Reiseappene du faktisk vil bruke
Kart, oversettelser og gode råd underveis. Her er appene som kan gjøre ferieturen din litt ekstra morsom, lærerik og behagelig.
Reiser du til et sted der de hverken prater norsk eller engelsk kan det være nyttig å ha muligheten til å oversette, og i ukjente byer kan det være greit å få litt hjelp til å navigere seg rundt. Vi har testet en rekke apper og funnet frem til dem du faktisk har bruk for på reise.
Sjekk også: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene
PackPoint (gratis, iOS og Android)
PAKKELISTE-APP: Pakkelisten er tilpasset lengden på reisen, destinasjon og ulike aktiviteter – og er klar på 1-2-3. SKJERMDUMP: PACKPOINT
Om du er typen som skriver lange pakkelister før du skal ut på tur, så vil denne appen være noe for deg, skriver TechRepublic. Oppgi hvor du skal reise, hvor lenge du skal være borte og hvilke aktiviteter du planlegger å utføre på reisen – og på et blunk så har du en fiks ferdig pakkeliste med alt fra riktig antall sokker til solkrem og hårbørste. Huk av punktene på pakkelisten etter hvert som du pakker og legg til flere punkter om det er nødvendig.
Duolingo (gratis, iOS og Android)
SPRÅK-APP: Hold et lite språkkurs for deg selv via denne appen, så kan du imponere med noen fraser når du ankommer destinasjonen. SKJERMDUMP: DUOLINGO
Med Duolingo kan du lære deg en glose eller to på spansk, tysk, fransk eller et helt annet språk – allerede før avreise. Lær deg enkle fraser du kan bruke på ferieturen, eller bruk appen til å friske opp gamle språkkunnskaper, tipser The Guardian. En morsom og enkel måte å lære språk for både store og små.
LoungeBuddy (kjøp i app, iOS og Android)
FLYPLASSLUKSUS-APP: Har du noen gang lurt på hvordan loungene på flyplassen ser ut – og hvordan du kan komme deg inn på en? Her får du full oversikt og kan vurdere om det er verdt å bruke noen kroner på litt flyplassluksus. SKJERMDUMP: LOUNGEBUDDY
Selv om du ikke reiser på første klasse kan det hende du vil unne deg selv litt luksus på flyplassen. Det kan i alle fall være fristende om du plutselig har noen lange timer på en flyplass mellom to flyvninger.
Aldri nok batteri? Med disse triksene varer mobilbatteriet lenger
I LoungeBuddy-appen kan du se bilder og anmeldelser fra flyplasslounger over hele verden, samt få oversikt over hva det vil koste deg og hva som er inkludert, skriver Daily Mail om appen. Du vil kanskje bli overrasket over at det ikke nødvendigvis koster så mye for et par timer med gratis drikke (også alkoholholdig), snacks, wi-fi, aviser, TV og gode lenestoler.
Google translate (gratis, iOS og Android)
PÅ-FARTA-OVERSETTER: Har du en oversetter i lomma kan du være sikker på at du kan gjøre deg forstått – og forstå – uansett hva slags språk de prater der du reiser. SKJERMDUMP: GOOGLE TRANSLATE
Vi er vel alle kjent med Googles oversetter på desktop, men på reise er det mye mer hendig å ha oversetteren i en app enn i nettleseren. Bruk Google translate-appen til å oversette enkle setninger eller ta bilde av teksten, for eksempel et skilt eller en restaurantmeny, så oversetter Google teksten for deg. Ifølge Time fungerer appen også ganske godt til å oversette direkte tale mellom to personer.
Uber (kjøp i app, iOS og Android)
PRIVATSJÅFØR-APP: Om du ikke er typen som liker å leie bil, er Uber midt i blinken. SKJERMDUMP: UBER
Selv om det har vært flere diskusjoner om lovligheten av denne tjenesten både her til lands og flere andre steder, er Uber tilgjengelig i hele 400 byer over hele verden, ifølge Mashable. Tjenesten er som regel mye billigere enn ordinære taxier og allerede før du setter deg inn i bilen vet du hvem som plukker deg opp. Velg sjåfør basert på tidligere anmeldelser, og gi sjåføren et terningkast når turen er over. Betalingen blir trukket direkte i appen og alt du trenger å gjøre er å legge inn bankkortet ditt på forhånd og koble kontoen opp mot e-post eller Facebook.
AroundMe (gratis, iOS og Android)
OVERSIKT-APP: Med AroundMe får du raskt oversikt over hva som ligger i nærheten. Legg merke til at appen også peker ut retningen for deg. SKJERMDUMP: AROUNDME
Lurer du på hvor nærmeste minibank, apotek eller bensinstasjon er? Eller kanskje du bare lurer på hvor du kan få tak i en øl litt brennkvikt? AroundMe gir deg raskt oversikt over alt som ligger i nærheten av deg, så slipper du å lete eller spørre om veien. CNN listet appen som en av de beste reiseappene for noen år tilbake, og selv om designet kanskje kunne fått en oppgradering, fungerer den fortsatt veldig godt.
Triposo (kjøp i app, iOS og Android)
REISEHÅNDBOK-APP: Om du liker reisehåndbøker vil du kanskje også like Triposo, der du finner det aller meste du trenger på reise i én og samme app. SKJERMDUMP: TRIPOSO
Du har sikkert en gammel Roma- eller Barcelona-bok stående i bokhylla, som både er tungvint å ta med seg og utdatert for lengst. Reisehåndbøkenes storhetstid er definitivt forbi – og nå er det apper som Triposo som tar over (Lonely Planet har forøvrig også reisehåndbok-apper).
Bruk appen til å sjekke hvilke severdigheter du bør sette av tid til, book guidede turer rett i appen og spar datatrafikk ved å bruke nedlastede kart, tipser Huffington Post, som også har testet appen. I tillegg kan du konvertere valuta og sjekke restaurant- og hotellanmeldelser, som hentes fra Yelp og Booking.com.
Hotel Tonight (gratis, iOS og Android)
HOTELL-APP: Med Hotel Tonight får du hotellrom i siste liten, og om du er heldig kan du få gode rabatter også. SKJERMDUMP: HOTEL TONIGHT
Om du reiser spontant eller foretrekker å dra på ferier der lite av reisen er planlagt på forhånd, er dette en app du bør ha lastet ned på din smarttelefon. Her får du booket hotellrom til en god pris i siste liten. Ifølge Mashable tilbyr appen blant annet rabatter basert på geotargeting, noe som betyr at du kan få spesielt fine priser når du er i nærheten av et hotell som samarbeider med Hotel Tonight.
Mobil i vannet? Slik redder du mobilen fra vannskader
Opprettet: 12.07.16
Sist oppdatert: 15.01.19