prosent. Trådløs: 95 prosent.

Vi brukte denne Belkin-laderen, som er en av de raskeste trådløse laderne på markedet akkurat nå:

Forskeren forklarer lade-resultatet

Til å begynne med ladet begge telefoner omtrent like raskt. Knut Bjarne Gandrud, som jobber i forskningsfirmaet IMEC og forsker på neste generasjons batterier, forklarer at dette trolig henger sammen med at Li-ion-batterier lades opp i ulike faser, og har et kontrollsystem som gjør at batteriet ikke alltid tillater å lade på full effekt.

– Hensikten med dette kontrollsystemet er å unngå at batteriet blir utsatt for noe som kan være skadelig for batteriet, forklarer han.

Etter at begge batteriene rundet omtrent 20 prosent, «raste» den vanlige laderen ifra, selv om den trådløse har høyere effekt – og teoretisk sett bør lade raskest. Det indikerer at batteriene da gikk inn i en fase hvor de tillater å lade på full effekt.

– Det stemmer nok at trådløse ladere vil virke tregere. I den trådløse laderen vil det være mer tap, da strømmen må overføres fra ladestasjonen til mobilen via et elektromagnetisk felt. Tap vil typisk være varmeutvikling, både i ladestasjonen og i mottakeren i telefonen, samt at ikke all energien som går inn i det elektromagnetiske feltet blir konvertert tilbake til strøm i telefonen, sier Gandrud.

Enkelt fortalt taper den trådløse laderen endel av effekten fordi noe av energien går med til å varme opp laderen og telefonen. Batterieksperten påpeker imidlertid at det nok vil komme bedre og kraftigere trådløse ladere på markedet med tiden.

– Selv om du har mer tap ved trådløs lading, vil du kunne lade batteriet opp raskt om du har en trådløs lader som har høyere effekt, og så lenge telefonen klarer å ta imot denne effekten. For eksempel, kanskje en 15W trådløs lader vil kunne lade opp det samme batteriet like rask som en 10W lader med ledning, forklarer han.

– I slutten av eksperimentet kan det virke som om den trådløse laderen har stanset å lade, og ikke vil lade batteriet opp til 100 prosent. Kan ikke den trådløse laderen lade batteriet helt opp?

– Dette er spekulasjoner fra min side, men kontrollsystemene i batteriet passer også på at batteritemperaturen ikke er for høy, og det kan tenkes at batteriet var for vamt til at kontrollsystemet tillot at det skulle lades mer. I så fall burde ladingen fortsatt etter en liten stund.

Flere fordeler ved trådløs lader

Selv om den trådløse laderen ikke ladet raskest i vår uformelle test, er det flere gode grunner til å ta i bruk denne teknologien.

– Ofte kan det være praktisk å ha en trådløs lader, for eksempel på arbeidspulten, i bilen eller på nattbordet – eller der du likevel legger telefonen fra deg, sier Hammer i Komplett.

I tillegg påpeker han at lading om natten er tryggere med trådløs lader.

– Mange lader telefonen i sengen. Legger man heller fra seg telefonen på en «dock» på nattbordet, så er det mye bedre, avslutter han.

Flere telefoner har støtte for trådløs ladning. Blant annet disse fra Apple og Samsung:

 

Opprettet: 17.01.2018

Sist oppdatert: 09.01.2019