Ti tips for lenger levetid for mobilbatteriet
Mange må lade mobilen flere ganger daglig. Vi har tipsene som øker levetiden til batteriet på din mobil.
Hvis du er en flittig bruker av mobilen lader du trolig ofte. Sosiale medier, surfing og strømming av musikk, tømmer mobilen raskt for strøm, og mobilen rekker ikke en full dag.
Det er en myte at det er åpne apper som er de største synderne når det gjelder batteriforbruk. Fakta er at de fleste apper faktisk bruker svært lite batteri når de er på i bakgrunnen.
Les denne: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene
Det er faktisk verre å skru de av og på mellom bruk enn å la de være på, skriver Wired. Det er nemlig sånn at apper som står på i bakgrunnen åpnes raskere enn apper som er lukket og må startes opp på nytt. Med andre ord bruker du mer batteri når du skrur av og på dine vanligste apper enn å la de stå på i bakgrunnen.
Dette er hva du bør gjøre for å spare batteri:
1. Hvilke apper spiser mest batteri?
Mobiltelefonreperatøren Mobylife forklarer at mange apper har dårlige koder, som gjør at de bruker unødvendig mye batteri. Du kan og bør derfor sjekke hvilke apper som bruker mer batteri enn andre. Dine favoritt-apper vil selvsagt toppe listen. Men trolig vil det dukke opp apper du sjelden bruker, som du like gjerne kan slette.
Slik gjør du:
For iPhone: Innstillinger > Batteri. Nederst ser du appene som tapper mye batteri fra din mobil gjennom siste døgn og siste uke.
For Android: Innstillinger > Batteri. > Batteribruk. Her finner du en liste over hvilke applikasjoner som bruker mest batteri.
Les også: Her er reiseappene du faktisk har bruk for
2. Dim lyset
Trolig har du, som mange andre, sterkere lys på skjermen enn du strengt tatt har behov for. Skjermen er det som sluker mest batteri fra mobilen. Mange nyere smarttelefoner regulerer lysstyrken på skjermen av seg selv, men selv da er lyset ofte sterkere enn det du trenger. Apple opplyser om at å skru ned på lysstyrken, er et av de enkleste og raskeste triksene for å øke opptiden på mobilen.
På iPhone: Sveip oppover fra bunnen av skjermen og juster lysstyrken.
På Android: Sveip nedover fra toppen av skjermen og juster lysstyrken.
3. Wi-Fi er en batteri-synder
Apple kan fortelle at mobilen er på konstant jakt etter nærmeste Wi-Fi nettverk. Når du er på farta vekk fra steder der du ha lagret nettverkstilgang jobber mobilen etter å finne nettverk – skru derfor helt enkelt av Wi-Fi når du vil spare batteri.
For iPhone: Sveip opp fra bunnen av skjermen og velg wi-fi-symbolet.
For Android: Sveip ned fra toppen av skjermen og velg wi-fi-symbolet.
4. Slå av automatisk oppdatering
Oppdatering av apper tapper både batterikapasitet og datatrafikk om du ikke gjør noe aktivt. Nettsiden Lifehacker anbefaler deg å begrense appene slik at de ikke konstant søker etter oppdateringer.
For iPhone: Gå til Innstillinger > Bakrunnsoppdatering. Skru av alle oppdateringer, eller velg hvilke apper som ikke skal oppdateres automatisk.
For Android: Innstillinger > Databruk. Velg menyikonet øverst til høyre og slå av automatisk sykronisering av data.
5. Push er fysj!
Mange applikasjoner har push-funksjoner som du trolig ikke trenger, og som igjen stjeler av batterikapasiteten. Få oversikt over hvilke apper som sender deg push-varsler og slå av de du ikke har bruk for, tipser PCMag.
På iPhone: Innstillinger > Varslinger. Skru av varsler fra apper og spill som du ikke trenger.
På Android: Innstillinger > Apper. Skru av varsler fra apper som du ikke ønsker å få opp ved å huke av i boksen Vis varsler.
6. Blåtannen stjeler strøm
Trolig bruker du sjelden bluetooth, i såfall bør du skru av denne batteri-tyven. Du burde ha blåtannen slått av som standard, for så aktivere funksjonen ved behov. Men dersom du bruker trådløse hodetelefoner, f.eks i bilen, er ikke dette måten å spare batteri på.
For iPhone: Sveip oppover fra bunnen av skjermen og velg blåtann-ikonet.
For Android: Sveip nedover fra toppen av skjermen og velg på blåtann-ikonet.
7. Trenger du stedtjenesten?
Trolig bruker du ikke stedtjenester og plassering veldig ofte - nok en funksjon som tapper mobilen for strøm. En rekke apper søker og henter konstant etter informasjon om hvor du befinner deg. Lifehacker anbefaler deg å skru av funksjonen som lar appene lete etter din plassering samtidig som de stjeler strøm.
Et symbol formet som et pil-ikon/gps-symbol indikerer om denne funksjonen står på. Symbolet står gjerne ved siden av batteriprosenten, og kan gjerne være aktiv tross i at du ikke bruker kartet. Det er et signal om at én eller flere apper bruker stedtjenester.
Slik skrur du av:
For iPhone: Innstillinger > Stedtjenester. Deaktiver alle stedtjenester, eller slå av stedtjenester manuelt per applikasjon.
For Android: Innstillinger > Plassering. Deaktiver alle stedtjenester.
8. Se nærmere på bakgrunnsbilde
Har du dynamiske bakgrunner, det vil si bilder med bevegelse, burde du heller bytte til et stillbilde som stjeler mindre strøm. Reader’s Digest utdyper at mobiler med AMOLED-skjerm i tillegg kan spare batteri med et helt mørkt bakgrunnsbilde. Mange nyere Android-telefoner har en slik skjerm.
For iPhone: Innstillinger > Bakgrunn
For Android: Innstillinger > Bakgrunnsbilde
9. Kortere intervall for autolås
Mange glemmer å slå av skjermen etter bruk, og mobilen bruker unødvendig batteri frem til skjermspareren skrur seg på. Dinside anbefaler derfor å endre autolås-innstillingene til et kortere intervall. Med dette unngår du å bruke unødvendig batterimengde når du ikke engang bruker telefonen.
På iPhone: Innstillinger > Autolås
På Android: Innstillinger > Skjermsparer
10. Skru på sparebluss
Er batterinivået nære bånn, uten mulighet til å lade? - Fortvil ikke, det finnes en egen spareblussmodus for dette. I det du skrur på denne instillingen, vil mobilen automatisk stille inn de overstående punktene. I tillegg reduseres noen visuelle effekter du knapt vil savne.
For iPhone: Innstillinger > Batteri
For Android: Innstillinger > Batteri- og strømsparing
Bruker du mobilen litt mer enn du egentlig ønsker? Slik bruker du den nye oppdateringen "Skjermtid"
Opprettet: 23.06.16
Sist oppdatert: 10.01.19