Mytene om mobillading
Bør du vente med å lade til mobilen er tom, og skal du egentlig lade helt til 100 prosent, og må batteriet kalibreres? Det finnes en rekke påstander når det gjelder lading av mobil, men hvilke er sanne?
De fleste har trolig kjent på følelsen når batterisymbolet på mobilen blir på rødt, og du ikke har mulighet for å lade. For å unngå slike situasjoner har vi samlet sammen litt nyttig lade-informasjon.
Mye av det vi trodde vi visste om lading er nemlig ikke sant, forteller ekspertene.
Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse triksene
Mange av mytene rundt lading stammer fra tiden før lithiumbatterier ble standard i våre mobiler. De er med andre ord ikke lenger gjeldene, forteller professor Ola Nilsen ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Påstand 1: Det er ikke bra å klattlade, du bør la mobil og PC gå tomme før du lader dem helt opp igjen.
Dette er en av mytene som henger igjen etter de gamle nikkelbatteriene. Slike batterier skulle man ikke klattlade, det vil si lade litt og litt av gangen. Det stemmer at man helst ikke skulle lade fra null til hundre prosent den gangen, men nå er ikke det lenger nødvendig.
Dagens lithiumbatterier tåler klattlading. Det du derimot absolutt ikke bør gjøre er å overlade batteriet. Det vil si lade tross i at enheten har over 90 prosent batterikapasitet. Det beste er å holde batterikapasiteten på mellom 20 og 80 prosent, da unngår du både underlading og overlading, forklarer professoren.
Sjekk også: Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren
Myte 2: Lading natten lang sliter på batteriet
De fleste ønsker ikke å ha med seg lader på farta, og det er praktisk å våkne til en fulladet telefon på nattbordet. Men det sies at det er uheldig å lade etter at mobilen er fulladet, er det sant?
Dagens telefoner er smarte nok til å stoppe ladingen etter et visst nivå, så vil den vente med neste lading. Dette kan du du ikke overstyre, og mobilen gjør dette automatisk.
Ekspertene kan bekrefte at fullading ikke er ideelt for batteriets levetid på sikt. I tillegg oppfordrer Norsk brannvernforening at en bør unngå å lade mobilen om natten, om mulig på grunn av brannsikkerhet.
* De fleste mobiler slutter å lade når batteriet er fullt, men du bør unngå å lade opp til 100 prosent hver gang.
Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger
Myte 3: Du bør ikke bruke mobilen når den lader
Vi tenker sjeldent over hvorvidt laptopen står i laderen når vi bruker den, men når det kommer til mobilen sies det at man bør la den ligge mens den lader. Visstnok både fordi den da lader saktere, men også fordi den kan gå varm. - Sant?
Du må gjerne bruke mobilen under lading. Men det stemmer at batteriet kan bli varmt om mobilen jobber kraftig lenge – og det er er ikke gunstig. Det samme gjelder for laptopen. På noen bærbare kan du selv styre på hvilket nivå batteriet skal begynne å lade for å unngå topplading, forteller Nielsen.
Mange har behov for å lade opp mobilen så raskt som mulig. Noen tror det hjelper å lukke apper og skru på flymodus, andre bruker en kraftigere iPad-lader, eller kanskje skrur du av hele telefonen for å få ned ladetiden?
Det er fakta at mobilen lades fortere når den er slått av, og ingenting er i bruk. Men rask lading kan ha andre negative effekter. Hurtiglading kan føre til at du enklere får en overlading av batteriet, noe du bør unngå. Men dagens telefoner skal være smarte nok til å unngå dette, utdyper Nilsen.
Myte 4: Uoriginale ladere skader batteriet, og kan i verste fall ta fyr
En ny lader fra samme merke som leverandør koster gjerne mer en kopiene, og da kan det friste å kjøpe en uoriginal lader til en brøkdel av prisen. Men det ryktes at det kan være regelrett farlig? Ifølge batterieksperten kommer det an på kopien.
Teknikken for lading ligger i telefonen og ikke i laderen, det er med andre ord ikke farlig. Bortsett fra én viktig ting; de billige laderne regulerer ikke alltid strømmen riktig, og det blir støy på linjen. Mye støy kan gi for høy spenning, som igjen kan gå ut over mobilen, forteller Nilsen.
Påstanden er dermed ikke en sannhet, men det vet man dessverre ikke før det eventuelt går galt. For sikkerhetsskyld er det derfor lurt å bruke en original lader.
* Uoriginale ladere er ikke skadelige for batteriet, men på grunn av mulig overspenning er det lurt å være på den sikre siden med en lader fra telefon-leverandør.
Påstand 5: Batteriet bør kalibreres for å forlenge levetiden
Du har kanskje hørt at det er lurt å kalibrere batteriet en gang imellom? Etter litt tid vil noen oppleve at batteriet hoppe raskt fra fullt til lav kapasitet, og da hevder noen at man bør kalibrere. Du kalibrerer batteriet ved å tømme det helt for strøm, for så å lade det fullt opp til 100 prosent.
Nilsen ser ikke noe poenget med kalibrering.
Når batteriet nærmer seg slutten er det vanlig at det mister kapasitet plutselig og hurtig. Får man dette problemet så må du rett og slett bytte batteri. Mange forventer at batteriet varer evig, men det gjør det altså ikke. Vær heller overrasket over at det holder så lenge som det gjør, sier professoren.
Hos en mobilreparatør kan man få hjelp til bytte av batteri, men om du er handy kan du gjøre det selv.
Les også: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene
Det er ikke mulig å bytte batteri på alle mobiler selv fordi enkelte er integrert. Ønsker du å bytte selv bør du sørge for å bruke originalbatterier for å være sikker. Enkelte produsenter av kopier kan ha tatt noen snarveier, forklarer eksperten.
Og til slutt; Høye temperaturer stjeler mest levetid av batteriet. Du bør derfor aldri la telefonen ligge i sola, eller i bilen på varme dager. Et deksel kan forverre situasjonen og hindre at mobilen får kjølt seg ned.
Opprettet: 12.01.17
Sist oppdatert: 09.01.19