Prismatch*Prismatch*

Hvordan bygge PC - Slik gjør du det!

Å bygge sin egen PC til gaming eller annet kan virke skummelt, men det er lettere enn du tror. Har du skrudd sammen et IKEA-møbel, er du faktisk overkvalifisert til å sette sammen din egen PC. Komponentene og kablene er nemlig laget for å enkelt kunne monteres sammen!

Vi har likevel snekret sammen en guide som viser deg hvordan du kan forberede deg, hvilke komponenter du trenger, hvilke forhåndsregler du bør ta og selvsagt en enkel steg-for-steg-video som viser hvordan du bygger  selve PC-en.

YouTube Video - Hvordan bygger man en gaming-PC steg for steg?

Det første du må tenke på: Kjernekomponenter til maskinen

Hvis du synes det er et forvirrende virvar av komponenter der ute, kan du alltids kjøpe en Komplett-PC med ferdig utvalgte komponenter - for deretter å sette sammen maskinen selv. Har du likevel lyst til å bygge din egen PC helt fra bunnen av, er det i hovedsak åtte kjernekomponenter du trenger.

1. Hovedkortet: Hovedkortet er knutepunktet til maskinen. Denne må inn i maskinen først, og det er til denne komponenten du kobler alle de andre delene.

2. Prosessoren: Prosessoren er hjernen til maskinen. Denne kverner all informasjonen. Det er viktig at du velger riktig prosessor som passer til hovedkortet og ditt bruk.

3. Kjølesystem: Kjølesystemet bidrar til å holde prosessortemperaturene nede. Noen prosessorer kommer levert med en enkel vifte som kan monteres, men til mer intensiv og langvarig bruk bør man se nærmere på vannkjøling.

4. RAM/minne: RAM-en gjør en del prosesser raskere ved at den mellomlagrer informasjon i korte perioder. Dagens standard er DDR4, og du må passe på at RAM-brikken(e) passer hovedkortet. 16 GB holder stort sett ved gaming, men tung redigeringsprogramvare kan ofte kreve 32 GB for å jobbe raskt.

5. Skjermkort: En av de viktigste komponentene for gaming, som for eksempel avgjør hvor god grafikk du kan få i spillene du spiller. Skjermkortene du kan du velge mellom er Nvidia GeForce eller AMD Radeon, der begge passer om hverandre.

6. Lagringsenhet: Lagringsenheten er der du lagrer operativsystemet, spillene, bilder, videoer, med mer. Til gaming ønsker man noe som er så raskt som mulig, og der er en M.2 SSD et godt valg. Akkompagner gjerne denne med en mekanisk harddisk (HDD) for lagring av bilder og videoer.

7. Strømforsyning: Strømforsyningen sørger for at maskinen din får nok tilførsel av strøm. Her det viktig å velge en strømforsyning som kan levere nok watt for dine komponenter.

8. Kabinett: Til slutt skal alle komponentene inn i et kabinett. Her er det viktig med et kabinett som er stort nok for hovedkortet og de andre komponentene. Utover dette er det kun personlig stil som gjelder.

PC-komponentene vi valgte ut: 

Det finnes et hav av komponenter, og maskinen vi bygger her er kun en av mange mulige løsninger. Med komponentene vi har valgt ut i dette tilfellet vil du kunne få en high-end spill-PC som leverer rett under det beste du kan få av grafikk. Vi har delt inn komponentene i en standardpakke og en RGB-pakke.

Standardpakke:

RGB-pakke:


Ønsker du tips til andre PC-er du kan bygge selv, kan du ta en kikk på vår liste over Komplett-PC-er i deler. Disse kan du velge om du vil sette sammen selv, eller om den skal komme fiks ferdig.

Verktøy for montering 

Når du skal montere en datamaskin bør du ha de riktige verktøyene for montering, slik at det går så smidig som mulig. Det er også viktig å ta hensyn til sikkerhet for å unngå at komponentene blir ødelagte av støt eller annet.

• Stjerneskrutrekker med magnettupp – en stor og en liten
• Tang – kjekt å ha i tilfelle du mister skruer
• Strips – brukes for å få bedre håndtering av kablene og gjøre det ryddig i kabinettet.
• Avbitertang – for å klippe av strips
• Et lys, enten med magnet, eller mobiltelefon/hodelykt
• Antistatisk armbånd for å hindre støt på komponentene

Det er også lurt å arbeide på en overflate som ikke leder strøm, for eksempel et trebord, hvor du også får full oversikt over innsiden av kabinettet.

Guide for å montere PC-en 

Ønsker du en fin og enkel visuell fremstilling av hvordan du går frem? Se vår video-guide øverst på denne siden for å lære hvordan du setter sammen datamaskinen, rekkefølgen du bygger i og ting du må tenke på underveis.

Utvalgte pakkeløsninger

Her vil du finne våre PC-er i deler og oppgraderingspakker hvor vi har spesifikt plukket ut komponenter vi vet passer fint sammen. Kjøper du en slik pakke vil du også spare noen kroner i forhold til å kjøpe komponentene løst, og det er jo bra! Kjøper du en PC i deler-pakke, vær ekstra obs på at operativsystem ikke følger med og må eventuelt kjøpes løst. Vi har valgt å gjøre det slik, da mange gjerne har et operativsystem fra før eller kanskje ønsker å bruke en Linux variant.

Kjøper du en oppgraderingspakke får du med en prosessor, hovedkort, minne og en kjøler til prosessoren. Du trenger da et kabinett, strømforsyning, en lagringsenhet og grafikkort for å få en komplett PC.

 

Opprettet: 21.03.16

Sist oppdatert: 01.09.21